Calator in Bascheti

Obiective turistice din Transilvania. Top 25 cele mai frumoase atracții turistice din Transilvania
Obiective turistice din Transilvania. Top 25 cele mai frumoase atracții turistice din Transilvania

Transilvania este tărâmul de poveste pe care trebuie să-l vezi măcar o dată-n viață. Sunt multe lucruri de văzut și de făcut în inima României. Noi vă arătăm doar 25 dintre cele mai frumoase atracții ale zonei.

1.Rimetea – este satul minune al Transilvaniei din județul Alba. Este un loc superb, cu peisaje care-ți taie respirația, cu case pictate cu alb și verde, cu mușcate în ferestre și cu oameni săritori și faini, și mâncare bună. Dacă nu ai ști unde te afli ai putea spune că ai aterizat în vreun sătuc idilic din Austria.

2. Satul Biertan – Biertan trebuie să se afle în topul listei călătorului pornit să exploreze satele Transilvaniei. E o comună idilică, făină tare, cu oameni așezați și liniștiți. Are un aer medieval, peste tot, sunt case vechi săsești, ridicate în stil baroc, aliniate perfect, ca mici fortărețe. Biertan este atestat încă din 1224. Atracția locului este Biserica Fortificată, ridicată prin 1486.

3. Satul Viscri – Mai are nevoie satul Viscri de vreo prezentare amănunțită? Micuța așezare a ieșit din anonimat și a fost pusă pe harta turistică a țării, după ce prințul Charles a vizitat-o de mai multe ori și chiar a cumpărat o casă aici.

4. Castelul Karolyi – Castelul Karolyi se află în Carei și este, poate, unul dintre cele mai bine păstrate castele medievale din România. A fost ridicat în anul 1482 de familia nobiliară Karolyi, după ce regele Ungariei, Matei Corvin, le-a dat dreptul de a-și face o casă de piatră pentru locuit. În anii care au urmat a fost folosit ca fortăreață de apărare împotriva turcilor.

5. Lacul Colibița – Colibița este una dintre cele mai spectaculoase destinații de vacanță din România. I se spune și “litoralul de la munte” și asta pentru că aici vei respira aer curat de munte. Colibița și-a câștigat renumele, în ultimii ani, de Alpii României, după ce un studiu a arătat că este unul din puținele locuri din România, unde aerul concurează la puritate cu cel din Alpi, de la cota 2000.

6. Castelul Kalnoky – Castelul Kalnoky este în satul Micloșoara din Covasna. Castelul a fost restaurat de Contele Kalnoky și găzduiește, acum, Muzeul Vieții Transilvănene.

7. Grădina Botanică din Jibou – Grădina Botanică Jibou se află în județul Sălaj și este considerate una dintre cele mai frumoase grădini botanice din țară. Cuprinde mai multe numeroase specii de plante și merită să veniți aici să o vedeți.

8. Castelul Haller – este în satul Ogra din Mureș, chiar în inima Transilvaniei. Este o clădire în stil post baroc, ridicată în secolul al XVII-lea de familia Haller. În anii comunismului, conacul a fost naționalizat și transformat în școală, apoi internat și sfat popular. În cele din urmă, a fost restituit familiei Haller și, apoi, vândut familiei Foriș din Târgu Mureș. Clădirea a fost renovată iar, din 2011, castelul funcționează ca pensiune, cu restaurant și cramă.

9. Cetatea Făgăraș – Cetatea Făgăraș este considerată una dintre cele mai frumoase cetăți din lume. Construcția a început în anii 1310, în locul unei vechi fortificații de pământ, menită să apere Transilvania de invaziile otomane și tătare. Cetatea a cunoscut anii de glorie sub domnia lui Mihai Viteazul. În perioada comunismului, a fost transformată în închisoare de temut. Acum, cetatea este renovată și își uimește turiștii prin atracțiile inedite: de la primirea cu gardă până la instrumentele de tortură ale anilor din urmă.

10. Coloanele de bazalt și Vulcanul Racoș – Vizitează formațiunile geologice spectaculoase de la Racoș – Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt și vei fi surprins să descoperi frumusețea naturii.

11. Cetatea Rupea – Pe drumul dintre Sighișoara și Brașov, pe un deal, se află impunătoarea Cetate Rupea, una dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, cu urme datând din paleolitic. Cetatea este atestată documentar în anul 1324.

12. Șinca Veche – Biserica rupestră de la Șinca Veche se numără printre cele mai vechi monumente feudale românești. Se spune că sanctuarul ar avea 2000 sau chiar 7000 de ani vechime și că a fost creat de o civilizație pre-dacică. A fost menționată documentar abia în secolul al 15-lea. Legendele spun că locul ar avea o energie aparte și dacă vii aici și-ți pui o dorință, fix în locul unde lumina Soarelui pătrunde în turlă, ți se va îndeplini.

13. Satele Măgura și Peștera – Când vrei să lași orașul în urmă cu ale lui clipe sufocante și când vrei să ai momentul tău de respiro, fugi într-un colț de Românie autentică, acolo unde nu e rost nici de îndoială, nici de prea multe întrebări. Măgura și Peștera sunt colțurile de rai, de o frumusețe ireală, care te vor impresiona.

14. Cetatea Medievală de la Sighișoara – Sighișoara este unul dintre cele mai frumoase și mai bine conservate orașe medievale din Europa, dar, mai ales, singura cetate medievală din lume încă locuită. Cetatea Sighișoarei este ca într-un basm care începe cu: ,,A fost odată…”. Pe străduțele-i înguste și romantice sunt case vechi, colorate, care ascund povești tare faine, cu o istorie interesantă. Este de ajuns să zăboviți, aici, câteva ore, și nu veți mai vrea să plecați.

15. Brașov, Sibiu, Cluj Napoca – Sunt orașele din inima Transilvaniei pe care nu trebuie să le ratați. Biserica Neagră din Brașov, Grădina Botanică din Cluj-Napoca sau Podul Minciunilor din Sibiu sunt obiective turistice pe care trebuie să le vedeți o dată-n viață.

16. Castelul Corvinilor din Hunedoara – Castelul Corvinilor este cetatea medievală a Hunedoarei, considerat unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România și printre cele mai frumoase din lume. A fost inclus în „Top 10 destinații de basm din Europa’’.

17. Castelul Bran – trebuie să fie o destinație a oricărui călător prin Transilvania. Aflat la doar 30 de kilometri de Brașov, este considerat cel mai important obiectiv turistic din România.

18. Satul Cund – Pitorescul sat Cund este un loc mai puțin știut, aflat chiar în inima Transilvaniei. Veți trăi aici experiențe simple, dar, în același timp, rafinate, departe de haosul orașului, și veți putea savura în tihnă, autenticitatea satului. Cund este un mix între tradiția autentică românească, săsească și ungurească.

19. Salina Turda și Cheile Turzii – Salina Turda este cea mai mare din țară și oferă experiențe inedite celor care ajung aici. A fost reamenajată în anul 1992 și cuprinde muzeul mineritului și un parc de distracții aflat la 42 de metri adâncime. Dacă tot sunteți la Turda, dați o fugă și la Cheile Turzii, un loc de o frumusețe aparte.

20. Sarmisegetusa Regia – Capitala Daciei, cetatea de scaun a regelui Decebal, este unul dintre cele mai vechi monumente istorice din județul Hunedoara. Aceasta face parte dintr-un sistem de șapte fortificații dacice ce aveau rol de apărare.

21. Cetatea Râșnov – Dacă ajungi în zona Brașov, să nu ratezi o vizită la Râșnov, acolo unde descoperi cetatea Râșnov, veche din secolul al XIII-lea.

22. Abația Cisterciană de la Cârța – În satul Cârţa, pe malul stâng al Oltului, se află o biserică impresionantă: Abația Cisterciană, unică la noi în țară. Un grup de călugări cistercieni, veniţi din zona Timișului, au ridicat între anii 1205 și 1206, o construcţie gotică, cu ajutorul meșterilor pietrari din Franţa. Și tot aici puteţi vizita cimitirul soldaţilor germani, căzuţi Primul Război Mondial. Mănăstirea a fost sursă de inspirație pentru celebrul film de groază “The Nun”.

23. Cetatea Alba Carolina – Cetatea Alba Carolina sau cetatea în formă de stea se află în orașul Alba Iulia și este un obiectiv turistic de neratat dacă ajungi în zonă. Vei descoperi două fortificații, una romană și una medievală, dar și principalele monumente istorice și muzee ale orașului.

24. Satul Alma Vii – Alma Vii este comoara neștiută a Transilvaniei – un sătuc săsesc încântător, încărcat de istorie, atestat încă din 1289, situat pe drumul dintre Sibiu și Sighișoara. Este un loc pitoresc, unde încă se mai păstrează tradiții vechi de sute de ani, iar casele colorate, tipice zonei, cu țiglă roșiatică și cu acel un aer vechi, îți vor încânta privirea și nu te vei mai sătura să faci fotografii.

25. Munții Făgăraș – Ce poate fi mai frumos decât să vii la munte și să faci o drumeție de câteva ore până în golul alpin al Munților Făgăraș, la Cabana Valea Sâmbetei. Ți se va așterne în fața ochilor o priveliște de vis, iar cine are curaj și echipament adecvat poate să urce pe creasta Făgărașilor, cel mai lung traseu de creastă din Europa, până la vârfurile Moldoveanu, Viștea Mare și Negoiu, cele mai înalte din Carpați.

Vezi unde poți să te cazezi în Transilvania AICI!

Călătorii inspirate să aveți!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *