Calator in Bascheti

De neratat, vara aceasta. Paradisul tuberozelor e într-un sat din România
De neratat, vara aceasta. Paradisul tuberozelor e într-un sat din România

Miros superb de tuberoze, florile nobile cu un miros inconfundabil, pătrunzător, care îți încântă simțurile, ulițe animate și multă, multă culoare. Bine ai venit la Hoghilag, în Sibiu, locul unde, zilele acestea, s-a deschis Festivalul Tuberozelor! Acesta este, probabil, cel mai frumos loc pe care îl poți vizita în România, până la finalul lunii septembrie. În sat, vei găsi case săsești ca-n povești și flori întinse pe câteva hectare.

Superb! S-a deschis paradisul cu flori, din mijlocul naturii, într-un sat de poveste din România

Unde? Hoghilag, Sibiu: la 78 de km de Sibiu, la 143 de km de Cluj, la 324 km de Timișoara, la 341 km de Iași, la 319 km de București.

Am ajuns la Hoghilag chiar în ziua când a început Festivalul Tuberozelor, satul celebru pentru cultivarea acestor flori, originare din Mexic. Tradiția cultivării tuberozelor la Hoghilag începe acum peste 100 de ani, când localnicii sași au adus, pentru prima dată, aici aceste flori și le-au cultivat în secret. Povestea tuberozelor este foarte veche, probabil din perioada Imperiului Austro-Ungar.

Azi, găsești la Hoghilag 6,5 hectare de tuberoze și se cultivă aproximativ 500.000 de plante. Te poți bucura de ele, până spre finalul lunii septembrie, și le găsești foarte ușor. Caută casele care au la intrare o plăcuță rotundă pe care scrie “producător”. Intrarea este gratuită, dar cumpără la final produse. Tuberoza este prima floare din România, în curs de certificare: Indicație Geografică Protejată.

Hoghilag e doar unul dintre cele peste 270 de obiective turistice din Romania Atractivă. Un program super util, care cuprinde 12 rute culturale din România. Poți descoperi povești mai puțin cunoscute despre istoria României, obiective mai puțin știute, rute de călătorie, locuri cu gust, cu mâncare locală, dar îți poți și personaliza traseul. Îți lăsăm aici linkul util pentru vacanța ta în România.

Am parcurs și noi unul dintre trasee și vă spunem, mai jos, pas cu pas, ce minunății am descoperit în șase zile, în România.

Ziua unu – Bisericile neștiute din județul Argeș

Biserica de lemn „Înălțarea Domnului” din Jupânești, jud. Argeș. Este un loc mai puțin știut, dar care merită văzut. Este considerată „cea mai frumoasă și mai bine conservată biserică din sud-estul Europei“ și i se mai spune și „Biserica Inimoasă” pentru că fiecare bârnă păstrează inima copacului din care a fost tăiată.

Mănăstirea Slănic, comuna Aninoasa – Vino la Mănăstirea Slănic, din Aninoasa, un sat idilic, liniștit, ca să te rogi în liniște sau ca să stai de vorbă cu călugării care au făcut aici un mic colț de rai. Au livezi de pomi fructiferi, grădini de legume, iar peisajul este de poveste. Neapărat, gustă din bucatele mănăstirești: ghiveciul călugăresc ne-a plăcut tare mult. Are gustul mâncării din copilărie.

Biserica Corbii de Piatră, lăcaș de cult săpat în stâncă – Este cea mai veche mănăstire rupestră din România (sec. al XIV-lea) și mai veche biserică pictată, săpată într-un perete masiv de stâncă. Legendele spun că numele mănăstirii vine de la călugării care erau îmbrăcați în straie negre și pe care localnicii îi numeau corbi.

Mănăstirea Curtea de Argeș – Construită între anii 1515-1517, de Neagoe Basarab, este una dintre cele mai celebre monumente de arhitectură din Țara Românească. Aici, sunt mormintele familiei regale ale României, moaștele Sfintei Filofteia, presupusul mormânt al Anei, soția meșterului Manole, constructorul legendar al lui Neagoe Basarab, personajul mai multor legende. Vezi aici alte trasee de poveste pentru vacanța ta în România.

Patriarhia Râmnicu Vâlcea – ne-au impresionat grădinile cu plante exotice din care călugării fac creme de leac, grădinile de legume bio, dar și liniștea de care ai parte aici. Părintele Daniel Mazilu ne-a pregătit o ciorbă de ciuperci delicioasă și am stat la povești ore întregi.

Ziua doi – istorie și delicii săsești

Am început ziua cu o vizită la Cetatea și Bazilica Romanică din Michelsberg și apoi la Biserica Fortificată Cisnădioara, una dintre cele șapte cetăți construite de sașii din Transilvania cu secole în urmă, cu arhitectură romanică. De văzut: portalul de vest, care a supraviețuit mai bine de 800 de ani fără modificări majore. Vezi aici alte trasee de poveste pentru vacanța ta în România.

Prânzul l-am luat la punctul gastronomic local din Cisnădioara, unde am gustat cunoscutul hencleș – plăcinta tradițională locală și un gulaș de miel, tare bun.

Potecul Fânului – am fost, spre seară, într-o drumeție de poveste, prin fânețe, până sus, la o stână, unde am gustat brânzeturi tradiționale din lapte de oaie, din zona Sibiului.

Ziua trei – Tărâmul Tuberozelor

Situl rural Biertan una dintre primele comune atestate oficial în Ardeal, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, alături de biserica fortificată din localitate, unica cetate din Transilvania cu trei rânduri de ziduri de apărare.

Hoghilag este tărâmul tuberozelor, comunitatea săsească, în grădinile cărora poți admira din august până în septembrie superbele flori. Sunt peste 40 de curți unde poți intra să admiri florile. Prânzul: Punctul Gastronomic Local – Casa de oaspeți Frauendorf.

Biserica Evanghelică Fortificată Axente Sever, construită în secolul al XIII-lea.

Fabrica de Teracotă din Mediaș – dacă ajungi la Mediaș nu rata Fabrica de Teracotă. Intrarea este gratuită, trebuie să suni înainte ca să anunți vizita. Este singura fabrică artizanală de teracotă din România și cea mai veche. Ce vezi? Demonstrație de făcut cahle, participare la procesul de „frământare a aluatului” și la atelierul de pictat sobe și șeminee.

Castelul Bethlen-Haller – aproape de întinsele podgorii de la Jidvei, se află Castelul Bethlen-Haller, un loc încântător pe care nu trebuie să-l ratezi. Poți să te cazezi aici doar dacă vii cu un grup.

Ziua patru – Călător prin Cluj

Salina Turda – una dintre cele mai vechi mine de sare din Europa, folosită încă din Epoca medievală, datând încă din 1271. Acum, este o atracție turistică inedită, cu locuri de joacă, locuri de relaxare și un lac subteran unde poți să te plimbi cu barca. Interesant este faptul că aici este atât de multă sare încât ar fi de ajuns pentru toată populația pământului timp de 60 de ani. Vezi aici alte trasee de poveste pentru vacanța ta în România.

Cetățuia – Cluj – un loc de belvedere de unde poți admira orașul de la înălțime, o fortăreață construită de Habsburgi în secolul al XVIII-lea.

Ziua cinci – Cel mai frumos sat din România

Cetatea Bologa – atestată documentar în 1319, este considerată a fi una dintre cele mai vechi cetăți regale din Transilvania, cu o istorie bogată și tumultoasă. A fost și în posesia domnitorului Mircea cel Bătrân, în secolul al XVIII-lea, a fost distrusă de lobonți și a creat în jurul ei numeroase legende despre tuneluri secrete și comori ascunse în ziduri.

Satul Rimetea, Alba – Sunt locuri la noi, în România, unde, dacă ajungi, nu-ți vine să crezi ce frumuseți incredibile a pictat natura. Așa este satul Rimetea din județul Alba. Este simplu, autentic, tradițional, cu case albe și priveliști de vis spre Piatra Secuiului. Este cel mai bine conservat sat tradițional din România, unde se spune că soarele răsare de două ori.

Cetatea de la Colțești – A fost construită în jurul anului 1296 de voievodul Trascăului ca cetate de apărare și ca și locuință, pe o stâncă de calcar. Vezi aici alte trasee de poveste pentru vacanța ta în România.

Ziua șase – Călător prin Sibiu

Studioul producătorului musical Edi Schnaider, născut în Sebeș și crescut în Germania, care întors acasă a produs muzică pentru renumiți artiști din România.

Muzeul Astra din Sibiu – fondat în 1963, se întinde pe 96 de hectare și include diferite colecții importante ale istoriei și vieții culturale din România.

Călătorii inspirate! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *