Calator in Bascheti

Cetatea misterioasă, din inima Transilvaniei, pe care orice român trebuie să o vadă
Cetatea misterioasă, din inima Transilvaniei, pe care orice român trebuie să o vadă

Am fost într-o călătorie prin țară și ne-am propus să vedem Cetatea Bologa, aflată în inima Transilvaniei, la o oră de mers cu mașina de Cluj. Este un loc uimitor, încărcat de istorie, de mituri și de legende, pe care trebuie să-l vezi și tu, dacă vrei să descoperi o pagină tumultoasă și fascinantă din trecut.

Cetatea Bologa – istorie, mituri și legende

Unde? Bologa, județul Cluj, la 65 de kilometri de Cluj Napoca.

Dacă ești pasionat de istorie sau de drumeții în natură, îți propunem să vizitezi Cetatea Bologa. Pe noi ne-a impresionat, mai ales că citisem înainte despre istoria ei zbuciumată și despre legendele-i misterioase.

Scurtă istorie a Cetății Bologa

Cetatea Bologa este considerată a fi una dintre cele mai vechi cetăți regale din Transilvania și una dintre cele mai vechi și bine conservate fortificații medievale din România. Este atestată documentar, în anul 1319, fiind menționată sub numele de ,,Castrum Balak’’, într-un document emis de Regele Ungariei, Carol Robert de Anjou. Istoricii presupun, însă, că originile cetății sunt mult mai vechi, având legături cu așezările dacice din zona Munților Apuseni. Vezi aici locuri de cazare, în Cluj!

Cu ziduri groase și turnuri de apărare, Cetatea Bologa a fost ridicată în apropierea unor vechi ruine ale unui castru roman, cu scopul de a supraveghea drumul care duce spre Oradea, pe Valea Crișului Repede. A intrat în posesia domnitorului Mircea cel Bătrân, în 1399, fiindu-i donată de Regele Sigismund de Luxemburg împreună cu Cetatea Bran. În Evul Mediu, Cetatea Bologa a jucat un rol important în apărarea Regatului Ungariei împotriva invaziilor tătare și otomane. A fost de mai multe ori, asediată, dar niciodată cucerită. Vezi aici locuri de cazare, în Cluj!

În secolul al XVIII-lea, a fost distrusă de lobonți, pentru a nu fi cucerită de curuți, în timpul războiului de eliberare condus de principele Transilvaniei, Francisc Rakoczi al II-lea, împotriva habsburgilor. Apoi, cetatea a fost lăsată în ruină, iar pietrele din zidurile sale au fost folosite de localnici pentru a construi case.

Redescoperită, la începutul secolului al XX-lea, de arheologi, Cetatea Bologa a fost restaurată în mai multe etape. A fost reabilitată complet, în anul 2021, și amenajată cu scări și cu balustrade metalice, platforme de acces și bănci.

Misterioasele legendele ale Cetății Bologa

Cetatea Bologa este înconjurată de numeroase legende despre tuneluri secrete și comori ascunse în ziduri.

1.Legenda Tăblițelor de Aur: Se spune că sub cetate ar fi îngropate tăblițe de aur, ascunse de daci înainte de cucerirea romană care ar conține secretele spirituale și militare ale dacilor.

2. Fantoma Domniței: O altă legendă povestește despre o tânără domniță îndrăgostită de un cavaler, care lupta pentru apărarea cetății. În timpul unui atac, cavalerul a fost ucis, iar domnița, cuprinsă de durere, s-a aruncat de pe zidurile cetății. Se spune că sufletul ei încă bântuie ruinele, în nopțile cu lună plină.

3. Tunelul Secret: O altă istorisire spune despre existența unui tunel secret, care lega cetatea de o peșteră din apropiere. Tunelul ar fi fost folosit în timpul asediilor pentru a transporta alimente și arme sau pentru a permite liderilor să scape. Tunelul nu a fost găsit până acum.

Vezi aici locuri de cazare, în Cluj!

Cum ajungi? Din satul Bologa, se urcă pe un drum prin pădure, ușor abrupt, cam 15 de minute. Intrarea este liberă.

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

***Acest articol conține linkuri afiliate. Pentru o decizie care să se alinieze cu preferințele voastre, consultați toate review-urile din online.

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *