Este a treia oară când ajungem în Egipt. Am promis că ne vom întoarce, pentru că mai aveam atâtea de văzut și de făcut în paradisul exotic, aflat la doar 3 ore de zbor de România. Am revenit, la început de noiembrie, în Hurghada, Egipt. Țara aceasta ne-a fascinat de când eram mici și citeam istoria Egiptului Antic, cu faraoni, cu dinastii, cu Tutankhamon, cu Nerfetiti și Ramses al II-lea. Sunt momente unice, atunci pășești în mormintele faraonilor din Valea Regilor și vezi cu ochii tăi peste 5000 de ani de istorie.
Egiptul te va fascina, asta e clar, dar vă spunem de la început că nu este o țară pentru un turist comod. Este un tărâm al constrastelor: lux în resort, sărăcie afară, imagini fabuloase cu palmieri și cu piscine infinite sau instantanee greu de privit, cu gunoaie, mirosuri grele și oameni care se zbat să-și câștige un colț de pâine. Dacă știi să treci peste toate acestea, Egiptul îți va intra în suflet.
Ce ai de făcut din Hurghada?
După trei ore și un pic de zbor, charter direct din București, am ajuns în Hurghada, celebra stațiune egipteană de la malul Mării Roșii, cunoscută pentru peisajele de poveste, plajele cu nisip fin, resorturile de lux și fauna marină colorată. Sejurul a fost prin agenția Destine Holidays. Vezi ce oferte au AICI!
Am stat cazați trei nopți la hotelul Fort Arabesque din Makabi Bay. De aici, am făcut safari în deșert, cu jeepurile și ATV-urile, apoi, am plecat spre Luxor și Valea Regilor, iar ultima ședere a fost la hotelul Sheraton Soma Bay, de unde am luat o croazieră pe Marea Roșie ca să descoperim Insula Eden. Despre cazare vă spunem, mai jos.
INSULA EDEN – MALDIVELE EGIPTULUI
Să vă povestim despre Insula Eden, locul de poveste pe care trebuie să-l vezi măcar o dată-n viață. I se mai spune și ,,Maldivele Egiptului”, datorită culorii mării, de un turcoaz ireal și a serviciilor premium de care veți avea parte aici. Sunt baruri chill, tare frumos amenajate, leagăne instagramabile în mare, nisip fin și multă liniște.
Locul nu este deloc aglomerat, fiind deschis turiștilor acum patru luni. Din Hurghada până la Eden ajungi, într-o oră, cu o excursie pe Marea Roșie, care costă 74 de euro de persoană. Plecarea este la ora 9 dimineața și vă veți putea bucura de insulă până la ora 16.00. Ce este inclus? Prânzul, sezlongurile, băuturile răcoritoare, oprire pentru snorkeling timp de o oră. Atenție! Pe insulă nu există cazare și nici alcool. Poți însă aduce băuturi de la hotel. Noi am luat excursia prin Meeting Point Egipt, iar ghid ne-a fost Saadi. Îl puteți contacta pe WhatsApp: +201067441452, în limba română.
OBIECTIVE TURISTICE DE NERATAT ÎN EGIPT
TEMPLUL KARNAK – este cel mai mare templu construit vreodată și este, de-a dreptul, spectaculos, un adevărat muzeu în aer liber. A fost ridicat timp de 2000 de ani, de mai multe generații de faraoni, și ne-a uimit prin grandoarea coloanelor și frumusețea hieroglifelor, săpate în piatră, pe care poți să le vezi la tot pasul.
VALEA REGILOR – aproape de Luxor, în anticul oraș Teba, se află celebra Vale a Regilor, unde sunt îngropați faraonii și nobilii din Noul Regat Egiptean. Locul a devenit faimos după anul 1922, când aici a fost descoperit mormântul lui Tutankhamon. L-am văzut și noi și vă spunem că ne-a impresionat. Aici, Ramses II și Ramses III au ridicat necropole fastuoase pentru înmormântarea fiilor lor.
COLOȘII LUI MEMNON – Statuile gigantice au fost create în timpul domniei faraonului Amenhotep al III-lea și, au fost așezate, inițial, la intrarea în templul său memorial, ca să-i păzească rămășițele.
TEMPLUL REGINEI HATSHEPSUT – Templul este cunoscut sub denumirea de „Splendoarea Splendorilor’’ și este dedicat reginei faraon Hatshepsut, una dintre foarte puținele femei care au condus Egiptul. A fost proiectat de Senemut, un apropiat al curții regale, pentru a fi templul dedicat serviciilor religioase închinate reginei.
TEMPLUL LUI SOBEK DE LA KOM OMBO – Templul a fost ridicat de Ptolemeu al VI-lea Philometor și extins în anii care au urmat. Este interesant de văzut, pentru că este dedicat lui Horus, zeul egiptean al războiului și lui Sobek, zeul egiptean al fertilității, reprezentat sub formă de crocodil.
OBELISCUL NETERMINAT – este cel mai vechi obelisc din lumea antică, cu o vechime de 3500 de ani. Nu a fost terminat pentru că, în timpul construcției, piatra s-a fisurat și a fost abandonat în șantier.
BARAJUL DE LA ASSUAN – a fost construit în anii 1960, ca să-i apere pe egipteni de inundații.
UNDE TE CAZEZI?
Atenție ce cazare alegeți în Egipt! Lucrurile stau așa: plătești puțin, primești puțin. Dacă vă doriți confort, alegeți un hotel de 5 stele, de lanț internațional. Alegerea unui hotel egiptean e ca o loterie: poate să fie bine sau poate nu. Exterioarele sunt mereu îngrijite indiferent de tipul hotelului, dar minusul hotelurilor locale este mâncarea (all inclusive-ul egiptean nu e ca cel turcesc) și alcoolul (scump și nu de cea mai bună calitate). Dar dacă te raportezi și la preț și plajă, la final, ieși pe plus.
Fort Arabesque Hotel – Makadi Bay – este resortul din Hurghada cu cel mai bun preț/calitate. Este cotat la 4 stele, dar noi zicem că merită 5. Plaja este imensă, are intrare lină în apă, zona verde este spectaculoasă, cu grădini cu palmieri și flori. Makadi Bay este locul perfect pentru snorkeling, pentru că este paradisul peștișorilor colorați, pe care îi poți vedea încă de la mal.
Resortul are trei zone: pentru familii cu copii, adults only și zona de vile, pentru cei care vor o vacanță luxoasă, cu piscină privată și servicii de top. Prețurile unui sejur pornesc de la 829 de euro/persoană/7 nopți/all inclusive/ cu zbor și transferuri în luna decembrie. Vezi mai multe oferte AICI!
Sheraton Soma Bay – ne-a plăcut foarte mult piscina generoasă, dar și plaja frumos amenajată. Camerele sunt spațioase, cu balcon, există și o zonă de vile de lux, cu vedere la mare, pentru turiștii cu dare de mână.
Un hotel de top, care ne-a plăcut tare mult este Baron Palace, aflat aproape de Hurghada, în Sahl Hasheesh. Ne-au impresionat camerele generoase, mâncarea tare bună pe gustul oricărui turist, dar, mai ales, piscinele imense, două din ele cu apă încălzită. În plus, mâncarea este bună, sunt feluri internaționale din ingrediente de calitate, precum și feluri locale.
Vă recomandăm și hotelurile Steingenberger Aldau, Steingenberger Aqua Magic, Rixos, tot din Hurghada. Sunt hoteluri de top potrivite atât pentru adulți, cât și pentru familiile cu copii.
Cât de periculos e în Egipt?
Egiptul este o țară sigură, dar trebuie să știi unele lucruri:
– În resort, nu îți vei da seama nicio secundă că ești într-o țară unde se pune mare accent pe securitatea turistului străin. În afara lui, vei fi păzit cam peste tot.
– Excursiile în afara resortului le recomandăm să le faceți organizat și să le luați prin agenție. De ce? Veți avea parte de ghizi vorbitori de limbă română, iar autocarul va fi mereu supravegheat de un ofițer de poliție înarmat (o regulă de siguranță impusă de autoritățile egiptene). Autocarele opresc doar în locuri păzite, anunțate în avans, exact cum se întâmplă în sisteme de siguranță aviatice. Sunt multe filtre de control, la prima vedere pare neplăcut, dar te vei simți în siguranță.
– Dacă ești un turist obișnuit cu astfel de zone, experimentat, poți să călătorești și singur, dar cu mare grijă și, uneori, cu riscuri.
Condiții de intrare în Egipt
– Taxa de viză – 25 dolari (cel mai bine ar fi să luați un pachet turistic complet prin agenție ca să evitați neplăcerile și pierderea de timp dacă vă luați viza, pe cont propriu, direct din aeroport)
– La ieșirea din Egipt, bagajele trebuie puse în folie, ca măsură de siguranță pentru zbor. Costă 5 dolari pentru un bagaj.
Bine de știut!
– Apa de la robinet nu este potabilă, poate fi folosită doar pentru igiena corporală, dar nu pentru spălat pe dinți. La orice resort veți primi apă îmbuteliată.
– Lira egipteană: 0,19 lei, 1 dolar = 16 lire, 1 euro = 17,5 lire. Banii îi puteți schimba la hotel, la bancomate. Cursul este același peste tot. Negociați totul chiar și în supermarketurile din hotel, dar, mai ales, în bazar sau la magazinele stradale.
– Cartela pentru Internet să o cumpărați din aeroport, costă în jur de 35 de dolari sau mai puțin, în funcție de câți giga de net doriți. În Egipt, Internetul nu funcționează prea bine pentru voce, puteți încerca să sunați acasă cu apel video de pe Instagram sau Facebook.
– Optați pentru all inclusive sau ultra all inclusive, dacă vreți să aveți incluse în meniu și băuturile alcoolice. La all inclusive, băuturile alcoolice se vor servi doar la prânz și la cină, iar la ultra all inclusive le veți avea la dispoziție pe tot parcursul zilei.
Când să mergi în Egipt?
Vremea, în această perioadă, este perfectă pentru plajă, excursii, diving sau snorkeling. Te poți duce în Egipt maximum până în lunile iunie-iulie, ca să nu fie prea cald. Vă spunem și temperaturile maxime.
Luna noiembrie: 28 de grade.
Luna decembrie: 25 de grade.
Luna ianuarie: 26 de grade.
Luna februarie: 28 de grade.
Luna martie: 30 de grade.
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.