Descoperă Delta Dunării, paradisul nostru, unic în lume!
Descoperă Delta Dunării, paradisul nostru, unic în lume!

Îmi doream tare mult să ajung în Deltă, în anii din urmă. Mă atrăgea acel tărâm dintre ape, îndepărtat, așa cum mi se părea mie, cu pelicani, cu stufăriș, bărci de pescari și plaje pustii. Iar prima dată, când am ajuns, la Sulina a fost ca o revelație. E acel loc de care nu ai cum să nu te îndrăgostești și mi-am promis că revin. E o bucată de Românie frumoasă, adevărată, autentică.

Și tot m-am întors în Deltă. De multe ori. Și vara și iarna. Că îmi plac oamenii aprigi ai Deltei și liniștea canalelor, îmi place mult peștele și minunățiile pe care le gătesc lipovenii. Să nu mai zic de pasta de usturoi grozavă, frecată cu ulei.

CE POȚI FACE ÎN DELTĂ?

–  Să faci plajă la Sulina, “la ciupercuță”, cum îi spun eu. Acolo, unde Dunărea se varsă în Marea Neagră, în cel mai estic punct al țării, natura a creat o plajă spectaculoasă: o fâșie lată de nisip fin, cu scoici, mărginită de o mare liniștită și frumoasă, brăzdată de bărci de pescari. În anii din urmă, plaja era ceva mai liniștită, nu prea era călcată de turiști, dar, chiar și acum, poate fi refugiul perfect dacă vrei să mergi la mare și nu mai vrei să dai piept cu haosul din stațiunile arhipline.

–  Să iei o barcă și să te duci pe canale cu un localnic și să-ți povestească despre minunăția de lume în care trăiește. Să vezi pelicani, nuferi, păsări.

–  Să privești apusul sau răsăritul, pe mare, dintr-o barcă.

–  Să vezi satul Letea, pădurea Letea și caii sălbatici.

–    Să vizitezi satele Rosetti, Sfistofca și Periprava și să încerci borșul de pește făcut de localnici. Și, neapărat, icrele de casă și hamsiile proaspete cu usturoi.

–  Să pescuiești, evident, când nu este perioada de prohibiție. Sunt locuri ascunse, știute de oamenii Deltei, care te pot îndruma și te pot ajuta să ai o captură generoasă.

–   Să stai de vorba cu un localnic. Să-l întrebi de viața lui, de izolarea în care trăiește și vei simți că ale tale probleme sunt mici. Prea mici.

–  Să vezi cimitirul maritim din Sulina. Da, cimitirul! Te va uimi. Vei descoperi pietre funerare pe care sunt scrise povești de dragoste sfârșite tragic, sunt prințese îngropate aici și tot aici este singurul mormânt din Europa al unui pirat.

–        Să stai o noapte pe un hotel plutitor la Mila 23.

CUM AJUNGI?

Se ajunge din Tulcea cu o nava rapidă, într-o oră și jumătate. Costă 60 de lei de persoană sau poți lua navele de stat, pasager, din port din Tulcea, după o rezervare în prealabil online. Călătoria de vreo 70 de kilometri pe apă dintre Tulcea și Sulina durează cam 4 ore și jumătate și costă 56 de lei, pentru că nava oprește în fiecare sat. Despre rezervări, aici.

UNDE TE CAZEZI?

Sunt mulți localnici care și-au transformat casele în pensiuni de top. Tot ei gătesc și tot ei au grijă ca turistului să nu îi lipsească nimic. Nouă ne-a placut la Casa dintre Sălcii. 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii prieten cu noi pe Facebook