Calator in Bascheti

10 locuri spectaculoase din România, de văzut în 2025
10 locuri spectaculoase din România, de văzut în 2025

Pentru că este început de an, este și momentul să ne facem planuri pentru vacanța din 2025. Îți arătăm 10 locuri superbe din România, pe care trebuie să le vizitezi anul acesta: de la munte, la mare, care merită să fie descoperite.

 1. Transapuseana

Unde? Între județele Bihor de Alba, DJ 107l.

Drumul Transapuseni, inaugurat recent, este o nouă rută spectaculoasă, care străbate Munții Apuseni, pe crestele Munților Trascău și Metaliferi, la 1117 metri altitudine maximă și se întinde pe o distanță de aproape 79 de kilometri. DJ 107I face legătura între Aiud și satul Cerbu din comuna Bucium, județul Alba. Este un traseu de poveste, pitoresc și inedit, cu peisaje bune de pus în ramă, care leagă județele Bihor și Alba, prin satele izolate din inima Apusenilor.

Mai frumos decât Transfăgărășanul? Drumul superb din munți, cu peisaje de vis

Unde te cazezi? În zonă, au început să fie construite numeroase proiecte turistice. Până vor fi finalizate, te poți caza, de exemplu, la Râmeț. Vezi aici unde te cazezi în zonă!

 2. Pârtia de mountain cart Vărșag

Unde? Pârtia Vărșag, Harghita.

Adrenalină. Peisaje de vis. Senzații tari. Asta am găsit la pista de mountain-cart de la pârtia din Vărșag. Sunt 1200 de metri de adrenalină. Am ajuns cu telescaunul până la 1120 de metri altitudine, iar de aici ne-am bucurat de o coborâre în viteză.  Cât costă. Noi am plătit 30 de lei, coborârea. Pont: dacă rezervi mai multe coborâri este mai ieftin. În preț sunt incluse: casca, dar și urcarea cu telescaunul. Copiii care au peste 14 ani pot conduce singuri, iar ceilalți, însoțiți de părinți.

Vezi aici unde te cazezi în Harghita

3. Paradisul tuberozelor

Unde? Hoghilag, Sibiu: la 78 de km de Sibiu, la 143 de km de Cluj, la 324 km de Timișoara, la 341 km de Iași, la 319 km de București.

Hoghilag este satul celebru pentru cultivarea tuberozelor, flori originare din Mexic. Tradiția cultivării tuberozelor  începe acum peste 100 de ani, când localnicii sași au adus, pentru prima dată, aici aceste flori și le-au plantat în secret. Azi, găsești, la Hoghilag, peste 6,5 hectare de tuberoze, cu aproximativ 500.000 de plante. Te poți bucura de ele de la începutul lunii august până spre finalul lunii septembrie. Caută casele care au la intrare o plăcuță rotundă pe care scrie “producător”. Intrarea este gratuită, dar cumpără, la final, produse. Tuberoza este prima floare din România, în curs de certificare: Indicație Geografică Protejată.

Vezi aici unde te poți caza în Sibiu!

Satul de vis, cu miros de flori, unde poți admira tuberozele până în septembrie

4. Plaja Tuzla

Unde? județul Constanța, litoralul Mării Negre.

Litoralul nostru are comori ascunse care, deși nu sunt perfecte, merită apreciate. Încă mai avem plaje de un farmec aparte, cu apă turcoaz și cu multă liniște. Unul dintre aceste locuri este Yurtaa Beach din Tuzla. Te invităm să descoperi această plajă vara aceasta și nu vei regreta. Vezi aici locuri de cazare la Tuzla.

5. Mănăstirea rupestră Corbii de Piatră

Unde? Comuna Corbi, sat Jgheaburi, Argeș, la 400 de metri de centru, pe malul râului Doamnei, la o distanță aproximativ egală de București, Sibiu și Brașov. Aproximativ două ore și jumătate de condus.

Mănăstirea Corbii de Piatră este una dintre puținele biserici rupestre din România, săpată într-un perete vertical de stâncă (gresie) de 30 de metri înălțime și de 14 metri lungime. Este specială pentru faptul că include două altare, fiind una dintre puținele biserici ortodoxe din lume cu această caracteristică. Vezi aici locuri de cazare în zonă!

Locul misterios, cu o energie aparte, unde trebuie să ajungi măcar o dată-n viață

Nu se știe, cu exactitate, când a fost construit ansamblul rupestru de la Corbii de Piatră, însă locul este atestat documentar abia în 1512. Se spune că ar fi fost făcută de geți, ca templul de închinăciune pentru marele Zamolxe. De altfel, pe platoul de deasupra stâncii, s-a descoperit o veche cetate getică, posibil Geridava, cetatea de scaun a lui Dromichete, căpetenia geților. Locul ascunde multe enigma nedescifrate încă. Legendele spun că numele mănăstirii ar veni de la călugării care erau îmbrăcați în straie negre și pe care localnicii îi numeau corbi. De asemenea, tot legendele vorbesc de uriași pietrificați aici.

