Calator in Bascheti

10 locuri inedite, pe care trebuie să le vezi, toamna aceasta, în România
10 locuri inedite, pe care trebuie să le vezi, toamna aceasta, în România

Dacă vrei să explorezi România, toamna aceasta, îți arătăm câteva locuri mai puțin știute, pe care trebuie să le incluzi pe lista ta de călătorii epice, la noi, acasă. Hai să le descoperim! 

Minunea naturală, din inima Transilvaniei, de văzut toamna aceasta

1.Balconul de piatră

Unde? Lacul Roșu, Harghita, în partea centrală a Munților Hășmașului, la 983 de metri altitudine, pe Valea Bicazului.

Este un punct de belvedere superb, la care se ajunge după o drumeție de cel mult 15 minute. Traseu este ușor, dar cu porțiuni alunecoase, așa că ia cu tine încălțăminte de drumeție. Lacul Roșu se întinde pe o suprafață de 12,6 hectare, are 2,6 kilometri lungime și 100-200 de metri lățime.  Lacul are două brațe: cel dinspre Valea Oii, de 900 de metri lungime și cel din Valea Suhardului de 438 de metri lungime. Întinderea de apă are forma literei L. Cazări de poveste, în zonă, vezi aici!

2. Ineleț

Unde? Cătunele Ineleț și Scărișoara, comuna Cornereva, județul Caraș-Severin, Parcul Național Domogled-Valea Cernei.

Sunt scările de lemn, abrupte, care duc spre un colț rai, într-un sat superb, extrem de izolat, un cătun situate la peste 1000 de metri altitudine, în sălbăticie. Aici, mai locuiesc doar câteva familii și duc o viață simplă, ca la începuturi. Nu au curent electric, nici drumuri sau dispensar. Panourile electrice i-au apropiat, cumva, de civilizație, dar nu au putere prea mare pentru o mașină de spălat sau pentru un frigider. Oamenii trăiesc din creșterea animalelor și din ce își pun în grădină. Exista, în anii din urmă, aici și o școală, dar a fost închisă, pentru că nu erau prea mulți copii în sat.  Dacă vrei să rămâi la Ineleț, sunt săteni te pot găzdui o noapte sau două.  Vezi aici locuri de cazare superbe în Herculane

Paradisul neștiut al României, ascuns în munți. Ajungi doar pe o scară, printre stânci

3. Paradisul de sub stâncă

Unde? Pensiunea Apuseni Wild, Remeți, Bihor.

Îți arătăm, acum, o piscină, aparte, superbă, săpată sub o stâncă. Pensiunea se numește Apuseni Wild. Se acceptă la piscină și oaspeți din exterior (locuri limitate). Locația are și saună, butoi cu apă fierbinte, loc de relaxare, cu masaj și un restaurant cu priveliște de vis spre Valea Iadului, cu o mâncare foarte bună. Printre facilități se mai numără sală de jocuri și sala de conferințe. Sunt 17 camere: de la apartamente până la camere duble. Turiștii cazați aici au acces gratuit la spa și la piscină. Vezi cât costă o noapte de cazare, aici! 

Paradisul ascuns sub stâncă: piscina de vis, cu apă caldă și iarna

4. Cascada Iadolina

Unde? DJ 108J, între Stâna de Vale și satul de vacanță Coada Lacului Leșu, Bihor – Apuseni.

Pe drumul Apusenilor, una dintre cele mai spectaculoase șosele din România, reabilitată recent, vei găsi Cascada Iadolina, pe care poți să o admiri de pe un platou panoramic. Chiar dacă se află lângă drum, mult sub nivelul șoselei, vei găsi aici una dintre cele mai pitorești și sălbatice zone din Apuseni, care te va încânta prin peisajele de poveste. Apa curge cu repeziciune printre stânci imense, prăvălite în vale, în râu, și creează un tablou idilic. Vezi aici unde poți să te cazezi, în zonă. 

Cascada neștiută, de o frumusețe aparte, din inima munților

5. Satul de piatră

Unde? Chidea, comuna Vultureni, județul Cluj: la 44 de km de Cluj-Napoca, la 353 de km de Timișoara, la 490 de km de București, la 405 km de Iași. 

Chidea este ca un muzeu în aer liber. Totul aici este făcut din piatră extrasă de la trei cariere din zonă. Ceea ce ne-a impresionat a fost cât de bine și-au păstrat localnicii tradiția de câteva sute de ani, în contrast cu construcțiile moderne, ce se înalță haotic în alte zone ale țării. Acest sat nu este doar de vizitat pentru cei care caută locuri mai puțin populare, ci și un exemplu de cum tradițiile pot fi păstrate vii, într-o lume care se schimbă rapid. Vezi aici unde te cazezi în Chidea

Satul secret, făcut din piatră, pe care trebuie să-l vizitezi

6. Mountain Cart

Unde? Pârtia Vărșag, Harghita

Adrenalină. Peisaje de vis. Senzații tari. Asta am găsit la pista de mountain-cart de la pârtia din Vărșag. Sunt 1200 de metri de adrenalină. Am ajuns cu telescaunul până la 1120 de metri altitudine, iar de aici ne-am bucurat de o coborâre în viteză.  Cât costă. Noi am plătit 30 de lei, coborârea. Pont: dacă rezervi mai multe coborâri este mai ieftin. În preț sunt incluse: casca, dar și urcarea cu telescaunul. Copiii care au peste 14 ani pot conduce singuri, iar ceilalți, însoțiți de părinți. Vezi aici unde te cazezi în Harghita

7. Cu hamacul între stânci

Unde? Baia de Fier – Gorj.

La Baia de Fier, în Gorj, poți avea parte de un sentiment unic: să fii suspendat, într-un hamac, la 200 de metri deasupra șoselei. De fapt, este un traseu de via ferata, cu intrare de la Peștera Muierilor, la capătul căruia vei avea parte de această experiență aparte. Este doar pentru cei tari de inimă și curajoși.

5 super experiențe pe care să le încerci în 2024, în România

8. Cimitirul Săracilor

Unde? Sighetu Marmației- Maramureș.

Este un loc încărcat de emoție și de istorie. De sus, vegetația conturează harta României. Cimitirul Săracilor este un loc dedicat memoriei deținuţilor politici morţi sau executaţi în închisorile, lagărele şi deportările comuniste. Nu se știe exact cine este înmormântat aici. În trecut, aici au fost înmormântați și cei fără posibilități financiare. Aici a fost desenată și o hartă a României, din brazi.  Dacă ajungi aici, urcă pe scări ca să ai o imagine generală asupra acestui loc special. Vezi aici locuri de cazare în zonă! 

9. Muzeul Ivan Patzaichin

Unde?  Satul Mila 23, județul Tulcea, în Delta Dunării, Dobrogea, cea mai bine conservată dintre Deltele Europei, 3446 de kilometri pătrați. Este în patrimoniul mondial UNESCO din 1991 și este considerată rezervație a biosferei.

Muzeul Ivan Patzaichin se află pe locul fostei case părintești, dar nu în locul unde s-a născut și a crescut campionul nostru, pentru că respectiva locație a fost abandonată, după inundațiile puternice din 1970. Din vechea gospodărie, s-au recuperat elemente tradiționale specifice Deltei, care au fost integrate în construcția muzeului-pavilion. În interior, se află cele mai valoroase medalii și distincții ale lui Ivan Patzaichin, o filă de istorie prețioasă pe care trebuie să o știi. Urci în turn și, cu fiecare scară parcursă, vezi imagini și detalii din viața și cariera marelui nostru sportiv. De aici, vei avea parte de o priveliște superbă asupra Deltei. Intrarea este liberă. Locuri de cazare de vis în Delta Dunării, vezi aici!

Locul pe care orice român trebuie să-l vadă: Muzeul Ivan Patzaichin din Delta Dunării

10. Cazinoul din Vatra Dornei

Unde? Vatra Dornei, Suceava: la 227 km de Iași, la 191 km de Cluj, la 490 km de București, la 496 km de Timișoara.

Cazinoul Băilor de la Vatra Dornei se numără printre cele frumoase și mai vechi clădiri de acest gen din Europa și se află în topul celor patru cazinouri de la noi, din România: după cel Slănic Moldova, din Sinaia și Cazinoul de la Constanța. Este o bijuterie arhitecturală, construită, în anul 1898, pentru turiștii străini care veneau aici la tratament, din țări precum Austria, Germania. Astăzi, clădirea și-a recăpătat strălucirea de altădată și poate fi vizitată. Vezi unde te cazezi în Vatra Dornei, AICI! 

Imagini exclusive! Cum arată Cazinoul din Vatra Dornei, reabilitat după 30 de ani de paragină

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

***Acest articol conține linkuri afiliate. Pentru o decizie care să se alinieze cu preferințele voastre, consultați toate review-urile din online.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *