Toamna este acel anotimp de poveste când trebuie să-ți faci timp și să-ți dai un răgaz să vezi natura în culorile ei minunate. O drumeție la munte sau în Delta Dunării vă poate încărca cu energie și cu poftă de viață. Vă arătăm 8 parcuri naturale, de văzut, toamna aceasta în România.
Acest articol face parte din campania independentă ,,Călătorește cu inima”, realizată de Călător în Bascheți pentru un turism responsabil, sustenabil și de durată. Protejează natura, ai grijă de ea și las-o curată!
1.Parcul Național Cheile Nerei
Unde? Banatul Montan cuprinde trei județe: Caraș Severin, Timiș și Hunedoara.
Dacă nu ați fost până acum în Cheile Nerei, trebuie, neapărat, să puneți acest colț de rai pe lista de văzut o dată-n viață, la noi, în România. Vă va uimi natura, cu culorile ei, ca într-un tablou ireal de frumos, creat în mijlocul pădurii. Sunt multe locuri de văzut și de făcut în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița: de la Cascada Ochiul Beiului, cu apă turcoaz, la superba Cascadă Beușnița sau Cascada La Văioaga până la Tunelele Romane și Lacul Dracului. Banatul Montan este zona spectaculoasă a României, din sud-vestul țării, pe care trebuie să o includeți pe lista voastră de călătorii. Taxa de vizitare este de 10 lei și se poate plăti la intrarea în parc.
Cum ajungi în Banatul Montan?
De la Timișoara, ajungi în două ore cu mașina până la Sasca Montană, de unde poți începe să explorezi zona. Atenție! Drumul dinspre Oravița spre Sasca Montană este plin de gropi.
Unde te cazezi?
Noi ne-am cazat în comuna Sasca Montană, la Rocker’s Inn, un boutique hotel cu tematică muzicală și cu mâncare tare bună.
Vezi cât costă o noapte de cazare, aici!
Obiective turistice în Banatul Montan
Despre alte obiective turistice din Banatul Montan, am scris aici!
2. Parcul Național Călimani
Unde? Pe teritoriul județelor Mureș, Suceava, Harghita și Bistrița-Năsăud.
Parcul Național Călimani este locul de poveste pe care trebuie să-l vezi măcar o dată în viață, așa cum spunem noi. Am urcat până sus, la stația meteo, la peste 2000 de metri altitudine. Am rămas surprinși de frumusețea, de sălbăticia peisajului și, mai ales, de felul în care este conservat parcul. Este locul unde o dată ajuns, nu ai mai vrea să pleci. Este natură pură, liniște și frumusețe.
Desfășurat pe 24.000 de hectare și aflat la 25 de kilometri distanță de Vatra Dornei, Parcul Național Călimani este alcătuit din mai mulți munți vulcanici. Aici se află cel mai mare crater vulcanic de la noi, cu un diametru de aproape 10 kilometri. Încă din 2003, este arie protejată. Biletele de vizitare costă 6 lei/adult și 3 lei/elev, student trebuie achiziționate ori de la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani din Șaru Dornei sau de la rangerii parcului de pe teren.
Cum ajungi? Poți ajunge și din Toplița, unde poți vedea Lacul Iezer, și din Saru Dornei, unde se află Centrul de Vizitare al Parcului.
Unde te cazezi?
Te poți caza în Toplița la Casa Cifu sau la Vatra Dornei la Cabana Green Velvet Chalet din Șaru Dornei, poarta de intrare spre Parcul Național Călimani.
Vezi cazări de vis la Toplița, AICI!
Mai multe despre Parcul Național Călimani, vezi aici!
3. Rezervația Biosferei Delta Dunării
Este paradisul nostru, unic în lume, acel tărâm dintre ape, îndepărtat, cu pelicani, cu stufăriș, bărci de pescari și plaje pustii. Prima dată, când am ajuns, la Sulina a fost ca o revelație. Este acel loc de care nu ai cum să nu te îndrăgostești și ne-am promis că vom reveni.
Este o bucată de Românie frumoasă, adevărată, autentică, unică în Europa, aflată în patrimoniul UNESCO, unde natura s-a întrecut pe sine. Toamna culorile Deltei și canalele liniștite te vor fermeca. Este anotimpul perfect ca să vezi Delta, mai ales că nu este nici aglomerație, iar prețurile scad. Pentru accesul în Deltă, trebuie să plătiți online pentru o zi 5 lei și pentru un sejur 15 lei.
Cum ajungi? La Tulcea, îți lași mașina în parcarea din Port Aval, iar de aici sunt ambarcațiuni private ori navele Navrom care ted or duce spre satele Deltei. Îți recomandăm să vizitezi Mila 23, Crișan, Sfântu Gheorghe, Periprava, Gura Portiței, etc.
Unde te cazezi?
Te poți caza la Sulina sau în satele din apropierea Sulinei: Crișan, Mila 23, iar de aici poți lua excursii cu barca spre Pădurea Letea. Noi ne-am cazat la Cherhana Resort din Crișan, un loc superb cu piscină și mâncare tare bună.
Vezi cât costă o noapte de cazare, aici!
Obiective turistice în Delta Dunării
• Pădurea Caraorman și Stejarul Îngenunchiat, vechi de peste 400 de ani;
• Brațul Sfântu Gheorghe;
• Plaja Sfântu Gheorghe;
• Satul Letea și Pădurea Letea, cea mai veche rezervație naturală din România, unde sunt peste 2000 de cai sălbăticiți;
• Canalul Cordon;
• Satele Rosetti, Sfiștofca și Periprava;
• Golful Musura;
• Lacul Razelm;
• Satul Mila 23, locul unde s-a născut Ivan Patzaichin;
• Lacurile Balanova, Roșu și Puiu;
• Gura Portiței.
Alte locuri de cazare de vis în Delta Dunării, vezi AICI!
4. Geoparcul Unesco Ținutul Buzăului
Unde? Ținutul Buzăului se află în curbura Carpaților, între Ardeal, Moldova și Țara Românească., Se întinde pe 1036 kilometri pătrați, pe teritoriul 18 comune din județul Buzău.
Buzăul are multe de oferit turistului iubitor de natură și de drumeții și care își dorește o incursiune într-un loc aparte, unde va trăi experiențe de poveste și unde va vedea atracții naturale, unice în lume. Ținutul Buzăului este numit, pe bună dreptate, Geoparc UNESCO, pentru diversitatea naturală de excepție întâlnită aici: de la vulcani noroioși, trovanți misterioși până la munți de sare enigmatici, dar și pentru valorile culturale și istorice deosebite ale zonei.
Alte obiective turistice din Ținutul Buzăului
Vulcanii Noroioși de la Berca;
Focurile Vii de la Lopătari-Terca;
Trovanții de la Bozioru sau Babele de la Ulmet;
Platoul Meledic;
Grunjul de la Mânzălești;
Lacul Vulturilor;
Munții Siriu;
Muzeul Chihlimbarului.
Despre obiectivele turistice din Buzău, am scris AICI!
Noi ne-am cazat în comuna Măgura, la Cervus Măgura, un complex de cabane noi, tare frumoase, de unde am explorat mai multe obiective turistice din Buzău.
Vezi cât costă o noapte de cazare, aici!
5. Parcul Național Munții Rodnei
Unde? În județele Maramureș și Bistrița Năsăud.
Este cel de-al doilea mare parc național din țară, după Parcul Național Domogled-Valea Cernei, care se întinde pe o suprafață de mai bine de 14.700 de hectare, dintre 3300 sunt rezervație a biosferei încă din 1979. Peisajul este spectaculos, cu lacuri glaciare și culmi înalte, de peste 2000 de metri înălțime, iar fauna și flora cuprind exemplare de plante și de animale rare, precum zimbri, ursul brun, râsul, cocoșii de munte.
Munții Rodnei au cele mai înalte vârfuri din Carpații Orientali – Pietrosu – 2303 metri, Inău – 2279 metri, Inăuţ – 2222 metri și sunt cunoscuți și sub denumirea de Carpații Maramureșului și ai Bucovinei. Este o zonă superbă pentru drumeții de toamnă. Biletul de acces costă 8,6 lei și îl puteți cumpăra online.
Obiective turistice Parcul Național Munții Rodnei: Poiana cu Narcise, Izvorul albastru al Izei, Cascada Cailor, Valea Arieşului şi Lacurile Lala, Iezer, Buhăiescu şi Stiol.
Cum ajungi? Poți urma traseele turistice marcate din Borșa, Maramureș.
Unde te cazezi?
Vă puteți caza la Borșa, unde sunt numeroase pensiuni tare frumoase, tradiționale, specific zonei.
Vezi aici locuri de cazare de poveste, la Borșa
6. Parcul Național Piatra Craiului
Unde? În judeţele Braşov şi Argeş, în localităţile Zărneşti, Moeciu cu satele Măgura şi Peştera, Bran, Rucăr, Dragoslavele şi Dâmbovicioara.
Când vrei să lași orașul în urmă cu ale lui clipe sufocante, fugi într-un colț de Românie autentică, acolo unde nu e rost nici de îndoială, nici de prea multe întrebări. Satele Măgura, Peștera, Moieciu de Sus, Fundata, Șirnea sunt colțurile de rai, unde natura a pictat peisaje de o frumusețe ireală, care te vor impresiona. Toate au priveliște spre Piatra Craiului, o creastă spectaculoasă de 25 de kilometri lungime.
În Parcul Național Piatra Craiului trăiesc 1 170 de specii de plante, o treime dintre plantele regăsite în țara noastră, multe ocrotite: Garofița Pietrei Craiului, Angelica, Sângele Voinicului, Floarea de Colț, Bujorul de Munte. Tot aici, trăiesc și carnivorele mari: urs, lup și râs, capra neagră, dar și specii de lilieci și de păsări.
Costă 7 de lei persoană, intrarea în rezervație, pe care îi puteți plăti online, la automatele de la Zărnești, sau prin SMS.
Cum ajungi? Poți ajunge prin oraşul Zărneşti, pe Valea Bârsei şi prin Valea Prăpăstiilor, prin satul Podul Dâmboviţei din comuna Dâmbovicioara, ori pe Văile Dâmboviţei şi Dâmbovicioarei.
Unde te cazezi?
Te poți caza la Amont Chalet, două cabane de tip A frame, cu o priveliște de vis asupra zonei, sau la Casa Ema, o agropensiune cu mâncare tare bună.
Vezi cât costă aici o noapte de cazare.
Obiective turistice din Piatra Craiului: Prăpastiile Zărneștilor, Grohotisurile, Creasta Pietrei Craiului, Cerdacul Stanciului, Cheile Dambovicioarei, Schitul Colții Chiliilor, Castelul Bran, Traseele de la Ciocanu.
7. Parcul Național Buila-Vânturarița
Unde? Pe teritoriul localităţilor Costeşti, Bărbăteşti şi Băile Olăneşti, la 30 de kilometri de Râmnicu Vâlcea.
Este cel mai mic și mai sălbatic parc național din România, situat în sudul Munților Căpățânii, cu o suprafață de 4.186 hectare. Este o zonă montană de vis, cu creste semețe, peșteri și faună și floră specifice Meridionalilor. Sunt numeroase peșteri și așezăminte monahale, fapt ce i-a atras locului denumirea de Athosul Românesc. Este o zonă potrivită pentru drumeții și pentru trasee de escaladă. Biletul costă pentru o zi în jur de 9 lei și poate fi cumpărat online.
Unde te cazezi?
Noi am fost cazați la Hanul Vatra din comuna Costești.
Vezi cât costă o noapte de cazare, aici!
Alte obiective turistice din Vâlcea, vezi AICI!
8. Parcul Natural Munții Maramureșului
Unde? În nordul județului Maramureș, la est de Munţii Ţibăului, în sudul Munţilor Rodnei.
Parcul Natural Munții Maramureșului are o suprafață de 133 de hectare și este declarat din 2005 arie naturală protejată, tocmai pentru a păstra neatinse peisajul, dar și modul de viață sustenabil și tradițional din zonă. Așa că, dacă vreți o toamnă autentică maramureșeană, cu tradiții vii, peisaje numai bune de pus în ramă și drumeții de poveste, aici este locul unde trebuie să veniți. O zonă de interes turistic deosebit este Valea Vaserului, zonă ocrotită din 2007, pe care o puteți vizita cu Mocănița de la Vișeu de Sus.
Unde te cazezi?
Locuri de cazare de poveste din Vișeu de Sus, vezi aici!
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.