Transilvania este un tărâm de basm, cu peisaje de poveste, cu sate arhaice bine conservate, cu biserici fortificate, cetăți și castelele impunătoare, care amintesc de istoria ei zbuciumată, dar și multietnicitatea acestei regiuni. Te invit să descoperi alături de noi un loc unic, de o frumusețe aparte, care te va cuceri: Biserica Fortificată de la Cisnădioara.
Unde? Cisnădioara, județul Sibiu, la 10 kilometri de Sibiu.
De cum ajungi în localitate, nu ai cum să nu observi, sus, pe un deal, o construcție impunătoare, de piatră, care pare că veghează deasupra întregii așezări și care te îndeamnă să o descoperi în tihnă. Este Biserica Sfântul Mihail din Cisnădioara, construită în stil romanic, timp de 20 de ani, de saşii transilvăneni, în jurul anului 1180, dar atestată documentar, în 1223.
Este ridicată pe dealul lui Mihai și, de aici, și numele localității, în limba germană, Michelsberg. În anii care au urmat, biserica a fost donată Regelui Ungariei, Andrei al II-lea, apoi unui apropiat al acestuia, ca, în final, să aparțină de Abația Cisterciană de la Cârța. Construcția a fost renovată, de mai multe ori, și a avut și rol de apărare. Vezi aici unde te cazezi în Cisnădioara.
Ceea ce te va impresiona este arhitectura construcției, de factură romanică, elemente care pot fi observate în partea de vest a bisericii, un lucru neobișnuit în Transilvania acelor vremuri. Nu se știe încă dacă aici există și morminte, pentru că specialiștii spun că, din cauza solului dur, stâncos, acestea erau imposibil de săpat, ceea ce face ca Biserica Sfântul Mihail din Cisnădioara să fie singura din Transilvania, unde nu au avut loc înmormântări. Vezi aici unde te cazezi în Cisnădioara.
Biserica adăposteşte, în interior, pietrele funerare ale soldaţilor decedaţi, în zonă, în timpul Primului Război Mondial. Și, dacă tot ajungi sus, admiră priveliștea de poveste pe care o ai asupra întregii așezări.
Legendele Bisericii de la Cisnădioara – în jurul construcției medievale, s-au țesut, de-a lungul anilor, mai multe legende și povești. Una din ele spune că orice tânăr din sat, care se căsătorea, trebuia să aducă aici un bolovan, care urma să fie folosit pentru apărare, dar și pentru a-și dovedi puterea, o alta povestește despre cuplurile căsătorite care se certau și erau închise aici, într-o încăpere, până când se împăcau. Față de biserica din Biertan, unde aveau termen de împăcare de două săptămâni, la Cisnădioara, pedeapsa era pe perioadă nelimitată. Vezi aici unde te cazezi în Cisnădioara.
Programul de vizitare: zilnic, 10:00 – 18:00.
Cum ajungi? Se ajunge după un urcuş destul de solicitant, de cam 10 minute, prin pădure, pe o cărare, cu trepte în pantă. Îți poți trage sufletul, pe băncile, pe care le vei întâlni până sus.
Unde mănânci? Prânzul l-am luat la punctul gastronomic local din Cisnădioara, la familia Henning, unde am gustat cunoscutul hencleș – plăcinta tradițională locală și un gulaș de miel tare bun. Este chiar la sediul poștei, în aceeași curte. Trebuie să îți faci rezervare, în prealabil. Vezi aici unde te cazezi în Cisnădioara.
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.
***Acest articol conține linkuri afiliate. Pentru o decizie care să se alinieze cu preferințele voastre, consultați toate review-urile din online.