Tropea sau perla turcoaz a Mării Tireniene, cum i se mai spune, este comuna din sudul Italiei considerată de mulți Caraibele Italiei. Și asta pe bună dreptate, dacă iei în considerare culoarea incredibilă a mării cu note de albastru, verde închis și turcoaz.
Oriunde te-ai afla, fie pe coastă, fie sus, în satul săpat efectiv în stâncă, priveliștea e uimitoare. Într-o zi cu cer senin, de pe balconul principal al satului, poți admira apusul peste vulcanul activ și azi, Stromboli.
Este exact genul de loc despre care nu știi prea multe, de la care nici nu ai așteptări prea mari, dar care te va cuceri de cum ajungi. E un fel de Cinque Terre, mai puțin turistic, mai puțin cosmetizat, mai neîngrijit, dar unde vei simți adevăratul spirit italian. Ceapa roșie este aici specialitatea casei. O găsești peste tot pe străzi, pe pizza, în sosul de paste sau în burgeri.
Și poate cel mai interesant aspect este că ocrotitoarea satului e chiar… Fecioara Maria a României! Practic, în interiorul Catedralei Santa Maria dell’Isola din centrul stațiunii veți găsi imaginea Fecioarei Maria. E o icoană bizantină, despre care se spune că ar fi salvat de mai multe ori Tropea. (sursa foto: www.lapiazzatropea.it)
Legenda spune că, după o furtună puternică, o barcă venită din România a naufragiat în portul Tropea. După repararea daunelor, căpitanul a încercat să plece, dar nava în care s-ar fi aflat și o icoană a Fecioarei Maria, nu a putut fi scoasă din port. În aceeași noapte, episcopul orașului a visat-o pe Fecioara Maria cerându-i ca pictura să rămână în Tropea. Visul s-a repetat mai multe nopți, până când episcopul a mers în port, iar imediat după ce icoana a fost recuperată, nava a putut pleca.
Se spune că Fecioara Maria i-ar fi promis episcopului că va apăra orașul de ciumă, de cutremure și războaie, iar multe dintre evenimentele care au avut loc de atunci par să ateste acest lucru. Localnicii au trecut cu bine peste mai multe cutremure, iar asta a întărit devotamentul lor față de Fecioara Maria din România, fiind considerată protectoarea Tropeei. Este sărbătorită pe 9 septembrie.
UNDE TE CAZEZI?
Eu am preferat să nu mă cazez în stațiune și am ales un conac autentic, superb, Villino Eleonora, la doar 6 kilometri de Tropea, în Parghelia. Experiența a fost unică și asta pentru că, de pe terasa conacului, am avut parte de un view ireal spre mare, spre Tropea și spre vulcanul Stromboli. Plaja sălbatică din Parghelia, unde am găsit doar vreo 10 persoane, e un must-have al locului. Vezi mai multe opțiuni de cazare AICI.
CUM AJUNGI ȘI CÂT COSTĂ?
Cel mai apropiat aeroport este cel din Lamezia Terme, spre care operează compania Wizz Air în zilele de miercuri și duminică. Din aeroport, un autobuz local vă va duce spre gara centrală din Lamezia Terme, călătorie care durează maxim 5 minute. De aici, veți găsi trenuri cu o frecvență foarte mare spre Tropea, aproape din oră în oră. Călătoria durează 55 de minute și costă 4,2 euro.
De reținut: totul este destul de sălbatic, dar foarte sigur: de la atmosfera din gară, până la haltele aproape părăsite prin care veți trece. Acesta este, de fapt, farmecul acestui loc: autentic, neatins de modernism și care vă va da senzația că e doar al vostru fără să fiți sufocați de turiști.
Zborul nu este costisitor: prețul unei călătorii dus-întors ajunge la 650 de lei, pentru luna iulie. Îl puteți găsi chiar și 200 de lei (dus-întors), în luna noiembrie, când la Tropea încă se mai poate face plajă.