Am găsit vocile de aur, neștiute, dintr-un sat de poveste din România. Să le facem cunoscute! (Video)
Am găsit vocile de aur, neștiute, dintr-un sat de poveste din România. Să le facem cunoscute! (Video)

Teodora și Lenuța Purja. Mama și fiică. Una mai valoroasă decât cealaltă. Nu le vezi în fiecare săptămână la televizor, deși, pentru ceea ce sunt ele, ar merita să fie în lumina reflectoarelor, poate, în fiecare zi.

Lenuța deține recordul absolut al premiilor și al trofeelor câștigate în România (peste 100), cu toate că a stat, ani la rândul, nemeritat, în umbră. Și ea și mama Teodora. Sunt două femei care înseamnă, de fapt, rădăcina României profunde, care n-a murit, și pe care, încă mai avem timp, să o descoperim și să o vedem așa cum este ea: pură și frumoasă. Așa a apărut proiectul “FolkloRecuperator” – din dorința de a valoriza aceste tezaure unice, dar, mai ales, de a duce mai departe comorile pe care ele încă le mai au în “lada de zestre”, cântece vechi de sute de ani.

Inițiativa este a Alexandrei Ungureanu, un artist pe care eu îl apreciez, și ale cărei linii melodice au fost influențate, în ultima perioadă, de folclor. Ne-a sunat și ne-a întrebat dacă bascheții ne-au umblat pe cărări autentice. Așa că ne-am făcut bagajele și am pornit la drum – prima destinație: Agrieș, Bistrița.

Din București până în Agrieș, se fac aproximativ 8 ore, dar merită tot efortul. Am descoperit aici, și cu ajutorul ”ghidului” nostru de ocazie, Menuț Maximinian, o altă lume, acel sat românesc autentic, cu obiceiuri vechi de sute de ani, care au rămas neschimbate. Satul se află la granița dintre județul Bistrița și Maramureș, așa că sunt multe similitudini între cele două zone. La Agrieș, însă, totul parcă e mai viu, mai firesc, mai sălbatic, în cel mai bun sens posibil.

E genul de loc perfect pentru drumeții, pentru cei care caută să-și încarce bateriile, într-o oază de liniște. Nu vă veți plictisi, pentru că aveți multe posibilități de a vă umple timpul cu folos. La cel mult o oră de mers cu mașina, puteți vedea Mănăstirea Rohia, satul Preluca Nouă, unde oamenii încă mai locuiesc în case acoperite cu paie, satul tradițional Runcu Salvei, Târgu Lăpuș sau Băile Figa. Noi am dormit în căsuțele de la Băile Figa, însă, în apropiere există o pensiune drăguță în localitatea Spermezeu.

“Must have-ul” zonei pentru noi a rămas, însă, gospodăria Teodorei Purja sau Lelea Teodora, cum o cunosc oamenii din sat. Te uimește tot ce vei găsi aici, o lume încremenită în timp, în care modernismul nu a reușit să-și facă loc.

Lelea Teodora și Lenuța ne-au omenit cu un pahar de pălincă de prune, cele mai bune plăcinte, dar ne-au și horit dumnezeiește, cu vocile lor incredibile cântece demult uitate, care vor rămâne și peste ani, poate într-o altă formă, prin vocea Alexandrei Ungureanu. Vedeți mai jos video, cu primul episod al proiectului “FolkloRecuperator”.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii prieten cu noi pe Facebook