Calator in Bascheti

10 locuri autentice, mai puțin știute, cu mâncare bună, ca-n copilărie
10 locuri autentice, mai puțin știute, cu mâncare bună, ca-n copilărie

În călătoriile noastre prin țară, am găsit locuri autentice, cu mâncare curată, făcută local, în puncte gastronomice ori în pensiuni. Îți recomandăm 10 locații, testate de noi, unde mâncarea are gustul copilăriei și unde revenim cu drag și… de poftă, ori de câte ori, ajungem în zonă. Ne bucură că există oameni care duc mai departe tradiția bucătăriei românești și care încurajează și sprijină micii producători locali. 

1.Cabana Moților – Cămara de la Munte 

Unde? Mărișel, județul Cluj – la 12 kilometri de Lacul Beliș, 50 de kilometri de Parcul Natural Apuseni.

Începem cu un loc tare drag nouă, Cabana Moților din Mărișel, un sat autentic, arhaic, cu peisaje de poveste, cu aer curat și brazi maiestuoși, unde găsești acea liniște de care ai nevoie, dar, mai ales, bucate bune, tradiționale. Poți savura preparatele delicioase pe terasa cabanei, cu o priveliște de vis asupra întregului sat și a munților Apuseni. Poți comanda ciorbe făcute din ciuperci din zonă, plăcinte sau clătite, celebra plăcintă moțească din brânză dulce, coaptă pe lespede și, evident, nelipsita și gustoasa varză a la Cluj. Tot aici vă și puteți caza. Vezi cât costă o noapte de cazare, aici!

Dacă ajungi aici să încerci un sirop, sută la sută natural, din Cămara de la Munte, brandul bio gândit de Sebi și Ela, proprietarii cabanei și nu rata nici zacusca de casă.

2. Restaurant Native

Unde? Cluj -Napoca, strada Georges Clemenceau, nr. 3.

Dacă tot suntem la Cluj, îți spunem despre un alt loc unde poți să te răsfeți culinar. Chiar în centrul orașului, am avut surpriza să găsim un restaurant românesc, care servește preparate gătite doar cu ingrediente locale, de la producători din România. Gusturile regăsite în farfurie, dar și texturile sunt surprinzătoare, este o bucătărie românească reinterpretată de o echipă de tineri cu pasiune pentru arta culinară autohtonă. Locația are și o cramă, unde se fac degustări de vinuri. Ne-a plăcut frăgezimea steak-ului de vită. Vezi aici unde te poți caza la Cluj!

3. Cherhana Resort

Unde? Crișan, județul Tulcea.

,,Cherhana Resort’’ este o pensiune de top, de 5 margarete, aflată în inima naturii,  în comuna Crișan. Dacă ajungi aici, vei fi uimit de calitatea serviciilor și de mâncarea tare gustoasă, specifică zonei. Este o fostă cherhana de pește, care a fost transformată într-un restaurant deja faimos în Deltă, cu preparate tradiționale din pește, 100% naturale, făcute după rețete locale foarte vechi. Locația a primit premiul ,,Margareta de Aur’’, pentru cele mai bune rețete tradiționale. Să încerci jumările de somn, ciorba de pește și musacaua, evident, tot de pește! Legumele puse pe masă sunt din grădina bio a locației. Te poți caza aici, sunt camere mari și spațioase și ai la dispoziție și o piscină generoasă.  Vezi cât costă aici o noapte de cazare!

4. Pensiunea Ioana

Unde? Sat Ruginești, comuna Hangu, județul Neamț. 

La Pensiunea Ioana din Neamț, vei avea partea de un adevărat răsfăț culinar. Pe lângă ospitalitatea gazdelor, mâncarea ne-a plăcut tare mult. Este făcută din produse naturale din zonă. Îți recomandăm să încerci coastele și, neapărat, ardei copți cu brânză. Camerele sunt generoase, iar curtea este amenajată tare inspirat, cu o terasă rustică și mai multe hamace. De aici, vei avea o priveliște tare frumoasă spre Muntele Ceahlău. Pentru disponibilitate și prețuri, vezi aici!

Descoperă pensiunea neștiută, din inima Moldovei, care te va cuceri pe loc

5. Punct Gastronomic Local – Casa de oaspeți Frauendorf

Unde? Axente Sever, aproape de orașul Copșa Mică, la 6 kilometri distanță.

Dacă pașii te poartă prin acest colț de țară, în inima Transilvaniei, poți mânca regește la punctul gastronomic local din Axente Sever, la Casa de Oaspeți Frauendorf. Sunt delicatese din zonă, pregătite, cu multă trudă, de gazdele pasionate de arta culinară: de la tot felul de cărnuri maturate până la brânzeturi preparate în zonă. Să nu ratezi tocănița de porc cu găluște ungurești cu chimen și nici ciorba de cartofi! Locația are și cazare. Este o bijuterie de loc, mai puțin știut, căruia merită să-i treci pragul. Sună, în prealabil, pentru rezervări!

6. Punctul Gastronomic Local din Cisnădioara

Unde? Cisnădioara, județul Sibiu.

Când ajungi în Cisnădioara, ca să vezi biserica fortificată, poți suna, din timp, ca să-ți rezervi un prânz la familia Henning. Sunt preparate tradiționale săsești, care îți vor bucura sufletul. Am gustat cunoscutul hencleș – plăcinta tradițională locală și un gulaș de miel tare bun, gătite după vechile rețete din cărțile de bucate. Este chiar la sediul poștei, în aceeași curte. Vezi aici unde te cazezi în Cisnădioara.

7. Conacul Secuiesc

Unde? Colțești, județul Alba

În zona celebrului sat Rimetea, la Colțești, îți recomandăm un loc tare frumos: Conacul Secuiesc. Te veți simți ca-n vremurile de altădată, dar cu tot confortul de astăzi. Sunt 23 de camere spectaculoase, cu mobilă pictată manual de meșterii din sat. Locația este faimoasă în zonă pentru bucatele autentice ale locului. Nu rata gulașul specific zonei și pita cu unsoare! Ca să nu mai zicem în ce peisaj de poveste, vei lua masa. De aici, ai o priveliște de vis asupra Pietrei Secuiului. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!

8. Pensiunea Naplak

Unde? Rimetea, județul Alba.

În Rimetea, celebrul sat din România, cu priveliști de poveste și unde se spune că soarele răsare de două ori, poți poposi, la prânz, la pensiunea Naplak, aflată la câțiva pași de centru. Am mâncat un gulaș tare bun și am gustat o felie de cozonac cu scorțișoară și unt, specifică zonei. Proprietatea are și cazare, camere decorate tradițional, iar atuul locației, pe lângă mâncare, este peisajul, de-a dreptul, spectaculos. Vezi aici și alte locuri de cazare, în Rimetea.

9. Punct Gastronomic Local – Casa VLC 

Unde? Bilbor, județul Harghita.

În zona Topliței, la Bilbor, dacă preferi o cazare tradițională și vrei să mănânci bine, poți opta pentru Casa VLC, punct gastronomic local. Proprietarii sunt foarte ospitalieri și gătesc, cu mare pricepere, bucate delicioase pentru turiștii care le trec pragul. Poți să vii aici chiar dacă nu ești cazat, doar să anunți cu o zi înainte.

Vezi cât costă o noapte de cazare, aici

10. Punct Gastronomic Local – Familia Suciu

Unde? Râu Sadului, județul Sibiu. 

Nu în ultimul rând, îți arătăm un loc superb, din mijlocul naturii, unde poți lua masa tradițional, lângă o stână. Am putea spune: ,,…pe un picior de plai, pe o gură de rai…”. Râu Sadului este un colț de rai, ca în balada Mioriței, satul unde tradiția transhumanței încă se mai păstrează cu sfințenie. Gazdă ne-a fost familia Suciu, care ne-a îmbiat cu brânză de burduf, mămăligă, carne la garniță și telemea, sus, pe pajiște.  Vezi aici locuri de cazare, în zonă! 

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

***Acest articol conține linkuri afiliate. Pentru o decizie care să se alinieze cu preferințele voastre, consultați toate review-urile din online.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *