Calator in Bascheti

Top 10 pensiuni din Romania de care nu ai auzit, dar in care te vei simti ca in rai
Top 10 pensiuni din Romania de care nu ai auzit, dar in care te vei simti ca in rai

Natura meseriei, dar si pasiunea pentru calatorit, m-au facut sa ajung in multe locuri si sa dorm in sute de hoteluri si pensiuni. 

Mentiune: Poate fi un top subiectiv, dar eu am luat in calcul conceptul, serviciile, atmosfera si oamenii din jurul lor.

1. Pensiunea Valea Verde, Cund, Mures

La 30 de km de Sighisoara, 43 de km de Targu Mures.

E drept ca aici investitia a fost una mai mare, mai exact 300.000 de euro. Sunt banii unui neamt, fost proprietar al unei case de discuri celebre in Germania, care a facut la Cund, un mic sat sasesc, un adevarat colt de rai. Practic, Jonas Shafer a restaurat cateva case traditionale si a creat in jurul lor un resort de cinci stele, premiat in ultimii ani pentru calitatea serviciilor. Masa se serveste in fosta sura, iar in loc de piscina exista amenajat un mini lac cu nuferi.

Cazare găsești aici.

valea verde bun2

 valea verde bun

2. Cerdacul cu Lavanda, Brebi, Salaj

La 13 km de Gradina Botanica din Jibou, 7.2 km de Castrul Roman Polorissum, 26 km de Rezervatia naturala Somes.

Cerdacul cu Lavanda e un loc de poveste, dar mai ales cu poveste. E povestea Simonei Maricean, o romanca curajoasa, care a ales sa lase Franta, unde a fost director la cateva hoteluri de lux si sa isi traiasca propriul vis, acasa. A transformat o casa taraneasca, intr-un colt superb a la Provence, in care si autenticul romanesc e pus la loc de cinste.

3. Iz de Maramures, Surdesti, Maramures

La 9 kilometri de drumul de la Cavnic, unde masinile urca dealul singure; 69 de km de Sapanta, 43 de km de manastirea Barsana.

E de departe cel mai traditional loc de cazare in care am ajuns. E o senzatie unica sa dormi intr-o casa veche moroseneasca, in care totul e aranjat exact ca acum 100 de ani. Casele sunt asezate in curte de asa maniera incat iti dau senzatia ca te afli intr-un alt sat. Desi totul este nou, interiorul imita foarte bine viata autentica a maramuresenilor de acum multi ani. De la farfurii, linguri, pana la cearcefuri totul e facut la comanda, manual, de mesterii populari din zona.

 

Cazare găsești aici.

4. Cabana Motilor, Cluj

La 12 km de Lacul Belis, 50 de km de Parcul National Apuseni.

Din Maramures, ne mutam in muntii Apuseni, la Marisel, in cea mai mare comuna ca suprafata locuita din lume. Privelistea pe care o ai din Cabana Motilor te va face sa simti ca esti, la propriu, deasupra lumii. Interiorul este un mix intre cabanale de lux austriece si casele traditionale motesti. Ceea ce m-a impresionat pe mine cu adevarat au fost: geamurile, multe si fara perdele, astfel incat oriunde te uiti parca vezi un tablou sau o carte postala.

 

Cazare găsești aici.

5. Steaua Ariesului, Albac, Alba

La 40 de km de Parcul National Apuseni.

E un concept mai clasic, mai traditional, dar te vei simti aici ca in rai. Practic, pensiunea se afla in capatul satului, in plina natura salbatica. E genul de loc in care simti  din prima clipa ca proprietarii nu fac turism doar pentru bani. Pe mese vei gasi, la discretie, visinata si palinca, ca sa iti spuna clar si inca de la inceput ca gazdele sunt extrem de ospitaliere.

6. Tara Nomada, Runc, Alba

La 8 km de Zapodie, satul cu case acoperite cu paie, 26 de km de Rimetea, satul unde soare rasare de doua ori.

Tara Nomada e primul hostel de la sat de care am auzit eu la noi. E afacerea a doi tineri olandezi, Jordi si Bente, care au venit pentru prima data in Romania in 2010. Acum,  s-au stabilit in Runc, in Muntii Apuseni, unde au transformat o fosta sura in hostel. Te poti caza atat in camera matrimoniala, cat si in camera cu mai multe paturi sau in apartament la mansarda.

7. Casa D’or, Dorna Arini, Suceava

La 6 km de Vatra Dornei, 40 de km de Lacul Colibita, 35 de km de Castelul Dracula.

Pentru cei care ajung in Bucovina cu gasca va recomand o cabana absolut superba. Cabana are 180 de metri patrati,  iar privelistea e una splendida, atat din exterior, cat si din interior. Geamurile imense ale cabanei va vor lasa sa priviti muntii Bucovinei, in timp ce va relaxati sau va beti cafeaua dimineata. Designul e unul fresh, capacitatea cabanei e de maxim 10 persoane, iar pentru o noapte veti plati putin peste 600 de lei.

 

Cazare găsești aici.

8. Pensiunea Vasilica Ceterasu, Oncesti, Maramures

La 10 km de Manastirea Barsana, 50 de km de Mocanita.

E pensiunea unde veti manca, veti bea si veti dormi dupa cum va canta Ceterasul. La propriu. Pensiunea celui mai cunoscut ceteras din Maramures e una din preferatele mele in tara si in care am fost de cel putin 10 ori. Nu veti rezista celor mai bune sarmale, celei mai bune tochituri ardelenesti si celei mai grozave ciorbe de cartofi cu afumatura, preparate cu mare pricepere de mama lui Vasilica, tanti Ileana.

9. Motel Cincis, Cincis, Hunedoara

La 30 km pana la Parcul National Retezat, 5.9 km pana la Castelul Corvinilor, 7.5 km pana la Manastirea Prislop.

Motelul se afla chiar pe malul unui lac imens a carei poveste e uimitoare. Cinci sate au fost inghitite, cu tot cu case, iar 500 de oameni au fost nevoiti sa se mute, acum mai bine de 50 de ani. Si asta ca sa faca loc unui lac, pentru Combinatul Siderurghic de la Hunedoara. Acum zona e una extrem de frecventata de turisti. Peisajul e unul deosebit, camerele au un design luxuriant, cu tablouri imense si mobilier modern.

 

Cazare găsești aici.

10. Pensiunea Rosia, Rosia, Bihor

La 100m de Pestera cu Cristale, 2 km pana la Moara cu Apa, 7 km pana la Pastravaria Soimus, 40 de km pana la Pestera Ursilor.

Pensiunea Rosia se afla in cel mai frumos si traditional sat din Bihor. Fiecare camera are propria terasa, iar privelistea e grozava.

Cazare găsești aici.

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *