Am fost, recent, într-o călătorie magică, în Delta Dunării, acest loc fermecat, dintre ape, unde natura s-a întrecut pe sine și i-a dat României tot ce a avut mai bun. Printre plimbările pe canale și birdwatching, am vrut să vedem și Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23, recent, deschis. Este un loc superb, atipic, care îi face cinste fostului nostru campion și pe care fiecare român trebuie să-l vadă.
Cum arată Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23
Unde? Satul Mila 23, județul Tulcea, în Delta Dunării, Dobrogea, cea mai bine conservată dintre Deltele Europei, 3446 de kilometri pătrați. Este în patrimoniul mondial UNESCO din 1991 și este considerată rezervație a biosferei.
Muzeul Ivan Patzaichin se află pe locul fostei case părintești, dar nu în locul unde s-a născut și a crescut campionul nostru, pentru că respectiva locație a fost abandonată, după inundațiile puternice din 1970. Din vechea gospodărie, s-au recuperat elemente tradiționale specifice Deltei, care au fost integrate în construcția muzeului-pavilion.
Locuri de cazare de vis în Delta Dunării, vezi AICI!
Ce poți să vezi aici? Încă de la intrarea pe Dunărea Veche, aproape de Mila 23, nu ai cum să nu observi turnul de 18 metri înălțime, construit din lemn, stuf și cânepă, pe o structură rezistentă metalică. Este atipic pentru Delta Dunării și este o clădire, care te intrigă să o descoperi. În interior, se află cele mai valoroase medalii și distincții ale lui Ivan Patzaichin, o filă de istorie prețioasă pe care trebuie să o știi. Urci în turn și, cu fiecare scară parcursă, vezi imagini și detalii din viața și cariera marelui nostru sportiv.
La etajul 1: Vezi copilăria, în satul Mila 23, viața Deltei, din acele vremuri, dar și lista campionilor de la caiac-canoe care au venit din cele trei sate ale comunei Crișan: Mila 23, Crișan, Caraorman.
Locuri de cazare de vis în Delta Dunării, vezi AICI!
La etajul 2: poți vedea în imagini cariera de sportiv a lui Ivan Patzaichin.
La etajul 3: cariera de antrenor a lui Ivan Patzaichin.
La etajul 4: perioada în care Ivan Patzaichin a făcut antreprenoriat social și s-a preocupat de promovarea patrimoniului cultural și natural al Deltei Dunării.
La terasa de pe ultimul nivel, vei avea o vedere panoramică asupra satului Mila 23.
Pavilionul este gândit să găzduiască activități culturale, artistice și educative și de reconectare comunitară.
Cât costă? Accesul în muzeu este gratuit, dar poți lăsa o donație, pentru că locația se susține din surse proprii. Vizitarea muzeului se face doar pe bază de programare online, din aplicația ,,Delta lui Ivan”, care poate fi descărcată din Apple Store sau Google Play. Durata unei vizite este de aproximativ o oră, vei putea selecta ora de sosire și vei primi programarea printr-un cod QR. La o donație de minim 50 de lei, primești acces pe telefon, la ghidul audio al muzeului.
Program de vizitare: miercuri-duminică: 12.30-19.00.
Locuri de cazare de vis în Delta Dunării, vezi AICI!
Cum ajungi? Poți ajunge cu mașina până la Tulcea, în port, și o poți lăsa în parcarea din Tulcea Port Aval. Poți lua, apoi, curse de tip maxi taxi spre satele Deltei. Noi am stat la Crișan, iar un drum până aici a costat 80 de lei de persoană. Poți opta și pentru transport cu șalupele private care costă în jur de 1000 de lei de ambarcațiune, pentru 10 persoane sau cu navele de stat Navrom, cu rezervare online.
Locuri de cazare de vis în Delta Dunării, vezi AICI!
Unde te cazezi? Sunt multe locații de poveste în Delta Dunării. Noi am fost cazați la Pensiunea Cherhana Resort din Crișan, un loc superb, liniștit, cu piscină și preparate tradiționale de pește delicioase.
Vezi aici cât costă o noapte de cazare!
Centrul de Cultură Tradițională ,,Ivan Patzaichin” își propune să prezinte vizitatorilor modalități prin care Delta se poate dezvolta sustenabil, încurajându-i pe tinerii din Deltă să nu părăsească zona. Tradițiile și obiceiurile pot fi păstrate și integrate în viața modernă, oferind locuitorilor Deltei șansa de a le utiliza în obținerea de surse alternative de venit, pe toată durata anului. Muzeul nu va fi doar un muzeu de vizitat, ci și un portal deschis către natură, un laborator și un conector la lumea creativă, prin care tradiția locală va fi păstrată, explorată și valorificată ca o resursă contemporană de dezvoltare.
Despre alte obiective turistice din Delta Dunării, am scris aici!
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.