Calator in Bascheti

Am găsit Elveția României, într-un sat superb, neștiut, din raiul Apusenilor
Am găsit Elveția României, într-un sat superb, neștiut, din raiul Apusenilor

Știi sentimentul acela, când după luni întregi de muncă, simți nevoia să pleci câteva zile, oriunde, numai să ieși din haosul orașului și să stai într-un colț de natură, să nu faci nimic? Parcă n-ai vrea tot pe Valea Prahovei, parcă ai vrea să fii doar tu și să nu fie plin de turiști. Vă arătăm un colț de rai, o destinație de relaxare, unde nu ai cum să dai greș. Este ca și cum ai fi aterizat într-un sătuc de munte din Elveția, pentru că este curat, idilic, ulițele îngrijite, iar oamenii tare primitori. Haideți cu noi într-o călătorie de poveste, în România frumoasă!

Rimetea, Alba: la 281 km de Timișoara, la 59 km de Cluj, la 406 km București

 

 

Ceea ce vedeți seamănă izbitor cu superba Elveție? Da, dar e chiar la noi, în România! Bine ați venit la Rimetea! Satul-tablou de la poalele Munților Trăscău, întins sub pitoreasca Piatră a Secuiului. Pentru noi, locul acesta a fost o revelație. Nu am crezut că există atâta frumusețe pe plaiuri românești. Și tot am revenit la Rimetea iar, de fiecare dată, am avut sentimentul că descoperim satul întâia oară. Atât de fain este!

De cum pășești în sat, vei vedea că nu te mai saturi să privești spre muntele din zare. Peisajul te lasă fără cuvinte și uiți pentru o clipă că ești la noi în România. Cât despre mâncare? Buună! Ați încercat celebrii langoși cu smântână și usturoi? Peisajul natural, de poveste, este completat perfect de căsuțele tradiționale, vopsite în alb și în verde, rămase, exact, ca acum o sută de ani. Cea mai veche casă are peste 200 de ani, este muzeu, și se poate vizita.

Ulițele sunt autentice, simple, ca la țară, iar micile cârciumi, unde să-ți tragi sufletul, sunt de-a dreptul pitorești. Dacă bei o bere ungurească lângă borna kilometrică să nu te miri că, pe lângă tine, mai trece tacticos și câte o vacă. E un fel de Vama Veche de Ardeal, de care au auzit și străinii. Actorul britanic, Jeremy Irons, a făcut un tur cu motocicleta în zonă.

Rimetea este singurul sat din țară distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural. Premiul a fost oferit, în anul 1999, după ce localnicii au restaurat 138 de case tradiţionale secuieşti.

RIMETEA, LOCUL UNDE SOARELE RĂSARE DE DOUĂ ORI

Da, ați citit bine! Se spune, că aici e locul unde soarele răsare de două ori într-o zi. Am vrut să văd minunea cu ochii mei. Primele raze au apărut timid și au umplut valea cu o lumină difuză, ca apoi, soarele să se ascundă, rapid, după creste și să apară, iar, peste o oră de partea cealaltă a muntelui. Este fabulos! Și este grozav să vezi satul, la prima oră, cum se trezește încet, cum vacile merg spre câmp și cum lumina cade peste casele albe.

FESTIVALUL “DOUBLE RISE”
La Rimetea, trebuie să zăbovești câteva zile, să simți locul, să te urci pe munte și să iei parte la festivalul “Double Rise”, în cinstea soarelui care răsare de două ori. Acest fenomen poate fi observat cel mai bine între 3 și 6 iulie, fix data festivalului de artă contemporană, căutat de turiști din toate colțurile lumii.

UNDE TE CAZEZI?
Sunt peste 60 de pensiuni în zonă. Cel mai bine ar fi să vă rezervați, din timp, la localnici, să vă asigurați că au locuri. Nouă ne-a plăcut tare la Pensiunea Kiraly Vendeghaz, un loc liniștit, fain, care are chiar și ciubar pentru relaxare. View-ul de aici e unul de poveste. Mai multe detalii aici. 

Mai multe pensiuni din Rimetea, vezi AICI!

Mai multe cazări de poveste din Apuseni, vezi AICI!

CE POȚI FACE ÎN RIMETEA?

***Să urci pe Piatra Secuiului. Urcușul este abrupt și durează vreo două ore, dar de sus, de la 1128 de metri, priveliștea de vis asupra văii merită tot efortul depus.

***Cetatea Coltești
Cetatea este, sus, pe deal, în satul vecin, Coltești. Fortăreața a fost construită în 1296, ca turn de apărare împotriva invaziilor tătarilor. Prin anii 1700, a devenit reședința familiei nobiliare Thoroczkay. Cetatea a fost distrusă în 1713, la ordinul Casei de Habsburg, pentru că localnicii s-au opus anexării Transilvaniei. În zonă, mai poți vizita o fostă mănăstire franciscană și biserica româno-catolică.

***Muzeul Etnografic are o colecție de peste 11.000 de piese vestimentare țărănești din zonă, unelte de minerit, de prelucrare a lemnului, dar și mobilă veche pictată.

De reținut:
***Recomandările Călător în Bascheți sunt niște review-uri și reprezintă strict perceția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *