Vă spuneam, într-un articol, recent, că vom continua să facem o listă cu obiectivele turistice din România, pe care trebuie să le vezi anul acesta. Revenim, acum, cu partea a doua. Sunt locuri de poveste și de povestit, pe care trebuie să le descoperiți, la noi, acasă. (partea a doua)
1. Cea mai frumoasă călătorie cu trenul din sud-estul Europei: Oravița-Anina, Caraș-Severin.
Semmeringul Bănățean, trenul de poveste, cu peisaje de vis
Unde? Oravița-Anina, județul Caraș-Severin, cea mai veche gară din România, construită în 1854.
Pentru noi a fost un vis împlinit și o experiență superbă. Ne-am dorit de mult timp să călătorim pe calea ferată Oravița-Anina, prea puțin promavată, pe cât de frumoasă este. I se mai spune și ,,Semmeringul bănățean” și este considerată cea mai frumoasă și spectaculoasă linie ferată de munte din sud-estul Europei. Are o lungime de 33,4 km, urcă de la 218 m altitudine (Oravița), până la 558 m (Anina) și e cea mai veche linie de cale ferată montană din România (1863).
Cazări de poveste, în zonă, vezi AICI!
Punctul nostru de pornire a fost gara din Oravița. Linia Oravița-Anina a fost inaugurată în decembrie 1863, pentru a facilita transportul de mărfuri în zonă, fiind numită Semmeringul Bănățean, după deja celebra cale ferată Semmering din Austria. Cinci ani mai târziu, a fost deschisă și transportului de persoane. A fost construită de ingineri italieni, care au reușit, cu greu, să străpungă stâncile dure din Munții Aninei. Și, astăzi, Semmeringul Bănățean este considerat o minune a ingineriei.
Cât costă: 29 de lei/călătoria. Cumpără biletele online, de pe site-ul CFR și să fii în gară cu 30 de minute înainte de plecare (ora 11.15).
Unde te cazezi. Noi am stat la Rocker’s Inn un boutique hotel de munte, cu jacuzzi și piscină încălzite. Cazarea se face în regim de demipensiune, iar mâncarea ne-a plăcut mult de tot.
Când să mergi pe Semmeringul Bănățean?
Ca să vezi mai bine toată zona și peisajele, cel mai bine ar fi să vii aici primăvara sau toamna, când vegetația nu este încă înverzită.
Alte obiective de poveste din Cheile Nerei, vezi AICI!
2. Lacul Scropoasa – minunea cu apă turcoaz, din inima munților
Unde? Lacul Scropoasa, comuna Moroeni, județul Dâmbovița, în Munții Bucegi, la 1197 de metri altitudine.
Între satele Scropoasa și Dobrești, în Munții Bucegi, pe valea râului Ialomița, se află un baraj artificial, construit în anul 1929, care te va uimi prin frumusețea peisajelor: Lacul Scropoasa, întins pe o suprafață de 2,5 kilometri. Căderea de apă are 304 metri și o adâncime de 15 metri. Aici, s-a construit prima hidrocentrală din România, în 1936, care a fost închisă după ce a fost dat în folosință Barajul Bicaz.
Chiar dacă nu este un lac natural, locul are o frumusețe aparte. În zilele senine, cu mult soare, apa lacului devine turcoaz închis și îți dă senzația că te afli într-un loc exotic.
Și dacă tot ai ajuns aici, cel mai bun loc ca să faci fotografii sau să admiri peisajul este de pe un podeț, aflat în partea stângă a parcării. Trebuie să mergi cam 7-8 minute până la pod. Îți recomandăm să vii în timpul săptămânii, pentru că altfel, în weekend, este aglomerat și nu vei reuși să te bucuri de loc așa cum se cuvine.
Lacul se continuă, spre final, cu Cheile Orzei, cele mai înguste chei din România. În zonă, sunt două tunele care făceau accesul spre chei, care acum sunt închise și este interzis accesul turiștilor. Tot în zonă, se află și Cascada 7 Izvoare, un loc superb, despre care se spune că ar avea cea mai pură apă din lume.
Cum ajungi?
Mergând pe DN1, dinspre București, se virează la stânga pe DN 71 la intrare în Sinaia. Apoi DJ 713 – Cabana Cuibul Dorului și stânga spre platoul Padina, unde drumul se bifurcă spre urmând Moroeni pe DJ 714 și spre Camping Zănoaga. Sunt două trasee: prin Cheile Zănoagei și pe șoseaua spre Moroeni, ca să ajungeți la lac. La jumătatea drumului, trebuie să lăsați mașina și să mergeți pe jos câțiva kilometri.
Unde te cazezi?
O cazare superbă există și în Platoul Padina, la MountHoff Retreat.
Vezi cât costă o noapte de cazare aici!
3. Arborele de sequoia din Rogojel, Cluj, un loc cu energie specială
Unde? La 80 de kilometri de Cluj Napoca.
Arborele de sequoia de la Rogojel este cel mai înalt și mai impunător arbore din Munții Apuseni. Are o înălțime de peste 40 de metri și se află pe Dealul Domnului, la poalele Masivului Vlădeasa, în satul Rogojel din județul Cluj. A fost plantat de baronul Gal Silvestru, care a adus în zonă mai multe specii rare de pomi, de la conifere până la Pinul Negru.
Cum ajungi?
Arborele se află în Rezervația Forestieră Arborele de Sequoia și poți ajunge aici prin Cluj-Napoca spre Huedin. După ce ai ajuns în satul Rogojel, chiar la intrare, pe partea dreaptă, mergi pe drumul forestier, care te va duce la Arborele de Sequoia.
Unde te cazezi?
Te poți caza chiar la Rogojel, la Sweet Escape Vlădeasa, un loc deschis anul trecut, cu o mini piscină încălzită, șemineu și o priveliște de vis.
Vezi cât costă o noapte de cazare AICI!
4. Satul celor 1000 de pivnițe seculare
Unde? Sălacea, Bihor.
Magic. Neașteptat. Unic. Și foarte puțin cunoscut. Așa ar putea fi descris, în câteva cuvinte, acest loc special din România. Sunt șapte străduțe, unele la șosea, altele neasfaltate, cu aproape 1.000 de pivnițe, săpate în deal și acoperite cu stufăriș sau iarbă. Toate ne-au dus cu gândul, ca atmosferă, la poveștile J.R.R. Tolkien, în care hobbiții trăiau în căsuțe mici, îngropate sub pământ.
Căsuțele, săpate în deal, au fost construite, în secolul al XVIII-lea, drept crame. Și asta pentru că satul se află într-o zonă mlăștinoasă, iar beciurile de lângă case s-ar fi inundat. Inedit: între anii 1200 și 1800, aici se producea un vin unic, care a ajuns chiar și pe masa împăratului de la Viena.
Ce poți face aici?
- Casa tradițională din sat;
- Conacul Komaromi, o bijuterie reabilitată de curând. Se poate vizita, de luni, până vineri. A fost construit în secolul al XVII-lea, de fiul celui mai bogat om din Debrecen;
- Foarte aproape: castelul și ștrandul din Carei, dar și orașul Oradea.
Te poți caza la Carei. Cazări de poveste, în zonă, vezi AICI!
Ce am fi vrut să fie diferit. Locul ar merita pus în valoare, pentru că are un potențial fantastic. Astfel, turiștii ar putea petrece, aici, mai mult timp și ar putea înțelege povestea acestor pivnițe seculare. Destinația e, în acest moment, mai mult una de tranzit.
5. Gura Portiței
Unde? Jurilovca, la 50 de kilometri de Tulcea.
Delta Dunării este acel tărâm fascinant, care te va cuceri de cum ajungi aici și orice ai vizita. Fie că te plimbi pe canale ca să vezi păsările, fie că faci o drumeție prin Pădurea Caraorman sau Letea, este colțul de rai, cu o energie aparte, cate te va face să tot revii. Așa este și la Gura Portiței, locul unde Dunărea se întâlnește cu Marea Neagră și creează un tablou uimitor al naturii: o fâșie îngustă de pământ și nisip. Pe o parte, ai valurile mării, iar, pe cealaltă, canalele Deltei Dunării. Este un loc cu multă liniște și tihnă, sălbatic, potrivit doar pentru cei care caută o evadare din haosul cotidian. Plaja este amenajată cu umbreluțe și sezlonguri. Zona a fost descoperită în 1736, fiind, inițial, un sat pescăresc.
Cum ajungi și cât costă?
Prima dată, trebuie să ajungi la Jurilovca, pe drumul Constanța-Tulcea, iar, de aici, la Jurilovca în port, unde sunt trei bărci pe zi: la ora 10.30, la 14.00 și la 18.00, care te vor duce la Gura Portiței, în jumătate de oră cât traversează Lacul Golovița. Mașina o puteți lăsa în parcarea cu plată din Jurilovca. Înapoi, Gura Portiței – Jurilovca, sunt ambarcațiuni la orele 12:00,16:00, 18:00. O călătorie costă 30 de lei de persoană, iar pentru că intrați în Rezervația Biosferei Deltei Dunării se plătește permisul de acces în Deltă, care costă 10 lei de persoană, când ajungeți la Gura Portiței.
Se poate ajunge și pe uscat, din Vadu, Constanța, însă este un drum doar pentru cei aventuroși: nu sunt indicatoare și vă trebuie mașină 4×4. Ultimii kilometri trebuie parcurși pe jos.
Unde te cazezi?
Te poți caza aici în Satul de Vacanță – Complexul Turistic Eden. Există cazare atât pe insulă, cât și la malul mării sau la cele câteva pensiuni din zonă.
6. Cascada Vălul Miresei
Unde? La 6 km de comuna Răchițele, Cluj. Poți ajunge cu mașina până la aproximativ 800 de metri de cascadă.
Cascada Răchițele, numită, adesea, ,,Vălul Miresei’’ este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din România. Se află în comuna Mărgău, în Cheile Văii Stanciului. Traseul până la cascadă este tare frumos, treci prin păduri dese, pe un traseu ușor de făcut. La Cascada Vălul Miresei, apa cade la 30 de metri înălțime și creează o perdea de aburi alburii, care dau un farmec aparte acestui loc.
Locul are și o legendă uimitoare: o mireasă, care încerca să fugă de la propria nuntă, ar fi căzut pe stânci, iar voalul ei a rămas prins într-un colț de piatră. Aproape de partea de sus a cascadei, există o cavitate adâncă formată prin eroziunea apei, cu un diametru de 10 metri, care face ca apa care se scurge peste stânci chiar să semene cu un voal.
Unde te cazezi?
Vă puteți caza la Retreat Mărgău Apuseni, este o cabană cu piscină cu apă caldă și iarna, destinată retreat-urilor însă există și posibilitatea închirierii pentru două persoane. Locul este adults-only.
Pentru disponibilitate și rezervări, vezi AICI!
7. Pasul Mestecăniș
Unde? Pasul Mestecăniș, Județul Suceava, în sud-estul Obcinei Mestecăniș, între Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc, DN17, șosea europeană: E58, E81.
Călătorim spre frumoasa Bucovină, ca să vă povestim despre un drum de poveste, ireal de frumos, cu peisaje numai bune de pus în ramă, considerate unele dintre cele mai frumoase din nordul țării: Pasul Mestecăniș. Drumul care taie muntele, prin zeci de serpentine, îl poți parcurge între localitățile Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc. Mai exact, este trecătoarea aflată la 1086 de metri altitudine, care face legătura dintre Depresiunea Dornelor și Depresiunea Câmpulung.
Vezi locuri de poveste unde să te cazezi în Bucovina, AICI!
Este un spectacol al naturii, la fiecare kilometru parcurs. Te poți opri, pe traseu, ca să admiri priveliștea spre Munții Giumalău sau spre Valea Bistriței, în câteva refugii sigure, aflate pe marginea drumului sau în parcarea unui restaurant, pe care îl vei întâlni, sus, pe culme.
Pasul Mestecăniș este un obiectiv turistic în sine, iar dacă ajungi în Bucovina, trebuie să parcurgi acest drum ca să vezi spectacolul uimitor la naturii. Drumul începe de la ieșirea din comuna Pojorâta și continuă șerpuit deasupra satelor Valea Putnei și Mestecăniș. Vara, este o încântare și o relaxare să te plimbi aici, în schimb, iarna, atunci când ninge puternic și se face polei, pasul este mai greu de traversat. Aproape de șosea, se află calea ferată cu Tunelul Mestecăniș, cel mai lung tunel feroviar din România, cu 1647 metri lungime, construit în 1902.
8. Cea mai lungă pistă de bob alpin din România
Unde? Toplița, județul Harghita
Vă invităm, acum, cu noi la Toplița, locul de poveste din natură, unde vei avea parte de aer curat, peisaje numai bune de pus în ramă, mâncare bună și oameni tare frumoși. Și peste toate, distracție și adrenalină cât cuprinde, pentru că, aici, se află celebra pistă de bob, care a pus Toplița pe harta turistică a țării. Traseul are peste 1900 de metri lungime și a fost deschis, în anul 2021, fiind cea mai modernă și mai lungă din țară.
Bobul atinge o viteză maximă de 45 de kilometri la oră și te va purta în pădure, printre brazi. Te va fascina, cu siguranță, priveliștea de poveste pe care o ai la fiecare metru parcurs din traseu. Oriunde ai privi, se văd munții, cu ale lor creste semețe, care creează un decor de basm.
Cât costă? 30 de lei/tura.
Unde te cazezi? O locație superbă pentru un sejur de neuitat la Toplița este Casa Cifu.
Pentru rezervări și disponibilitate, vezi aici!
9. Focurile Vii, din Lopătari, Ținutul Buzăului
Unde? Terca, la 60 de kilometri de Buzău, Ținutul Buzăului, Geoparc Unesco, la 840 de metri altitudine.
În Ținutul Buzăului, mai exact, în satul Lopătari, din comuna Terca, unde se află un fenomen uimitor al naturii: Focurile Vii.
Localitatea se află între râurile Slănic și Smoleanu și este ușor de găsit pe hartă și de ajuns. Zona unde sunt situate focurile este considerată rezervație geologică. Înălțimea flăcărilor variază între 10 de centimetri și pot ajunge chiar și la un metru, în funcție de presiunea gazelor care ies din pământ, de puterea vântului sau de ploaie.
LEGENDELE FOCURILOR VII DE LA LOPĂTARI-TERCA
Fenomenul focurilor vii a aprins imaginația localnicilor și a creat în jurul său mai multe legende fascinante care povestesc despre balauri și creaturi mitice, care ar fi trăit pe aceste meleaguri. Una dintre povestirile locale spun că, în anii din urmă, aici ar fi trăit un balaur fioros, cu mai multe capete și nimeni nu ar fi îndrăznit să-l provoace la luptă. Un curajos tânăr din sat, sătul de teroarea la care erau supuși sătenii, l-ar fi confruntat.
Unde te cazezi? Vezi mai multe cazări de vis din Buzău, AICI!
Cum ajungi?
La Lopătari, se ajunge pe drumul E85 – de la Mărăcineni spre Sapoca, apoi spre Valea Slănicului, urmând traseul Beceni – Mânzâlești – Lopătari – Terca. Drumul este asfaltat până în comuna Lopătari. De aici, urmează un drum forestier, cam 7 kilometri, treci o punte cu marcaj spre Focurile Vii și urci cam aproximativ o oră.
10. Cazinoul din Vatra Dornei
Unde? Vatra Dornei, Suceava: la 227 km de Iași, la 191 km de Cluj, la 490 km de București, la 496 km de Timișoara.
Cazinoul Băilor de la Vatra Dornei se numără printre cele frumoase și mai vechi clădiri de acest gen din Europa și se află în topul celor patru cazinouri de la noi, din România: după cel Slănic Moldova, din Sinaia și Cazinoul de la Constanța.
Cazinoul din Vatra Dornei a fost ridicat din porunca Împăratului Franz Joseph, în perioada Imperiului Austro-Ungar, care a creat aici o stațiune balneoclimaterică. Stilul architectural în care a fost construit cazinoul este asemănător cu cel din Baden Baden din Germania, cu accente ale Renașterii Germane. Proiectul a fost realizat de arhitectul austriac Peter Paul Brang.
Vezi unde te cazezi în Vatra Dornei, AICI!
Cazinoul din Vatra Dornei este cel mai vechi din România și a fost ridicat și prin eforturile primarului din acele vremuri, Vasile Deac, care, pentru a obține aprobare de construcție, a mers în audiență la Împăratul Franz Joseph al Austriei, ca să susțină financiar proiectul.
Și nu doar atât. Pentru a se strânge fondurile necesare construcției impunătoarei clădiri au fost făcute chete publice, dar și un împrumut la o bancă din Austria. Este considerat o bijuterie a arhitecturii acelor vremuri. I-au trecut pragul personalități precum Franz Joseph, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu și Gheorghe Gheorghiu-Dej. Deși în anii din urmă a fost lăsat în paragină, clădirea a fost restaurată recent și merită să o vizitezi.
Unde te cazezi în Vatra Dornei?
În centrul orașului: La Kaban Hotel. Vezi cât costă o noapte de cazare AICI!
Foarte aproape de oraș, în mijlocul naturii, noi ne-am cazat Chalet Green Velvet (A-Frame cu preț bun). Vezi cât costă o noapte de cazare AICI!
Cabana la Tălică (casă tradițională de peste 150 de ani).
Georgia Chalet 137 (Cabană nordică de lux, preț decent). Vezi cât costă o noapte de cazare AICI!
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.