Calator in Bascheti

Traseu de drumeție spre cel mai frumos vârf din Apuseni
Traseu de drumeție spre cel mai frumos vârf din Apuseni

Vă explicăm, pas cu pas, un traseu superb care poate fi parcurs atât iarna, cât și vara, care, sus, vă va răsplăti cu peisaje de vis: drumeție în Masivul Vlădeasa. Poate fi o idee bună pentru o escapadă de o zi sau de un weekend dacă vreți să rămâneți în zonă, unde, în ultimul timp, au apărut cazări tare frumoase. Hai să pornim la drum!

Masivul Vlădeasa, raiul ascuns al Apusenilor

Unde? Vârful Vlădeasa, Carpații Occidentali, 1836 de metri altitudine.

Masivul Vlădeasa este al doilea vârf ca înălțime din grupa munților Apuseni, cu 1836 de metri altitudine, după Vârful Bihor, cu 1849 de metri altitudine. Este o zonă mai puțin explorată și mai puțin promovată, cunoscută doar iubitorilor de aventuri pe munte, dar care merită să i se acorde atenția cuvenită, pentru că ai multe de făcut și de văzut în zonă.

Traseu montan spre Vârful Vlădeasa

Unde? Satul Rogojel, județul Cluj

Punctul de pornire este satul Rogojel, aflat la 80 de kilometri distanță de Cluj Napoca. Poți ajunge aici și din satul Răchițele, aflat aproape de cascada Vălul Miresei. Noi am pornit din Rogojel. Drumul este asfaltat, destul de bun, dar cu multe curbe și cam îngust, dar te descurci și fără o mașină de teren.

Ajunși în Rogojel, am pornit spre Cabana Vlădeasa, aflată la 1430 de metri altitudine, locul unde ne-am lăsat mașina. Până la cabană, se merge pe un drum de pământ, practicabil, în zilele în care nu plouă prea mult. De aici, începe aventura pe traseul marcat cu cerc roșu.

Treci, mai întâi, printr-o curte, cu o instalație de schi veche, și urmezi indicatoarele. Este aer curat, natură pură și urcușurile sunt destul de line, cu zone plate. Am spune că este o drumeție de dificultate medie. Treci prin pădure și ajungi la stația meteo Vlădeasa și, apoi, continui spre platou. Priveliștea pe care o vei avea, de aici, te va uimi. Când este senin, de sus, de la 1836 de metri înălțime, poți vedea Munții Rodnei. Tot traseul are, practic, în jur de 14 kilometri, care se pot parcurge, lejer, în aproape două ore.

Ce mai poți face în zonă?

Pe lângă Vârful Vlădeasa, în zonă, puteți vizita și arborele de sequoia și cascada Vălul Miresei, una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din România. Se află în comuna Mărgău, în Cheile Văii Stanciului.

Arborele de sequoia de la Rogojel este cel mai înalt și mai impunător arbore din Munții Apuseni. Are o înălțime de peste 40 de metri și se află pe Dealul Domnului, la poalele Masivului Vlădeasa, în satul Rogojel din județul Cluj. A fost plantat de baronul Gal Silvestru, care a adus în zonă mai multe specii rare de pomi, de la conifere până la Pinul Negru.

Cum ajungi?

Arborele se află în Rezervația Forestieră Arborele de Sequoia și poți ajunge aici prin Cluj-Napoca spre Huedin. După ce ai ajuns în satul Rogojel, chiar la intrare, pe partea dreaptă, mergi pe drumul forestier,  care te va duce la Arborele de Sequoia.

Unde te cazezi?

Te poți caza chiar la Rogojel, la Sweet Escape Vlădeasa, un loc deschis anul trecut, cu o mini piscină încălzită, șemineu și o priveliște de vis.

Vezi cât costă o noapte de cazare AICI!

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *