Calator in Bascheti

Paradisul ascuns al Greciei, neștiut de români, cu ape turcoaz ca-n Maldive
Paradisul ascuns al Greciei, neștiut de români, cu ape turcoaz ca-n Maldive

Ce ai spune ca, vara aceasta, să explorezi locuri mai puțin știute, mai puțin obișnuite din Grecia? Alege o altă destinație decât cele cu care ai fost obișnuit până acum și vei descoperi locuri superbe, de care te vei îndrăgosti și de unde nu ai mai vrea să pleci. Așa ni s-a întâmplat nouă cu două insulițe incredibil de frumoase, mai puțin știute, unde merită să ajungi pentru acel farmec greu de descris în cuvinte pe care îl are vechea Eladă. Hai cu noi să explorăm insulele Paxos și Antipaxos!

Paxos și Antipaxos, insulele fermecate ale Greciei

Unde? Grecia, Marea Ionică, aproape de Albania, la aproximativ 1100 de kilometri de România, la sud de Corfu, cea mai mică din grupul insulelor Ionice, 76 de kilometri pătrați. Are trei orașe porturi Gaios, Lakka și Longos.

Paxos sau Paxi este un mic colț de rai al Greciei, deloc comercial, care și-a păstrat autenticitatea și care nu a fost sufocat încă de prea mulți turiști. Peisajele îți vor tăia respirația, iar explozia de culori, în care predomină albul plajelor, fucsia leandrilor, verdele măslinilor și turcoazul apelor te vor fascina. Pe măsură ce ne apropiam de mica insulă cu feribotul ne întrebam dacă nu cumva am ajuns în Veneția sau, undeva, prin Maldive. Acesta este sentimentul pe care îl ai când vezi casele colorate, înșirate drept pe mal, multitudinea de bărci și aerul grecesc combinat perfect cu cel italian.

Vezi aici unde te cazezi în Paxos!

În capitala Gaios, îți dai seama de frumusețea neștirbită a acestui loc. Ia străduțele la pas și lasă-te cuprins de bucuria descoperirii unui paradis încă neatins. Zăbovește la taverne și încearcă mâncarea tradițională: e un mix între greci și italieni. Mai sunt turiști, dar cei mai mulți sunt în trecere, așa cum am fost și noi și ne-a părut rău că nu ne-a venit ideea de a ne rezerva o cazare pentru câteva zile aici.

Vezi aici unde te cazezi în Paxos!

Istoria insulei este strâns legată de cea a insulei vecine, Corfu. legendele grecești spun că Poseidon ar fi lovit cu tridentul insula Corfu din care s-ar fi desprins Paxos, ca să creeze pentru soția sa, Amphitrite, un loc ferit de ochii lumii. Romanii au fost cei care au cucerit insula în secolul al II-lea î.Hr și au stăpânit-o până în Evul Mediu când a fost luată sub conducerea nobilimii venețiene, care au avut o mare influență, aici, lucru care poate fi observat și, astăzi, în arhitectura clădirilor. A fost, apoi, cucerită de Napoleon, de ruși și de britanici. În 1814, britanicii au fost de acord să se integreze insulelor ionice grecești.

Vezi aici unde te cazezi în Paxos!

Plaje de văzut în Paxos: Loggos Beach, Pounda Beach, Levrehio Beach, Voutoumi Beach.

Plaje de văzut în Antipaxos: Mesovrika Beach.

Cum ajungi? Paxos – Din Corfu Town, din port, sau din portul Lefkimi, poți lua o excursie de o zi spre Paxos și Antipaxos, două insule superbe, mai puțin populate, dar care te vor uimi cu peisajele de poveste și cu apele clare, prin care vezi pești multicolori. Costă 40 de euro de persoană, iar, din Lefkimi, călătoria durează o oră și 20 de minute. Excursiile le găsești la birourile turistice din aproape toate satele și trebuie să rezervi măcar cu o zi înainte.

Vezi aici locuri de cazare în Paxos!

Antipaxos – Este o insuliță senzațională, aproape pustie, cu doar 40 de locuitori, aflată aproape de Paxos, la trei kilometri distanță. Dacă vii cu feribotul nu vei păși pe Antipaxos, ci doar vei face baie la câțiva metri de țărm. Dacă vii cu bărci private, poți vizita insula și te poți răsfăța la barurile amenajate pe plajă. De recomandat ar fi să îți rezervi 2-3 nopți de cazare în Paxos, ca să simți, mai bine, farmecul locului. Are plaje superbe, multe dintre ele pustii.

Vezi aici locuri de cazare în Paxos!

Când să vii în Paxos și Antipaxos? Sezonul estival începe de la finalul lunii aprilie și ține până în octombrie, cu temperaturi care variază între 25 și 31 de grade.

Cum te descurci pe insulă: Poți închiria o mașină, ori un scuter ori poți folosi taxiul. Există transport public, însă timpii de așteptare pot fi mari.

Unde te cazezi în Paxos? Cel mai bine ar fi să îți rezervi cazare în capitala Gaios, pentru că aici sunt majoritatea locurilor unde primesc turiști.  Vezi aici locuri de cazare în Paxos!

Ce să mănânci în Paxos? Bucătăria grecească din această zonă, ca, de altfel, și din Corfu, are influențe venețiene. Sunt taverne la tot pasul. Încearcă sofrito, vită prăjită cu usturoi, pastitsada, carne cu sos de roșii condimentat, și bourdeto, pește prăjit în sos condimentat.

Ce poți să vezi în Paxos: Poți rezerva o excursie de o zi care te va duce într-un tur al insulei, ca să vezi Blue Caves – grotele cu ape turcoaz din jurul ei, plajele cu nisip alb, Biserica Analipsi, statuia lui Georgios Anemogiannis, luptător în revoluția grecească împotriva Imperiului Otoman, Muzeul de Folclor din Paxos, fabrica de ulei de măsline, scuba diving.

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *