
Ape turcoaz, plaje cu nisip fin sau stâncoase, mult verde, peisaje care îți taie respirația, orașe încărcate de istorie, mâncare tare bună și un sentiment că ești, undeva, pierdut printr-un sătuc din Italia. Dar nu, ești în Grecia. Bine ai venit, în Corfu, insula Eladei, pe care trebuie să o vezi măcar o dată-n viață! Este greu de descris în cuvinte minunățiile pe care are să ți le ofere Corfu. Este un loc potrivit pentru aventurieri, pentru cei care vor să facă drumeții, pentru cei care caută liniște sau distracție, după un an de muncă, dar și pentru familiile cu copii, pentru că mica insula din Marea Ionică îți oferă experiențe diferite, potrivite oricărui tip de turist.
Corfu – insula verde a Greciei, paradisul ireal de frumos, de neratat, vara aceasta
Unde? Grecia, Marea Ionică, aproape de Albania, la aproximativ 1100 de kilometri de România. Este a doua ca mărime și cea mai nordică dintre Insulele Ionice. Are o lungime de 62 de kilometri, o lățime de 30 de kilometri și o suprafață de aproape 600 de kilometri pătrați.
Plecasem din București fără prea mari așteptări. Am tot fost în insulele grecești, frumoase toate, de altfel, și nu am fi crezut că ne va mai surprinde ceva. Corfu este însă diferit, ca percepție. Odată ce pășești, în insulă, descoperi farmecul diferit al Greciei, cu accente italiene, pentru că venețienii au fost cei care și-au lăsat amprenta, aici, în perioada medievală, când au construit mai multe forturi de apărare împotriva Imperiului Otoman.
Vezi aici locuri superbe de cazare în Corfu!
Între anii 1386 și 1797, Corfu a fost condus de nobilimea venețiană, lucru pe care îl poți vedea peste tot, dar, mai ales, în capitală, în Corfu Town, unde arhitectura reflectă clar influența venețiană. Orașul a fost inclus, în anul 2007, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Și, pe bună dreptate, este o poezie de oraș.
12 obiective turistice, de neratat, în Corfu
1.Corfu Town sau Kerkyra – este unul dintre cele mai bine conservate orașe istorice din Grecia. Plimbă-te pe străduțele înguste, colorate, ca să-i descoperi farmecul! Sunt clădiri ridicate în stil venețian și britanic, numeroase taverne și magazine. Vizitează Muzeul de Artă Asiatică și vechiul fort!
2. Mouse Island – este o insuliță aflată în apropierea aeroportului, de unde poți vedea cum aterizează și decolează avioanele, la fel ca în Caraibe, în Saint Maarten. Poți ajunge aici cu barca sau poți privi de pe digul din apropierea aeroportului spectacolul aviatic.
Vezi aici locuri superbe de cazare în Corfu!
3. Paleokastrita – este una dintre cele mai populare locuri din Corfu, cu peisaje de vis, cu vegetație luxuriantă, plaje paradisiace și munți semeți. Evident că este un loc destul de aglomerat, așa că, dacă vrei să-l vezi, vino dimineața devreme. Există și o parcare, unde îți poți lăsa mașina. Costă 8 euro/toată ziua. De aici, poți lua o excursie spre Plaja Paradise, spre insulele Stellari și Giali, unde vei face o pauză pentru înot. În drum, vei vedea și vreo 7 grote. Un tur de grup costă 30 de euro, iar un tur privat 50 de euro. Cel mai bine este să faci această excursie dimineața, când apa mării este calmă.
4. Satul Afionas – este un sat tipic grecesc, cu case de piatră răsfirate pe un deal, cu leandri multicolori, și cu multă liniște. Este farmecul autentic al Greciei, unde ai senzația că timpul s-a oprit în loc. Este, poate, unul dintre cele mai frumoase sate ale Eladei în care am fost.
Vezi aici locuri superbe de cazare în Corfu!
5. Satul Gasturi cu Palatul Achilleion, reședința prințesei Sissi, o bijuterie arhitecturală construită în spiritul mitologiei grecești. Aici, au fost filmate scene din filmul ,,For Your Eyes Only”, din seria James Bond.
6. Porto Timoni – este considerată una dintre cele mai frumoase plaje din Grecia. Este o fâșie îngustă de pământ care separă două plaje aurii, cu ape limpezi. Spre plajă poți ajunge printr-o drumeție solicitantă, de vreo jumătate de oră, sau poți alege un alt traseu de view point, de 15 minute, mai ușor, de unde poți admira zona de sus. Locul nu este amenajat, așa că să ai cu tine apă, ceva mâncare, și haine lejere, care să te apere de soare. Atenție: pot fi și șerpi în zonă, așa că nu vă abateți de la cărare. Nu este o problemă des întâlnită.
Vezi aici locuri superbe de cazare în Corfu!
7. Canal D’ Amour – este o atracție naturală deosebită, care se află în zona Sidari, în nord-vestul insulei. Este un mic golfuleț, înconjurat de stânci maiestuoase, cu ape limpezi, turcoaz, unde poți face baie. Legendele spun că cine înoată în tunelul dintre ape se va căsători curând și cine face baie în cel mai îndepărtat punct își va găsi marea iubire. Oricum ar fi, să vii aici, la primele ore ale dimineții, pentru că, altfel, locul va fi foarte aglomerat.
8. Cape Drastis – este una dintre imaginile emblematice ale insulei Corfu, cu priveliști panoramice și stânci albe, care par că răsar din mare. Accesul este mai dificil, drumurile sunt șerpuite și înguste, dar se poate ajunge și cu mașina mică. Nu este vreo parcare amenajată aici, așa că este destul de greu să găsești un loc unde să-ți lași mașina. Dacă vrei să explorezi plaja din partea de jos, poți ajunge aici doar cu barca. Merită să ajungi la Cape Drastis pentru peisajele ireal de frumoase și pentru spectacolul pe care ți-l oferă culorile turcoaz ale Mării Ionice combinate cu albul stâncilor. De sus, poți observa și plaja Loggas, care, deși afectată de o furtună recentă, nu și-a pierdut farmecul.
Vezi aici locuri superbe de cazare în Corfu!
9. Paxos – Din Corfu Town, din port, sau din portul Lefkimi, poți lua o excursie de o zi spre Paxos și Antipaxos, două insule superbe, mai puțin populate, dar care te vor uimi cu peisajele de poveste și cu apele clare, prin care vezi pești multicolori. Costă 40 de euro de persoană, iar, din Lefkimi, călătoria durează o oră și 20 de minute. Excursiile le găsești la birourile turistice din aproape toate satele și trebuie să rezervi măcar cu o zi înainte. Capitala Gaios te va încânta cu case colorate, taverne cu mâncare gustoasă și cu un iz italian.
Vezi aici locuri de cazare în Paxos!
10. Antipaxos – Este o insuliță senzațională, aproape pustie, cu doar 40 de locuitori, aflată aproape de Paxos. Dacă vii cu feribotul nu vei păși pe Antipaxos, ci doar vei face baie la câțiva metri de țărm. Dacă vii cu bărci private, poți vizita insula și te poți răsfăța la barurile amenajate pe plajă. De recomandat ar fi să îți rezervi 2-3 nopți de cazare în Paxos, ca să simți, mai bine, farmecul locului. Are plaje superbe, multe dintre ele pustii.
Vezi aici locuri de cazare în Paxos!
11. Halikounas Beach și Lacul Korrission – este o zonă superbă, o fâșie îngustă de nisip fin, aflată între Marea Ionică și Lacul Korrission. Este o zonă protejată, cu peste 126 de specii de plante și de animale. Plaja este generoasă, poți veni aici, dacă vrei liniște și un loc mai ferit de ochii lumii. Există un bar în zonă, cu sezlonguri și cu umbreluțe.
12. Albania – din Corfu Town, din port, poți alege să vezi și Albania, pentru o zi, cu un feribot, care oprește în Saranda. Sunt multe companii care fac aceste excursii și ai de unde alege. Prețul diferă în funcție de rapiditatea cu care ajungi în Albania: de la 16 euro, pentru o oră și jumătate cu ferry, până la 35 de euro cu bărcile rapide, care fac doar jumătate de oră cu Flying Dolphins. Din Saranda, poți ajunge și în celebra stațiune albaneză, Ksamil, cu autobuzul sau cu un taxi, care costă în jur de 20 de euro.
Vezi aici locuri de cazare superbe în Saranda!
Alte plaje de văzut în Corfu: plaja Agios Stefanos, Agios Giorgios, plaja Marathias, toate cu nisip fin, plaja de lângă hotelul Marias, aproape de Canal D’Amour și plaja Almyros din Acharavi, cu pietriș, dar cu peisaje superbe, Akoudilas Beach, o plajă sălbatică, aflată la doi kilometri de Kavos, plaja Issos.
Unde te cazezi în Corfu: Noi ne-am împărțit vacanța în două: prima parte am ales o cazare în nordul insulei, în Acharavi, pentru a avea acces mai rapid spre cele mai spectaculoase plaje din Corfu, iar apoi am stat, câteva zile și în sud, în satul pescăresc Petriti, o zonă mai puțin turistică, mai puțin explorată de turiști, cu plaje cu nisip fin.
Vezi aici locuri superbe de cazare în Corfu!
Prețuri în Corfu în 2024: un sezlong 5 euro, poți găsi și locații unde dacă faci consumație minimă ai sezlongul gratis, o bere 3,5 – 5 euro, un gyros: 4,5-6 euro, o porție de saganaki – 16 euro, fructe de mare: 16 euro, caracatiță: 16 euro, o cafea: 2-3 euro, o apă: 2,5 euro.
Unde mănânci în Corfu:
7th Heaven din Peroulades – Merită să ajungi aici pentru peisajele de poveste pe care le ai de sus, de pe o stâncă de argilă, deasupra plajei Loggas, de pe o punte de sticlă. Mâncarea este bună, nu putem spune că ne-a impresionat prea mult, dar locația în sine este superbă. Pont: rezervă o masă dinainte ca să vezi apusul de soare.
Monastre din Paleokastrita – un restaurant luxos, aflat în apropierea mănăstirii istorice din Corfu, pe un deal abrupt, de unde vei avea cele mai frumoase priveliști spre mare. Mâncarea este tare bună, autentică, reinterpretată modern.
Vezi aici locuri superbe de cazare în Corfu!
Taverna Leonidas din Petriti – este locul pe care vi-l recomandăm din suflet. Aici am mâncat cel mai bun pește. Este o afacere locală de familie, iar peștele este adus proaspăt de pe bărcile din apropiere.
Taverna Fish Eye din Marathias: o tavernă superbă, cu mâncare bună, aflată pe malul mării, sus, pe o stâncă. Încearcă sardinele și nu vei regreta!
La Grotta Beach din Paleokastrita – este un restaurant cu ponton, cu priveliști senzaționale, aflat în Paleokastrita. Trebuie să faci rezervare în avans, ca să ajungi aici și, mai ales, alege să vii la apus, când soarele și marea se dau în spectacol.
Taverna Anafoufou din Afionas – este un alt loc cu o priveliște de vis spre Marea Ionică. Pont: Îți poți lăsa mașina în parcarea lor privată și de aici poți porni să explorezi zona și satul Afionas. Poți face o drumeție spre celebra plajă Porto Timoni.
Taverna Petra din Acharavi – dacă faci o consumație minimă, vei avea și sezlong gratuit. Mâncarea este tare bună.
Ce mănânci în Corfu? Încearcă sofritos, un preparat local, făcut din vită cu sos de usturoi, sardinele, peștele-spadă, biban, fructele de mare sunt excelente, mai ales, caracatița și calamarii sunt foarte fragezi și răcorește-te cu o bere Corfu.
Vezi aici locuri superbe de cazare în Corfu!
Când este bine să mergi în Corfu: Insula Corfu are o climă mediteraneană, iernile sunt blânde, iar verile călduroase. Sezonul estival începe la sfârșitul lunii martie ori aprilie și durează până la sfârșitul lunii octombrie.
Cum ajungi? Poți opta pentru zborul cu avionul cu Ryanair, Wizz Air sau Animawings. Călătoria din București durează în jur de o oră și 20 de minute. Sunt zboruri directe și din Cluj Napoca.
Poți ajunge și cu mașina: din vestul țării, din Timișoara, poți ieși pe la vama Năidaș, Serbia, Macedonia de Nord, Grecia, iar la Igoumenitsa iei feribotul spre Corfu.
Din București – Sofia, Kulata, până la feribot la Igoumenitsa spre Corfu sau poți face traseul și prin Veliko Târnovo. Traversarea cu feribotul durează în jur de o oră și jumătate și costă în jur de 6 euro de persoană și 23 de euro per mașină. Poți lua feribotul spre Corfu Town sau spre Lefkimi, un oraș din sudul insulei.
Închiriat de mașină: Ai nevoie de mașină ca să explorezi insula, pentru că transportul în comun nu este atât de dezvoltat. Noi am rezervat mașina online, prin Cosmos, Corfu Airport Car Retals, iar, la sosire, am fost așteptați de un reprezentant al firmei ca să semnăm actele. Îți recomandăm să rezervi cu asigurare inclusă și o mașină mică, pentru că străzile din Corfu sunt foarte înguste. Ne-a costat 35 de euro pe zi și a fost nevoie și de garanție, care ți se oprește de pe card. Ai nevoie de permis de conducere valabil de minimum un an.
Bine de știut: ia cu tine pălărie de soare, încălțăminte de apă, cremă de protecție solară, cremă anti țântari și hidratează-te bine, pentru că temperaturile sunt destul de ridicate. Fă-ți și asigurare de sănătate, pentru orice s-ar putea întâmpla! Noi ne facem asigurarea la Eurolife FFH. Îți lăsăm și codul de reducere: CALATOR20. O poți face rapid și ușor, online, AICI!
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.