Calator in Bascheti

Top 10 obiective turistice de vizitat, în județul Hunedoara
Top 10 obiective turistice de vizitat, în județul Hunedoara

Județul Hunedoara este, poate, unul dintre cele mai interesante locuri din România, unde ca turist poți explora o multitudine de obiective uimitoare: de la castele și cetăți dacice până la peisaje incredibil de frumoase. Îți spunem, mai jos, doar câteva dintre acestea, preferințele noastre personale. 

1.Fundătura Ponorului

Unde? Munții Șureanu, o mică depresiune carstică, aflată la 900 de metri altitudine, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.

Este un spectacol impresionant al naturii, un peisaj de basm, cu stânci mărețe, cu căsuțe vechi, sălașe pentru animale, căpițe de fân, cu râul Ponor care șerpuiește spre vale și se ascunde în munte. Este multă liniște, simplitate, nu ai semnal la telefon și ai răgazul să te bucuri de tot ceea ce vezi.

Cum ajungi? Fundătura Ponorului este traversată de Via Transilvanica. Trebuie să ajungi în satul Federi, iar de aici, din stația de autobuz, faci dreapta până la bornele Via Transilvanica. Îți lași mașina aici, pentru că drumul este impracticabil. Se poate ajunge doar cu 4×4 sau pe jos. Sunt 8 kilometri până la Fundătura Ponorului. La început urcușul prin pădure este destul de solicitant, dar traseul devine mai ușor pe măsură ce te apropii de cătun. Traseul este mediu și se poate parcurge cam în două ore și jumătate. Vezi aici unde te cazezi în zonă!

Cel mai frumos loc din România, colțul de rai, unde timpul are răbdare

2. Castelul Corvinilor

Unde? Hunedoara, strada Curtea Corvineștilor 1-3, județul Hunedoara.

Este un castel de o frumusețe aparte, despre care s-au țesut, de-a lungul timpului, legende și povești fermecătoare. Dacă îl privești din exterior, te duce cu gândul la celebrul Castel Neuschwanstein din Germania. Prima piatră de temelie a fost pusă în secolul al XIV-lea. După anul 1440, Iancu de Hunedoara a transformat vechea cetate într-un castel impunător, cu turnuri de apărare.

În secolul al XVII-lea, principele Gabriel Bethlen aduce modificări și construiește un alt corp de clădire numit Palatul Mare, dar și Turnul Alb și Terasa de Artilerie. Castelul Corvinilor, așa cum îl vedem astăzi, a fost restaurat în 2007. Legendele spun că fântâna din interior ar fi fost săpată timp de 15 ani de trei prizonieri turci, cărora Ioan de Hunedoara le-ar fi promis că îi va elibera atunci când vor găsi apă. Însă, după moartea sa, soția lui Ioan, nu se ține de promisiune și decide ca prizonierii să fie uciși, deși terminaseră fântâna. Turcii au avut o ultimă dorință, să lase o inscripție pe cheile fântânii. Au scris: ,,apă ai, inimă nu’’. Vezi aici locuri de cazare în zonă.

Cât costă? Adulți: 45 de lei, elevi și studenți: 11 lei pensionari: 50 de lei, tururile ghidate în limba română: 80 de lei, tururile ghidate în limba engleză: 70 de lei.

Program de vizitare: luni: 12-20, marți-duminică: 9-20.

Unde te cazezi? Un loc superb, de unde poți admira castelul este hotelul Werk&Spa, situat chiar vis-a-vis. Vezi aici cât costă o noapte de cazare.

3. Cheile Băniței

Unde? Cheile Băniței, Hunedoara, la 10 km de Petroșani, la 40 de km de Hațeg.

Cheile Băniței fac parte din Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina și sunt situate în apropierea Peșterii Bolii. Sunt destul de scurte, se întind pe aproximativ 250 de metri, însă ceea ce le face să fie deosebite este forma lor. În unele porțiuni, pereții defileului, înalți de 10-15 metri, se apropie atât de mult încât par să se întâlnească, lăsând doar o fâșie îngustă prin care curge apa. Accesul în chei este facil, poți parcurge o porțiune prin apă sau te poți ajuta de corzile care sunt prinse pe pereți. Este, cu adevărat, o experiență inedită și autentică. Vezi aici o cazare superbă în zonă!

Din punct de vedere geologic, Cheile Băniței sunt o formațiune carstică tipică, modelată de eroziunea apei timp de milioane de ani. Zona este completată de vegetația specifică, cu arbori și arbuști care cresc pe pereții stâncoși, iar fauna este diversă, cu specii rare de păsări sau mamifere mici.

Pe lângă frumusețea naturală, Cheile Băniței au și o însemnătate istorică. Aflată în apropierea cetății dacice Bănița, zona a fost locuită și folosită de daci ca punct strategic de apărare, care s-au folosit de fortificațiile naturale. Ruinele cetății dacice de aici sunt incluse în patrimoniul UNESCO, alături de alte fortificații dacice din Munții Orăștiei. Vezi aici o cazare superbă în zonă!

Cum ajungi? Accesul către Cheile Băniței se face ușor de la șosea, din localitatea cu același nume, iar traseele sunt potrivite atât pentru începători, cât și pentru cei cu experiență în drumeții montane.

4. Cetatea Sarmizegetusa Regia

Unde? comuna Orăştioara de Sus, județul Hunedoara.

Sarmizegetusa Regia face parte din complexul de cetăţi dacice din Munţii Orăştiei și a fost capitala statului dac, înainte de războaiele cu Imperiul Roman, dar și principalul centru militar, politic și religios sub conducerea regilor Burebista și Decebal. Era o fortăreață impunătoare, cu ziduri de apărare groase, cu o zona sacră, cu temple și palate, înconjurate de locuințele dacilor. Astăzi, se mai poate vedea aici o fortificație din timpul războaielor daco-romane, de la începutul secolului al II-lea d.Hr. Ansamblul cetăților dacice din Munții Orăștiei au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial în 1999. Vezi aici locuri de cazare de vis din zonă

Program de vizitare:

1 mai – 30 septembrie, zilnic, între orele 09.00 şi 20.00;

1 martie – 30 aprilie şi 1 octombrie – 30 noiembrie, zilnic, între orele 09.00 și 18.00;

1 decembrie – 1 martie, zilnic, între orele 09.00 și 15.00.

5. Cascada Lolaia 

Unde? La 1.050 de metri altitudine, în Parcul Național Retezat, în Valea Nucșoara.

Două șuvoaie de apă gălăgioase se prăvălesc de la 13 metri înălțime peste stânci enorme și creează o perdea de aburi idilică. Peisajul este unul de poveste. Poți veni aici și să zăbovești minute-n șir și nu te mai saturi să admiri măreția creată de natură. Cascada Lolaia se află pe pârâul Nucșoara, care aduce apele din patru văi glaciare din Parcul Național Retezat: Stânișoara, Pietrele, Valea Rea și Galeșu. Apei îi ia foarte puțin să ajungă din zona alpină a lacurilor glaciare până aici, unde formează cascada. Vezi aici o cazare superbă, în zonă!

Accesul la cascada Lolaia a fost amenajat cu trepte, un podeț și balustrade din lemn, dar unele dintre ele sunt mai șubrede. Pe aici, trece principalul drum de acces spre Lacul Bucura și Cabana Pietrele din Parcul Național Retezat.

Cum ajungi? Trebuie să ajungi în satul Cârnic, unde îți poți lăsa mașina și urmezi drumul spre cascadă. Este un urcuș relativ ușor, doar prima porțiune este puțin mai abruptă, dacă vrei să scurtezi traseul prin pădure, în rest, este un traseu ușor de făcut, chiar și pentru copii. Cascada este situată pe partea stângă a drumului.

6. Peștera Bolii

Unde? La marginea orașului Petroșani, în județul Hunedoara, între Munții Retezat și Parâng.

Peștera Bolii, aflată la 720 de metri altitudine, la un kilometru de drumul național care leagă orașele Petroșani și Hațeg, este una dintre cele mai impresionante și accesibile formațiuni carstice din România. Numele peșterii nu are legătură cu vreo boală, ci are origini în istoria locului, fiind asociat cu o veche familie nobiliară influentă din zonă, „Bolia”, care deținea pământurile din jur. A fost locuită încă din preistorie, dovadă fiind vase din lut și unelte din piatră şi os descoperite aici, care datează din perioada Paleoliticului. În Evul Mediu, a fost folosită ca refugiu împotriva invaziilor tătare și otomane.

Peștera este străbătută de râul Jupâneasa, care a săpat, în calcare, în timp, spații impresionante. Galeria principală are o înălțime de aproape 10 metri și o lățime de aproximativ 20 de metri, facilitând accesul în subteran, chiar și celor mai neexperimentați turiști. Poți admira stalactitele și stalagmitele de diverse forme și dimensiuni, dar și jocurile de lumină, așezate atent, astfel încât să se reflecte spectaculos și să pună în valoare pereții de calcar. Vezi aici o cazare superbă în zonă!

Peștera Bolii se întinde pe o lungime de 455 de metri.  Vei fi uimit să vezi, în interior, pereți enormi de 45 de metri înălțime, care îi conferă locului o acustică deosebită. Râul Jupâneasa curge domol, în subteran, iar susurul apei îți oferă o senzație de liniște și de relaxare. În perioadele ploioase, debitul râului crește, oferind un spectacol natural impresionant.

Acces: De la drumul principal, cobori mai multe trepte până la gura peșterii. Intrarea costă 10 lei, iar traseul de vizitare este ușor accesibil și bine marcat, fiind o destinație ideală pentru familiile cu copii.

7. I Giardini di Zoe

Unde? Banpotoc, județul Hunedoara, la 16 kilometri de Deva.

Ceea ce vedeți în fotografii este, în întregime, creația unui italian, Giovanni Salvatelli, din zona Ancona, care a creat o grădină a raiului, la Banpotoc, în Hunedoara. A fost atras de energia specială a locului și a amenajat aici încă din 2003, cu mare grijă, o grădină uimitoare, cu iz aristocrat, care se întinde pe 3,5 hectare.

Italia? Nu. E România. Cea mai frumoasă grădină turistică și-a deschis porțile

Ce te va uimi aici este felul ingenios în care plantele completează perfect decorul, împreună cu vasele și coloanele aduse chiar din Italia. E un loc potrivit și pentru familiile cu copii, pentru că cei mici vor fi încântați, aici, de explozia de culoare și de frumusețe.

Cât costă: Intrarea costă 20 de lei. Programul de vizitare (martie-aprilie): luni – duminică, 9.00 – 18.00 (vara, programul e mai lung). Ultima intrare este la 17.30.

Unde te cazezi? Noi ne-am cazat la Conacul Archia, la Deva, o cazare cu piscină, unde cei mici pot lua și lecții de echitațieVezi aici cât costă o noapte de cazare! 

8. Dinosaur World Transylvania

Unde? Sibișel, Râu de Mori, județul Hunedoara, la 18 kilometri distanță de Hațeg, între satul Sânpetru și satul Sibișel, după Valea Dinozaurilor. 

În Țara Hațegului, pe Valea Sibișelului, la Sânpetru, se mai găsesc încă resturile fosile ale animalelor preistorice, care au trăit aici în urmă cu 70 de milioane de ani, o curiozitate pentru paleontologi. Dacă vizitezi parcul tematic Dinosaur World Transylvania, din zonă, vei putea vedea mai multe specii de dinozauri, replicate întocmai pentru a avea o experiență inedită tu, dar, mai ales, copilul tău.

Descoperă lumea dinozaurilor! Locul inedit, unde trebuie să ajungi cu cei mici

Este locul unde vei avea multe de făcut și de văzut. Este un parc enorm, întins pe zeci de hectare, unde vei avea activități diverse pentru fiecare membru al familiei: de la locuri de joacă pentru cei mici, traseul dinozaurilor, plimbare cu trenulețul, pe măgar sau cu poneiul până la fermă de animale, insule de relaxare, tir cu arcul și o zonă generoasă de restaurant.  Vezi aici un loc superb de cazare în zonă!

9. Muzeul trenulețelor Valentin Banciu

Unde? Bulevardul Libertății, 4, Hunedoara.

Dacă ești pasionat de trenulețe în miniatură, chiar aproape de Castelul Corvinilor, se află un muzeu inedit, unde vei putea admira sute de trenuri și locomotive, colecția regretatului pilot de curse Valentin Banciu. Sunt trei încăperi cu trenulețele colecționate de pilotul hunedorean , cu machete de mașini și cu diorame care te vor purta pe șine, prin toate cele patru anotimpuri. Intrarea costă 20 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copii. Vezi aici locuri de cazare în zonă.

Program de vizitare: luni închis, marți – duminică între orele 10:00 – 20:00.

10. Băile Termale Romane – Germisara 

Unde? la 5 kilometri de Geoagiu-Băi, județul Hunedoara, la 35 de kilometri de Deva, pe Valea Geoagiului.

Un alt loc special, din județul Hunedoara, cu o mare încărcătură istorică, vechi de peste două milenii, pe care trebuie să-l puneți pe lista de văzut în România: Băile Termale Romane – Germisara din Geoagiu-Băi. De mai mult timp, ne doream să ajungem aici, dar am fost dezamăgiți. Locul nu este pus în valoare, așa cum ar merita, nu este îngrijit și, pe alocuri, mai sunt și gunoaie, iar apa are o culoare verde-murdar. Păcat! Este o pagină de istorie, care trebuie scoasă la lumină și care merită vizitată.

Băile Termale Romane – Germisara au fost, inițial, băile dacilor, potrivit descoperirilor arheologice din zonă. Castrul roman a fost ridicat aici, după cucerirea Daciei, în secolul al II-lea d. Hr, pe locul unei cetăți dacice, iar romanii au amenajat locul numindu-l ,,Thermae Dodonae”. Zona era frecventată de aristocrație, datorită apelor termale și a proprietăților sale curative. Astăzi, poți vedea aici, exact, forma băilor de odinioară, care s-a păstrat bine.  Vezi aici unde poți să te cazezi în Geoagiu-Băi.

Locul mai puțin știut din România, cu ape termale, ca în vechime

Alte obiective turistice din Hunedoara:  Ulpia Traiana Sarmisegetusa, Rezervația de zimbri Hațeg-Silvuț, Parcul Național Retezat, Munții Parâng, Cetatea Deva, Geoagiu Băi, Mănăstirea Prislop, Biserica din Densuș, Arsenal Park, Muzeul Aurului din Brad, Cetatea Orăștiei, Stațiunea Straja, Vața-Băi, Via Transilvanica din Hunedoara, Geoparcul Internațional Unesco Țara Hațegului.

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

***Acest articol conține linkuri afiliate. Pentru o decizie care să se alinieze cu preferințele voastre, consultați toate review-urile din online.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *