Am fost pentru prima dată în Egipt, anul acesta, în martie, în Sharm el Sheikh, și ne-a intrat în suflet. Am promis că ne vom întoarce pentru că mai aveam atâtea de văzut, de făcut, de trăit și de simțit în paradisul exotic, aflat la doar 3 ore de zbor de România. Și ne-am întors, acum, la final de noiembrie, în Hurghada, pentru o experiență nouă pentru noi.
Țara aceasta ne-a cucerit de mici de când îi citeam istoria și ne fascinau poveștile Egiptului Antic, cu faraoni: cu Tutankhamon, cu Nerfetiti și Ramses al II-lea. Și am trăit clipe unice, atunci când am fost pe Nil, în croazieră, de la Luxor la Assuan și i-am văzut templele antice ale Egiptului, am pășit în mormintele faraonilor din Valea Regilor și i-am simțit cei peste 5000 de ani de istorie. Despre asta vrem să vă povestim mai jos.
Egiptul te va fascina, asta e clar, dar vă spunem de la început că, în afara resortului, nu este o țară pentru un turist comod. Egiptul este mai mult decât atât, este locul încărcat de istorie care te va provoca să-l descoperi. Este un tărâm al constrastelor: lux în resort, sărăcie în afară, imagini fabuloase cu palmieri și piscine infinite sau instantanee greu de privit, cu gunoaie, mirosuri grele și oameni care se zbat să-și câștige un colț de pâine. Dar tocmai aceasta este farmecul țării faraonilor.
Ce ai de făcut din Hurghada?
După 3 ore de zbor direct din București, am ajuns în Hurghada, celebra stațiune egipteană de la malul Mării Roșii, cunoscută deja pentru peisajele de poveste, plajele cu nisip fin, resorturile de lux și viața marină colorată. Am stat cazati o noapte la ,,Pyramisa Beach Resort Sahl Hasheesh”. De aici, am făcut o excursie pe Nil, timp de trei nopți pe vas de croazieră. Ne-am trezit la 3 dimineața și am mers prin deșert timp de 4 ore ca să ajungem la Luxor, punctul de îmbarcare pe Nil.
Nilul ne-a fascinat: este cel mai lung fluviu din lume, 6690 de kilometri, apa care dă viață Egiptului. Nilul este un spectacol în sine: cu valurile-i line și albastre, cu malurile mărginite de palmieri, cu cele mai frumoase apusuri, greu de descris în cuvinte, dar tot pe Nil vei înțelege și ce înseamnă, cu adevărat, viața egipteanului simplu. Te va șoca, te va uimi, te vei gândi mai profund la cât de fericit ești tu de fapt.
De la Assuan ne-am întors în Hurghada, unde am fost cazați pentru trei nopți la ,,Baron Palace Sahl Hasheesh”, o cazare de top în Egipt. Sincer, ne-au impresionat camerele generoase, mâncarea tare bună pe gustul oricărui turist, dar mai ales, piscinile imense, două din ele cu apă încălzită.
foto credit: Raul Dumitru
Ce ai de văzut pe Nil?
TEMPLUL KARNAK – este cel mai mare templu construit vreodată și este, de-a dreptul, spectaculos, un adevărat muzeu în aer liber. A fost ridicat timp de 2000 de ani de mai multe generații de faraoni și ne-a uimit prin grandoarea coloanelor și frumusețea hieroglifelor, săpate în piatră, pe care poți să le vezi la tot pasul.
SATUL NUBIENILOR – merită să vedeți satul nubienilor de la sud de Aswan, pentru a intra într-o poveste cu case colorate și pentru a-i cunoaște urmașii unei populații antice, cu reguli proprii, cu o limbă proprie, diferiți chiar și la fizionomie de egipteni.
VALEA REGILOR – aproape de Luxor, anticul oraș Teba, se află celebra Vale a Regilor, unde sunt îngropați faraonii și nobilii din Noul Regat Egiptean. Locul a devenit faimos după anul 1922, când aici a fost descoperit mormântul lui Tutankhamon. L-am văzut și noi și vă spunem că ne-a impresionat. Este sub un plexiglas, cu temperatură controlată și biletul de intrare costă 20 de dolari.
BARAJUL DE LA ASSUAN – a fost construit în anii 1960 ca să-i apere pe egipteni de inundații.
TEMPLUL LUI HORUS DIN EDFU – Construcția templului a fost începută de dinastia Ptolemeică, în anul 207 î.Hr., și a fost terminat în anul 57 î.Hr. Este considerat a fi cel mai bine păstrat templu din Egipt, pentru că a fost îngropat în nisip, aproape 2000 de ani.
COLOȘII LUI MEMNON – Cele două statuile gigantice din piatră, de 18 metri înălțime, sunt situate aproape de Luxor și au fost create în timpul domniei faraonului Amenhotep al III-lea, care a domnit în Egiptul antic cu 3400 de ani în urmă.
TEMPLUL REGINEI HATSHEPSUT – Templul este cunoscut sub denumirea de „Splendoarea Splendorilor’’ și este dedicat reginei faraon Hatshepsut, una dintre puținele femei care au condus Egiptul. A fost proiectat de Senemut, un apropiat al curții regale, pentru a fi loc de rugaciuni dedicate reginei.
TEMPLUL LUI SOBEK DE LA KOM OMBO – Templul a fost ridicat de Ptolemeu al VI-lea Philometor și a fost extins în anii care au urmat. Este interesant de văzut, pentru că este dedicat lui Horus, zeul egiptean al războiului și lui Sobek, zeul egiptean al fertilității, reprezentat sub forma unui bărbat cu cap de crocodil.
OBELISCUL NETERMINAT – este cel mai vechi obelisc din lumea antică, cu o vechime de 3500 de ani, și se află în orașul Assuan. Nu a fost terminat pentru că, în timpul construcției, piatra s-a fisurat și a fost abandonat în șantier.
Unde te cazezi?
Atenție ce cazare alegeți în Egipt! Lucrurile stau așa: plătești puțin, primești puțin. Dacă vă doriți confort, alegeți un hotel de 5 stele, de lanț internațional. Alegerea unui hotel egiptean este ca o loterie: poate să fie bine sau poate să nu.
Exterioarele sunt mereu îngrijite indiferent de tipul hotelului, dar minusul hotelurilor locale este mâncarea (all inclusive-ul egiptean nu e ca cel turcesc) și alcoolul (scump și nu de cea mai bună calitate). Dar dacă te raportezi și la preț și dacă vrei doar să stai la plajă, la final, ieși pe plus. Prețurile unui sejur de 7 nopți în Egipt încep de la 699 de euro, cu excursii și toate taxele incluse (all inclusive).
Cât de periculos e în Egipt?
Egiptul este o țară sigură, dar trebuie să știi unele lucruri:
– În resort, nu îți vei da seama nicio secundă că ești într-o țară unde se pune mare accent pe securitatea turistului străin. În afara lui, vei fi păzit cam peste tot.
– Excursiile în afara resortului le recomandăm să le faceți organizat și să le luați prin agenție. De ce? Veți avea parte de ghizi vorbitori de limbă română, iar autocarul va fi mereu supravegheat de un ofițer de poliție înarmat (o regulă de siguranță impusă de autoritățile egiptene). Autocarele opresc doar în locuri păzite, anunțate în avans, exact cum se întâmplă în sistemele de siguranță aviatică. Sunt multe filtre de control, la prima vedere pare neplăcut, dar te vei simți în siguranță.
– Ghidul nostru nu ne-a permis să ieșim fără grup, pentru că ni s-a spus că e periculos. Dacă ești un turist obișnuit cu astfel de zone, experimentat, poți să călătorești și individual, dar cu mare grijă și, uneori, cu riscuri.
Condiții de intrare în Egipt
– Taxa de viză – 25 dolari
– Test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru SARS-CoV-2, făcut cu maximum 72 de ore înainte de călătorie SAU un certificat de vaccinare pentru COVID-19, omologat de UE sau de Republica Arabă Egipt, care să ateste sunteți complet vaccinați cu 14 zile înainte de sosire. (sursa: Mae.ro)
– La ieșirea din Egipt, bagajele trebuie puse în folie, ca măsură de siguranță pentru zbor. Costă 5 dolari pentru un bagaj.
Bine de știut!
– Apa de la robinet nu este potabilă, poate fi folosită doar pentru igiena corporală.
– Lira egipteană: 1 dolar = 16 lire, 1 euro = 17,5 lire. De preferat să luați dolari. Banii îi puteți schimba la hotel, la bancomate. Cursul este același peste tot. Negociați totul chiar și în supermarketurile din hotel, dar, mai ales, în bazar sau la magazinele stradale.
– Cartela pentru Internet să o cumpărați din aeroport, costă în jur de 35 de dolari sau mai puțin, în funcție de câți giga de net doriți. În Egipt, Internetul nu funcționează prea bine pentru voce, puteți încerca să sunați acasă cu apel video de pe WhatsApp, Instagram sau Facebook.
– Optați pentru all inclusive sau ultra all inclusive, dacă vreți să aveți incluse în meniu și băuturile alcoolice. La all inclusive, băuturile alcoolice se vor servi doar la prânz și la cină, iar la ultra all inclusive le veți avea la dispoziție pe tot parcursul zilei.
Când să mergi în Egipt?
Vremea, în această perioadă, este perfectă pentru plajă, excursii, diving sau snorkeling. Te poți duce în Egipt maximum până în lunile iunie-iulie, ca să nu fie prea cald.
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.