8 trucuri cum să-ți pregătești mașina și ce să iei cu tine, pentru o vacanță de poveste
8 trucuri cum să-ți pregătești mașina și ce să iei cu tine, pentru o vacanță de poveste

Știți momentul acela zero al fiecărei veri, în care spunem entuziaști, după un an de muncă: “mai am o zi și de mâine intru în vacanță!”. Numai la mașină nu te gândești! Însă tocmai ea face diferența între o vacanță reușită și una ratată. Vă arătam 8 trucuri testate de noi, care să vă fie de folos atunci când porniți la drum.

1. ALO, REVIZIA!

Știu, nici noi nu avem timp, parcă zilele se comprimă și nu ai chef în timpul zilelor de muncă să te duci la un mecanic și să stai prin service-uri cu orele. Și tot amâni momentul. Știm, asta facem și noi. Însă când vacanța se apropie, intrăm în priză și primul lucru la care ne gândim este să fim în siguranță. Așa că vrem, nu vrem, ne prezentăm frumos la domnul mecanic să zică el dacă autoturismul e bolnav sau nu: uleiul, distribuția, plăcuțele de frână, filtre, dacă nu ne cade toba, etc!

Chestii tehnice care nu ne plac, dar e pentru liniștea noastră! Do that! O problemă minoră în oraș se poate transforma într-o belea, când ești pe drum. Am pățit-o și noi cu farurile! Ne-au lăsat timp ce urcam pe un drum din munții Apuseni, într-un cătun, în plină noapte. Noroc că am găsit un localnic priceput.

2. SPĂLĂ-MĂ!

Dacă în timpul anului nu ne deranjează dacă mai scriu copiii cu degetul pe straturile groase de praf: “spală-mă!”, măcar în vacanță să avem sentimentul că ne urcăm într-o mașină nouă. Anul trecut, după o tură la spălătorie, parcă nu ne venea să credem că e mașina noastră, atât de tare lucea și mirosea a proaspăt. Și este bine să o speli, pentru că nu știi niciodată prin ce locuri ajungi. Măcar să se vadă numărul! Asta cu: “mâine plouă și nu o mai spăl”, e doar o scuză pentru lene. Un lucru curat parcă-ți dă și un vibe bun și un start fain de vacanță! Just saying!

3. ORGANIZARE!

Să nu avem surprize neplăcute, întotdeauna, în mașină încercăm să ținem, lucrurile cât mai organizate. Nu ne ies tot timpul, dar când plecăm la drum lung, ne mai organizăm! Este important să știi exact unde sunt actele mașinii și dacă sunt valabile – permisul de conducere, talonul maşinii, asigurarea RCA, rovinieta – și actele tale. Restul sunt detalii. Ne mai luăm ochelarii de soare pentru condus, o sticlă de apă și un sandviș.

Asta de când am pățit-o în județul Neamț, când după vreo 300 de kilometri, ne-a oprit poliția și ne-au cerut actele mașinii. Le aveam, dar nu-mi aminteam unde le pusesem. Și am început să răscolesc chiar și prin hainele din portbagaj. Mi-a luat cam 10 minute să le găsesc. Erau în buzunarul lateral din troller. Să le fi văzut fețele de “angry birds” ale polițiștilor! Nu se face!

4. BAGAJE?!

Ce luăm și ce nu luăm în mașină? Evident, că luăm câteva medicamente uzuale, produse cosmetice, dar nu toată baia, uneori, chiar și o ladă frigorifică de voiaj, o umbrelă și două perechi de încălțări. Și am ajuns și la capitolul haine. Știu tentația e foarte mare să cari tot dulapul după tine, că tot te duci cu mașina și nu cari tu, nu? Am făcut și noi așa de câteva ori și la finalul vacanței ne-am dat seama că am purtat doar câteva tricouri. So, cu cât ai mai puține lucruri, cu atât nu mai ai grija lor, iar mașina nu va mai consuma multă benzină. Right? Mai țineți minte imaginile iconice cu vechile Dacii încărcate ochi, cu portbagajul deschis și lăsat, iar bagajul legat muncitorește cu sfoară? Don’t do that!

5. ROATA DE REZERVĂ

Înainte de a pleca pe cărările patriei, e un must să verificați dacă aveți roata de rezervă în stare bună, pentru că nu știi niciodată când poți face bum! Și dacă ai ghinionul să te mai și afli într-o zonă de munte, izolată, ia aici dilemă de Kant! Și pentru astfel de situații neprevăzute, trebuie să ai la tine chestiile acelea pe care niciun șofer, dacă-l cauți, nu le are pe toate: trusa de urgență, o pătură, triunghiul reflectorizant, cabluri de tractare, extinctorul. Să ai plinul făcut și lichid de parbriz. Pot părea chestii minore și enervante, dar sunt lucrurile care vă pot scoate din încurcătură.

6. SĂ FIE AER!

Să fie aer și să fie și condiționat! Iarna, mai merge, să zicem, dar noi nu ne avântăm, niciodată,  în plină vară tropicală, fără să știm dacă “evantaiul” mașinii functionează. Da, știm, consumă mai multă benzină, dar nu ne place deloc să ajungem lac de apă sau raci fierți la destinație. Acum, nah, fiecare cum preferă!

7. DJ, BAGĂ HITUL VERII!

Ajungem la partea fun, care ne place nouă tare mult: să ascultăm muzică în mașină și să fredonăm. N-am zis cântat, da? Suntem afoni. Între două piese faine, drumul devine mai relaxant și kilometrii se parcurg mai repede, nu? Dacă avem timp, și de obicei, încercăm să ne facem, ne punem, din timp, pe un USB o selecție cu piesele care ne plac nouă. Asta ca să nu mai fim nevoiți să mai ascultăm radioul cu reclame sau cu zgomot în loc de muzică. No offence!

Top 3 piese pe care le avem mereu în playlist:

1. Mild Orange – Some feeling ( pentru primii 200 de kilometri )

2. Tom Odell – Onether love (cand încep sa ne doară picioarele)

3. Seinabo Sey – Younger

8. APLICAȚIILE DE NAVIGAȚIE

Când plecăm în vacanță prin țară, chiar dacă știm drumul tot bătătorit de atâția ani de când tot descoperim România Magică, folosim aplicațiile de pe telefonul mobil. Sunt extrem de utile. Te pot avertiza nu neapărat că e poliție în față, dar mai sunt lucrări pe drum, aglomerație nu mai zic, lucrări, accidente etc. Noi le considerăm copilotul perfect, care te ghidează pe șosea. So, use it!

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii prieten cu noi pe Facebook