Avem primele imagini cu o bijuterie a României și un simbol al Bucovinei readus la viață: Cazinoul din Vatra Dornei sau Cazinoul Băilor, cum i se mai spune, a fost construit, în anul 1898, pentru turiștii străini care veneau aici la tratament, din țări precum Austria, Germania, Ungaria, Italia sau Israel. Proiectul a fost aprobat, la acea vreme, de însuși Împăratul Austriei, Franz Joseph.
Cazinoul din Vatra Dornei, perla Bucovinei, readusă la viață
Unde? Vatra Dornei, Suceava: la 227 km de Iași, la 191 km de Cluj, la 490 km de București, la 496 km de Timișoara.
Cazinoul Băilor de la Vatra Dornei se numără printre cele frumoase și mai vechi clădiri de acest gen din Europa și se află în topul celor patru cazinouri de la noi, din România: după cel Slănic Moldova, din Sinaia și Cazinoul de la Constanța.
Cazinoul din Vatra Dornei a fost ridicat din porunca Împăratului Franz Joseph, în perioada Imperiului Austro-Ungar, care a creat aici o stațiune balneoclimaterică. Stilul architectural în care a fost construit cazinoul este asemănător cu cel din Baden Baden din Germania, cu accente ale Renașterii Germane. Proiectul a fost realizat de arhitectul austriac Peter Paul Brang.
Vezi unde te cazezi în Vatra Dornei, AICI!
Cazinoul din Vatra Dornei este cel mai vechi din România și a fost ridicat și prin eforturile primarului din acele vremuri, Vasile Deac, care, pentru a obține aprobare de construcție, a mers în audiență la Împăratul Franz Joseph al Austriei, ca să susțină financiar proiectul.
Și nu doar atât. Pentru a se strânge fondurile necesare construcției impunătoarei clădiri au fost făcute chete publice, dar și un împrumut la o bancă din Austria. Este considerat o bijuterie a arhitecturii acelor vremuri. I-au trecut pragul personalități precum Franz Joseph, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu și Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Vezi unde te cazezi în Vatra Dornei, AICI!
Clădirea a fost afectată de ambele războaie mondiale și s-a degradat în timp, pentru că nu a fost niciodată reabilitată în întregime, ci au fost făcute doar reparații minore în anul 1936 și în 1960. Sub regimul comunist, Cazinoul din Vatra Dornei a devenit club muncitoresc, în care aveau loc întâlniri ale sindicatelor sau ședințe de partid. În 1987, Nicolae Ceaușescu a fost de acord cu refacerea clădirii, dar, doi ani mai târziu, o dată cu Revoluția lucrările au fost sistate.
Vezi unde te cazezi în Vatra Dornei, AICI!
Cazinoul din Vatra Dornei a fost reabilitat, în ultimii ani, printr-un proiect al Arhiepiscopiei Sucevei și a Rădăuților. Lucrările se află pe ultima sută de metri. Noi am intrat în cazinou, recent, și ne-a uimit cât de frumos este. Acesta va fi transformat într-un muzeu și va putea fi vizitat de turiști, în curând.
Unde te cazezi în Vatra Dornei?
În centrul orașului
La Kaban Hotel.
Vezi cât costă o noapte de cazare AICI!
Foarte aproape de oraș, în mijlocul naturii, noi ne-am cazat Chalet Green Velvet (A-Frame cu preț bun).
Vezi cât costă o noapte de cazare AICI!
Cabana la Tălică (casă tradițională de peste 150 de ani).
Georgia Chalet 137 (Cabană nordică de lux, preț decent).
Vezi cât costă o noapte de cazare AICI!
Obiective turistice din Vatra Dornei:
Telescaunul din Vatra Dornei;
Vârful Oușoru;
Comuna Dorna Candreniler;
Comuna Dorna Arini;
Comuna Ciocănești, comuna muzeu;
Parcul Național Călimani;
Rezervația 12 Apostoli;
Rezervația Tinovul Mare;
Muzeul Etnografic din Vatra Dornei;
Dealul Runc.
Alte obiective turistice din Vatra Dornei, vezi AICI!
Foto credit: Călător în Bascheți
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.