Am ajuns în locul cel mai fotografiat din lume, care te sufocă din orice colț l-ai privi
Am ajuns în locul cel mai fotografiat din lume, care te sufocă din orice colț l-ai privi

Un cer îngrămădit într-un pătrat, văzut cu greu printre zeci de balcoane, ferestre, gratii, înălțate una peste alta, așa se vede de jos, cel mai căutat loc al lumii printre instagrameri și fotografi. Astăzi, vă povestim despre “Montane Mansion”, numită și “Clădirea Monstru”, din mega metropola Asiei: Hong Kong.

Hong Kong-ul te zăpăcește, te uimește, te lasă cu gură căscată. Este nebunie și aglomerație. Pe orice stradă ai păși, în același timp, cu tine, umăr la umăr, calcă și alți zeci de oameni, iar dacă mai privești și în sus, te cam strâng pereții, deși ești în aer liber. În Hong Kong, sunt cei mai mulți zgârie nori din lume: peste 9.000, iar 1500 dintre ei au peste 100 de metri înălțime. E orașul “wow și bau”, care mie îmi place tare mult.

Cam așa e în “Portul Parfumat”, cum i se mai spune metropolei. E un haos architectural: clădirile vechi se suprapun cu cele noi și te fascinează din prima clipă. Orașul asta te provoacă să-l descoperi pe îndelete și să-l imortalizezi în fotografii. Ce-i drept, îți cam sucești gâtul, dacă încerci să-i surprinzi în poze clădirile înalte.

Hong Kong-ul, acum zonă administrativă a Chinei, este cel mai populat loc din lume. Peste 7 milioane și jumătate de oameni se înghesuie pe 1.104 kilometri pătrați. Practic, ca să vă dați seama cât de sufocată este zona, vă spun că 6300 de oameni trăiesc pe un singur kilometru pătrat. Majoritatea familiilor locuiesc într-o singură cameră nu mai mare de 5 metri pătrați.

Am mai fost în Hong Kong, dar, anul trecut, m-am dus, dintr-un singur motiv: să văd cu ochii mei și să fotografiez celebrul bloc “Montane Mansion”, pe care tot îl admiram prin imaginile călătorilor celebri de pe Instagram. M-a atras simetria locului și am vrut să văd dacă, într-adevăr, și fotografiile mele ies tot așa sau e vreun truc la mijloc.

MONTANE MANSION – RAIUL INSTAGRAMERILOR

Cartierul Quarry Bay, stația de metrou Quarry Bay, ieșirea A, mergi pe King’s Road spre Tai Koo. Blocul este pe partea dreapta, iar intrarea fix la mijloc.

 Am ajuns, cu greu, la Montane Mansion, pentru că am ratat ieșirea de la metrou. În Hong Kong, dacă nu ești atent și ratezi vreo ieșire din cele 4, 5 sau chiar 6 cât are o stație de metrou, te trezești în cu totul alt loc, într-un alt cartier, nicidecum vis-a-vis cum e la noi.

De afară, clădirea are un aer învechit și dărăpănat. Montane Mansion este, de fapt, un complex de clădiri compuse din cinci blocuri vechi, unite între ele. În curtea interioară, îți dai seama de lipsa de spațiu și de înghesuiala din Hong Kong. Ai sentimentul că ești prizonier într-o fortăreață urbană: în jurul tău se ridică ziduri înalte, din balcoane și ferestre, închise cu gratii. Totul te strânge, iar dacă nu privești cerul este ca și cum te-ai afla în închisoare.

Ca să faci celebrele poze, stai la coadă, depinde cum ți-e norocul. 5 minute, 10 sau chiar 20. Sunt turiști veniți din toate colțurile lumii, care se străduiesc să prindă și ei cadrul perfect. Și, da, este ca-n pozele de pe Instagram, nu e vreo păcăleală. Înghesuială până la cer!

Montane Mansion este locul preferat al producătorilor de la Hollywood. S-au filmat aici scene din “Transformers” și “Ghost in the Shell”.

TIP: Ca să faci fotografii bune, trebuie să te poziționezi cât mai jos, la nivelul solului, și să găsești locul unde pătratul iese perfect. Pe mine, tot haosul asta m-a facut să-mi dau seama, abia la capătul lumii, că apartamentul meu din București este enorm, pe lângă condițiile în care stau rezidenții din Montane Mansion.

CELE MAI FOTOGRAFIATE LOCURI DIN HONG KONG

Și nu doar Montane Mansion atrage ca un magnet amatorii de fotografii cool, numai bune de pus pe Instagram. Hong Kong-ul este un mare puzzle de clădiri noi și vechi, o junglă de beton, colorată, cu locuri uimitoare, la fel de faimoase ca și “clădirea monstru”: Nam Shan Estate, Choi Hung Estate, Temple Street Market, Peak Tram, Kowloon Peak, Victoria Harbour sunt în topul celor mai vizitate locuri.

Tocmai acest haos urban îi provoacă pe turiști să surprindă în imagini fiecare colț, fiecare străduță, pentru că  în Hong Kong găsești la orice pas instantanee demne de fotografiat.

Poți descoperi și alte locuri ca Montane Mansion. Am luat un metroul la întâmplare și am coborât la capăt de linie, într-o suburbie și am găsit aceeași îngrămădeală, unde cerul se vedea printr-un pătrat și mai mic.

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii prieten cu noi pe Facebook