Da, România este magică și așa o vom vedea așa mereu. Are locuri de poveste, unice în lume, pe care vi le dezvăluim de un an, prin proiectul nostru de suflet calatorinbascheti.ro. Sunt deja, aproape 15 ani, de când luăm țara aceasta frumoasă la pas, iar acum vă arătăm, cu drag și responsabilitate, magia ei.
Știm că nu avem multe, ne dor multe, am vrea să fim și noi departe, să avem autostrăzi, spitale, școli, dar nu țara acesta este de vină pentru tot ceea ce se întâmplă. Să nu dăm vina pe ea pentru tot ce îi lipsește sau ne lipsește! Poate, nouă ne lipsește, uneori, optimismul de a putea vedea frumusețea în lucrurile mărunte, în tot ceea ce ne înconjoară. Poți fi fericit și cu un apus de soare în Munții Rodnei sau cu un răsărit de poveste, la Rimetea, în Apuseni. E atât de simplu.
Nu știu cum vedeți voi România. Dacă îi vedeți partea plină a paharului sau partea goală. Sunt câteva lucruri care nu ne plac nici nouă, dar cele care ne plac, care ne fac să spunem, România, te iubesc, sunt și mai multe. Este, până la urmă, locul pe care îl numim, cu mândrie, acasă, acolo unde ne este inima și unde ne întoarcem cu drag din orice colț al lumii.
Dacă, la început, abia așteptam să plecăm, în vacanțe, în străinătate, și să vedem lumea, în timp, ne-am dat seama că, deși am călătorit din Japonia până în Brazilia, din Portugalia până în Mauritius, nu prea ne cunoașteam țara.
Ne tot întrebau străinii de ce ar veni în România și ce obiective turistice ar putea să vadă în afară de cele din ghidurile turistice. Nu prea știam ce să le spunem. De aici, a pornit inspirația noastră de a descoperi România neștiută și de a o face cunoscută lumii, cu locurile ei uitate, cu tradițiile unice și cu românii de poveste.
Așa am ajuns să facem peste 200.000 de kilometri: din Maramureș până în Deltă, din Bucovina până la Cazanele Dunării, din Apuseni până la București și înapoi. Am văzut România autentică și neștiută, cea pe care nu o găsești în cărți și nici pe google. Sunt colțuri faine pe care le-am descoperit singuri și am vrut să le împărtășim cu voi. Ne-am cazat în sute de pensiuni, hoteluri și case de vacanță, am experimentat de la bucatele gătite la ceaun, afară, la foc, până la nopțile la cort în frumusețea sălbatică a munților Apuseni. Și tot simțim că mai avem multe de văzut și de descoperit.
5 LOCURI DE POVESTE CARE NE-AU RĂMAS ÎN SUFLET
1. CERDACUL CU LAVANDĂ
Brebi, până mai ieri, un sat necunoscut și, la prima vedere, fără mare potențial turistic, a fost pus pe harta turistică a lumii de Simona Măricean. Românca și-a pus la bătaie toți banii câștigați, cu greu, în străinătate, și a mizat pe o carte riscantă. A cumpărat o casă veche de 100 de ani, aproape prăbușită, și a transformat-o, cu multă muncă, în cea mai căutată cazare exclusivistă din zonă.
2. IZ DE MARAMUREȘ
Iz de Maramureș este locul nostru de suflet: pensiunea tradițională, cu servicii ca în Dubai. Da, ați citit bine. Și asta pentru că, Anca și Ciprian, doi tineri care au muncit pentru cele mai luxoase hoteluri din Emirate, au ales să vină acasă cu “know how-ul” și să facă un colț de Românie de poveste.
Rezervă aici.
3. CASA GLOD
Casa Glod este proiectul lui Alin și Dora care au făcut din nimic, poate cel mai frumos loc din România. După 15 ani de muncă în străinătate și-au dat seama că România este și că, până la urmă, schimbarea începe de ei…, de la noi toți. Așa a apărut proiectul Casa Glod: trei case vechi de peste 100 de ani, aduse bucată cu bucată din Maramureșul autentic.
Rezervă aici.
4. DELTA NEAJLOVULUI ȘI CASA COMANA
Delta Neajlovului, cu peisajele sale incredibile, este comoara neștiută a Munteniei, un loc minunat situat la doi pași de Capitală, unde poți să mai uiți de tine și de alte tale probleme. Chiar asta căutam noi, un colț de natură aproape de București, unde să luăm o pauză de la viața Capitalei, uneori, prea sufocantă și prea obositoare. Așa am descoperit Parcul Natural Comana, Codrii Vlasiei și Casa Comana și revenim aici ori de câte ori vrem să ne mai tragem sufletul.
5. RIMETEA
Satul minune al Apusenilor este așezat la poalele munților Trascău, sub spectaculoasa Piatră a Secuiului. Când am ajuns la Rimetea, am avut senzația, pentru câteva clipe, că ne aflăm într-un sat de munte din Elveția. Ne-a trebuit ceva timp să-ne închidem gura căscată la propriu. E un tablou perfect al naturii din care nu-ți mai vine să pleci. Am stat minute bune, în mijlocul drumului, cu ochii spre cer admirând munții aia fabuloși, care par că se prăvălesc peste sat. Atât de frumos este, și mai este și curat, iar oamenii sunt strașnici și tare primitori.
Găsește cazare aici.
Calătorii inspirate vă dorim în România de poveste!