Vezi aici locuri de cazare în zonă!

6. Peștera Bolii

Unde? La marginea orașului Petroșani, în județul Hunedoara, între Munții Retezat și Parâng.

Peștera Bolii, aflată la 720 de metri altitudine, la un kilometru de drumul național care leagă orașele Petroșani și Hațeg, este una dintre cele mai impresionante și accesibile formațiuni carstice din România. Numele peșterii nu are legătură cu vreo boală, ci are origini în istoria locului, fiind asociat cu o veche familie nobiliară influentă din zonă, „Bolia”, care deținea pământurile din jur. A fost locuită încă din preistorie, dovadă fiind vase din lut și unelte din piatră și os descoperite aici, care datează din perioada Paleoliticului. În Evul Mediu, a fost folosită ca refugiu împotriva invaziilor tătare și otomane. Vezi aici o cazare superbă în zonă!

7. Panorama Bucovinei

Unde? Sadova, județul Suceava, aproape de Câmpulung Moldovenesc, la 2 kilometri.

,,Pe un picior de plai, pe o gură de rai”, așa începem relatarea noastră și nu greșim cu nimic, atunci când spunem că locul acesta este desprins dintr-un tablou perfect pictat de natură, între colinele domoale ale Bucovinei. Este atâta frumusețe și acel sentiment al unei Românii curate, arhaice, unde timpul mai are răbdare și curge lent, într-o armonie perfectă cu oamenii și natura. Cât vezi cu ochii, oriunde te-ai întoarce, ești înconjurat de crestele dantelate ale munților, de verdele crud al brazilor și de pășunile colorate de toamnă, cu căsuțe vechi de lemn ori cu fânețe pitorești. Vezi aici și alte locuri de cazare în zonă!

Aici, în acest colț de rai, te poți caza la Panorama Bucovinei. Sunt două căsuțe superbe, fiecare cu jacuzzi propriu, potrivite pentru două persoane, dar și numeroase foto cornere: un leagăn, o ramă, o punte suspendată și un view point într-un copac. Pont: poți veni aici doar pentru fotografii, accesul costă 25 de lei/persoană. Trebui să suni în prealabil, la numărul de telefon, pe care îl vei găsi pe bannerul de la intrarea spre drumul care duce cabane. Vezi aici și alte locuri de cazare în zonă!

8. Paradisul cu plante exotice

Unde? Strada Arhiepiscopiei 1, Râmnicu Vâlcea.

Este vorba despre Grădina Sfântul Nicolae, un paradis de pe pământ pe care îl poți vizita și tu la Arhiepiscopia Râmnicului. Pe noi, ne-au impresionat aici grădinile cu plante exotice, grădinile cu plante aromatice și medicinale din care călugării fac creme de leac, grădinile de legume bio, dar și liniștea de care ai parte o dată ce ai pășit în interior. Vezi aici unde te cazezi în zonă!

9. Vârful Grințieș, Munții Bistriței

Unde? între județele Suceava și Neamț.

Din Broșteni, județul Suceava, un loc pitoresc, situat în mijlocul unor întinse păduri, cu peisaje numai bune de pus în ramă, poți porni în drumeții montane, îți recomandăm un traseu superb, spre vârful Grințieș sau poți ajunge la crescătoria de cerbi de la Dârmoxa. Poți să vezi în zonă și Casa Administratorilor Domeniilor Coroanei, cuptorul de ars var din Dârmoxa și inscripții runice.Noi am urcat din Broșteni, Suceava. Vei avea parte, aici, de una dintre cele mai frumoase priveliști din România. Vezi aici locuri superbe de cazare în zonă!

10. Cascada Șușara

Unde? Sasca Montană, județul Caraș-Severin.

Cascada Șușara, formată pe pârâul cu același nume, se află în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, în pitoreștii Munții ai Locvei. Din comuna Sasca Montană, se ajunge pe un traseu ușor de o oră, superb, în care poți observa și alte căderi de apă mai mici și chiar un mic lac turcoaz.

Ultima porțiune de traseu este puțin mai dificilă, pentru că ori treci prin apă, ori pe lângă stâncă, unde poți să te sprijini de cabluri. Apa cade de la 15 metri înălțime, spectaculos, în două trepte, pe mușchii verzi și creează un decor de vis.

Cum ajungi? Din capătul comunei Sasca Montană, există un indicator care îți spune că intri în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. De aici, urmează traseul cu cruce albastră până la cascadă.

Unde te cazezi?  Vezi o cazare spectaculoasă în zonă, aici! 

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

***Acest articol conține linkuri afiliate. Pentru o decizie care să se alinieze cu preferințele voastre, consultați toate review-urile din online.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *