
Ce ai spune de o drumeție pe cărări de munte, într-un loc superb, care merită văzut, mai ales toamna. Povestim, astăzi, despre Lacul Roșu, minunea naturală din județul Harghita, una dintre cele mai complexe rezervații naturale ale României. Face parte din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș.
Lacul Roșu – unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din România
Unde? Lacul Roșu, în partea centrală a Munților Hășmașului, la 983 de metri altitudine, pe Valea Bicazului.
Cum s-a format?
Lacul Roșu s-a format, în 1837, în urma unui cutremur puternic, de 6,8 grade, care a antrenat alunecarea grohotișului de pe versanții Munților Ghilcoș și a blocat Valea Verescheului, creând astfel un baraj natural. Și astăzi se mai poate observa, pe oglinda apei, fosta pădure de brazi, care a fost măturată de aluviuni.
Lacul Roșu se întinde pe o suprafață de 12,6 hectare, are 2,6 kilometri lungime și 100-200 de metri lățime. Lacul are două brațe: cel dinspre Valea Oii, de 900 de metri lungime și cel din Valea Suhardului de 438 de metri lungime. Întinderea de apă are forma literei L.
Mai multe cazări de poveste, în zonă, vezi aici!
Temperatura media anuală aici este de 8 grade Celsius, cu două grade mai mult decât în depresiunile intramontane, ceea ce îi conferă un climat plăcut și benefic pentru tratarea insomniilor și a externuării psihice.
Obiective turistice în zonă
Poți face numeroase drumeții montane care pleacă din zona Lacului Roșu. Sunt peste 15 trasee turistice marcate, dintre acestea amintim: circuitul Lacului Roșu, Cheile Bicazului, Vârful Suhardu Mic, Vârful Suhardu Mare, Vârful Ucigașu.
Stațiunea Lacu Roșu;
Cheile Bicazului – Despre Cheile Bicazului, am scris aici!
Lacul Sfânta Ana;
Cheile Vârghișului;
Poiana Narciselor de la Vlăhița.
Legendele Lacului Roșu
Sunt multe legende legate de crearea Lacului Roșu. Una dintre ele face referire la culoarea roșie a apei și spune că ar proveni de la un cioban din zonă care ar fi fost surprins de aluviuni și a fost înghițit cu tot cu turmă, iar culoarea apei ar fi dată de sângele lor. O altă istorisire populară spune despre o poveste de iubire sfârșită tragic. O frumoasă fată din zonă, Estera, îndrăgostită de un tânăr, care a fost luat în armată, ar fi fost răpită de un haiduc și dusă între stâncile Suhardului Mic. Fata ar fi cerut ajutor spiritului muntelui, iar acesta ar fi prăvălit o ploaie cumplită, care i-ar fi prins pe amândoi sub stânci și așa s-ar fi format Lacul Roșu.
Mai multe cazări de poveste, în zonă, vezi aici!
Cum ajungi? Lacul Roșu se află la 26 de kilometri distanță de Gheorghieni, pe DN 12C.
Unde te cazezi?
Mai multe cazări de poveste, în zonă, vezi aici!
Acest articol face parte din campania independentă ,,Călătorește cu inima”, realizată de Călător în Bascheți pentru un turism responsabil, sustenabil și de durată. Protejează natura, ai grijă de ea și las-o curată!
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.