Calator in Bascheti

Cetatea Colțești, învăluită de mistere și legende, de văzut toamna aceasta
Cetatea Colțești, învăluită de mistere și legende, de văzut toamna aceasta

Călătorim spre inima Munților Apuseni, deasupra pitorescului sat Colțești, ca să-ți arătăm un loc mai puțin știut și mai puțin vizitat: Cetatea Colțești sau Cetatea Trascăului, o fortăreață medievală, martoră a istoriei zbuciumate a Transilvaniei. Merită să vii aici pentru frumusețea peisajului, pentru impunătoarele ruine și pentru drumeția de poveste, până sus, la cetate.

 Cetatea Colțești – una dintre cele mai vechi fortărețe din Transilvania

 Unde?  La vest de satul Colțești, jla 5 kilometri distanță de Rimetea, județul Alba.

Cetatea Colțești este un loc fascinant, unde, dacă ajungi, nu te vei mai sătura să privești peisajele, care ți se aștern în fața ochilor, și îți poți da seama, chiar dacă fortăreața este doar o ruină, de măreția de odinioară. Pe un drum de pământ, poți urca până sus, iar accesul se face prin partea din spate. După ploi, traseul poate fi alunecos, așa că trebuie să fii echipat cu cele necesare pentru o drumeție la munte. De sus, se vede satul Colțești și uimitorii munți ai Trascăului. Intrarea este gratuită. Vezi aici locuri de cazare în Colțești!

Scurtă istorie a Cetății Colțești

Cetatea Colțești a fost construită, în secolul al XIII-lea, în anul 1296, de familia nobiliară Thoroczkay din Trascău, ca un refugiu și fortăreață de apărare împotriva invaziilor tătare. A fost ridicată, strategic, pe un deal abrupt, la peste 600 de metri altitudine, tocmai pentru ca locuitorii săi să aibă o priveliște panoramică asupra întregii văi a Trascăului, ca să poată observa inamicii de la distanță.

Cetatea, inițial, a avut două turnuri și o curte interioară, cu ziduri groase de piatră, în care familia Thoroczkay și-a amenajat un spațiu de locuit, depozite de alimente și un loc de refugiu în caz de asediu.

De-a lungul secolelor, fortăreața a avut un trecut zbuciumat, a trecut prin numeroase conflicte și războaie, printre care și răscoala țăranilor conduși din Gheorghe Doja, din 1714, când a suferit pagube importante. După conflict, Curtea Imperială de la Viena decide ca cetatea să fie distrusă, pentru a limita revoltele în fortificațiile nobiliare.

 Legendele și misterele Cetății Colțești

Ca orice loc cu o istorie bogată, și Cetatea Colțești este învăluită în legende și povești locale. Se spune că, în timpul asediilor, existau tuneluri secrete, care legau cetatea de satul din vale, prin care locuitorii puteau să fugă sau să facă rost de provizii fără a fi văzuți de dușmani. Fata contelui Thoroczkay, Eniko, împreună cu femeile și copiii, s-ar fi ascuns în tunel în timpul unui atac asupra satului Rimetea. Fără vești de la tatăl său, Eniko a străbătut tunelul până la castel unde a fost găsită de dușmani. Crezând că tatăl său a murit, fata s-a aruncat de pe stânci. Însă, atunci când contele s-a întors după luptă și a aflat că fiica sa este moartă, a poruncit să astupe toate intrările în tuneluri, cu excepția unuia singur la care doar el avea acces. Vezi aici unde te poți caza în Rimetea!

Așa s-a născut mitul fantomei feminine, care bântuie cetatea, în nopțile de toamnă, și caută să se răzbune pe cei care urcă dealul și vor să caute intrarea spre tunelul secret. O altă legendă povestește despre comori ascunse, în ziduri, care nu au fost găsite vreodată.

Cetatea Colțești nu a intrat încă într-un proces de restaurare din cauza lipsei fondurilor, deși au existat inițiative locale de conservare.

Cum ajungi? Poți ajunge pe DJ din Valea Aiudului, între localitățile Aiud și Buru, până în satul Colțești, unde faci stânga după biserica reformată, pe un drum comunal. Vei observa cetatea pe partea dreaptă, iar, de aici, traseul este unul relativ ușor, se urcă în jur de 25 de minute.

Unde te cazezi? Te poți caza la Colțești, vezi aici unde sau la Rimetea, vezi aici locuri de cazare

Ce mai poți vedea în zona Rimetea-Colțești

  • Poți face numeroase drumeții în zonă, zbor cu parapanta de pe Colții Trascăului.
  • Satul Rimetea, Cheile Siloșului, Vânătările Ponorului, Huda lui Papară, Peștera Poarta Zmeilor și Piatra Secuiului, Rezervațiile Naturale Cheile Plaiului.

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

***Acest articol conține linkuri afiliate. Pentru o decizie care să se alinieze cu preferințele voastre, consultați toate review-urile din online.

 

 

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *