Transfăgărășanul este drumul de poveste al României, faimos în întreaga lume, pe care trebuie să-l vezi măcar o dată-n viață. Să ajungi pe munte, sus, la 2.000 de metri altitudine este o experiență incredibilă, pe care ai vrea s-o repeți la nesfârșit. Te invit să îl descoperi chiar acum!
Transfăgărășanul – cea mai spectaculoasă șosea din România
Unde? Munții Făgăraș: la 207 km de București, la 338 km de Cluj, la 434 km de Timișoara, la 634 km de Iași. Drumul începe în comuna Bascov, județul Argeș, și se termină în apropierea comunei Cârțișoara.
Transfăgărășanul este considerat de mulți drept unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume și a fost inclus în mai multe clasamente internaționale în topul celor mai frumoase șosele din lume. Și, pe bună dreptate, spunem și noi pentru că dacă vii aici vei fi uimit de peisajele de vis, care îți taie respirația.
Șoseaua, care măsoară 151 de kilometri, a devenit celebră, mai ales, după ce britanicii de la Top Gear, cea mai urmărită emisiune de automobilism din lume, au dedicat o ediție întreagă acestui traseu, pe care l-au numit ,,circuitul de Formula 1 creat de Dumnezeu”. Tot atunci, fostul prezentator, Jeremy Clarkson, a spus despre Transfăgărășan că este cel mai frumos drum din lume. Dincolo de clasamente și de superlative, experiența în sine, de ajunge, sus, la 2042 metri altitudine, trebuie trăită cel puțin o dată în viață. Vezi aici te cazezi aproape de Transfăgărășan.
Transfăgărășanul, în cifre
Drumul traversează 27 de viaducte, 830 de podețe și ajunge în cel mai lung tunel rutier din România, de aproape 900 de metri. De sus, traseul pare desenat în bucle. Este un fel de circuit de Formula 1, înconjurat de stânci impunătoare, pajiști înflorite și cascade. Este o imagine care ți se lipește de suflet, pentru totdeauna.
Și mai e ceva. Nici o minune nu apare în viețile noastre fără un sacrificiu imens. Așa s-a întâmplat și aici. Minunea turistică a lumii a prins contur în urma unei munci titanice de patru ani, la care a fost implicată o armată de oameni. Mulți au muncit aici și mulți au și murit. Oficial, 40 de oameni s-au stins în șantierul din vârful muntelui, însă, neoficial, numărul lor ar fi mult mai mare. Și resursele folosite au fost uriașe. A fost nevoie de: 290.000 de metri cubi de material pentru zidărie, 20 de tone de dinamită, 3573 de tone de ciment, iar lista poate continua. Vezi aici te cazezi aproape de Transfăgărășan.
Când este deschis Transfăgărășanul?
Dacă vrei să ajungi pe Transfăgărășan, trebuie să știi că circulația este deschisă, de regulă, în perioada 1 iulie – 31 octombrie, când se închid porțiunile alpine: de la Conacul Ursului până la Cabana Capra, pentru că există pericol de avalanșe. Viteza recomandată pentru a circula cu mașina pe Transfăgărășan este de 40 de kilometri la oră.
Cum este vremea pe Transfăgărășan? Vara, temperaturile sunt plăcute, între 15 și 25 grade Celsius, așa că să ai haine adecvate și se întâmplă des să înceapă ploaia din senin. Iarna, sunt cam-10 grade Celsius, cu multă zăpadă.
Unde te cazezi aproape de Transfăgărășan: Te poți caza în județele Argeș sau Sibiu.
Dealul Verde, Porumbacu de Sus. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!
Porumbacu Tree House, Porumbacu de Sus – Vezi aici cât costă o noapte de cazare!
Bâlea Lac – minunea naturală din inima munților Făgăraș
Dacă tot ai ajuns, sus, pe creste, vizitează și Bâlea Lac, aflat la o altitudine de 2.034 de metri. Este un lac glaciar impresionant, înconjurat de vârfuri abrupte și peisaje dramatice, cu versanți stâncoși, care, par că se ridică abrupt din apele cristaline. Bâlea Lac este unul dintre cele mai mari și adânci lacuri glaciare din România, întinzându-se pe o suprafață de 4,65 hectare.
În timpul verii, apa lacului reflectă cerul albastru și crestele înzăpezite, creând o priveliște ireală. Și tot vara, de aici poți porni în drumeții de poveste spre Pe timpul verii, Bâlea Lac devine un punct de plecare pentru drumeții pe cele mai înalte vârfuri din Munții Făgăraș: Vârful Moldoveanu (2.544 m) și Vârful Negoiu (2.535 m).
Vezi aici și alte cazări de poveste din Porumbacu de Sus
În timpul verii, cel mai bine să vii aici este cu mașina, deși drumul poate fi destul de aglomerat, dar te vei putea bucura de peisajele de vis, iarna, poți ajunge și cu telecabina Bâlea Lac – Bâlea Cascadă.
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.
***Acest articol conține linkuri afiliate. Pentru o decizie care să se alinieze cu preferințele voastre, consultați toate review-urile din online.