
(AD) Știai că, la noi, în România, există un sat de piatră? Recent, într-un tur prin Apuseni, am descoperit acest loc special, din județul Cluj, la provocarea prietenilor de la Pluxee România. Este un sat întreg construit din piatră: de la case și garduri, până și magazin, totul este din piatră, la fel ca mult mai celebrul Alberobello al Italiei. Hai să-l descoperim împreună și să-ți arătăm și cazări de poveste în zonă, unde poți plăti cu cardul de vacanță Pluxee Turist!
Chidea, satul de piatră din Apuseni
Unde? Chidea, comuna Vultureni, județul Cluj: la 44 de km de Cluj-Napoca, la 353 de km de Timișoara, la 490 de km de București, la 405 km de Iași.
Chidea este ca un muzeu în aer liber. Totul aici este făcut din piatra extrasă de la trei cariere din zonă. Ceea ce ne-a impresionat a fost cât de bine și-au păstrat localnicii tradiția veche de sute de ani, în contrast cu construcțiile moderne din alte zone ale țării, un exemplu cum rar mai găsești astăzi. Poți veni aici dacă ești în căutarea unui loc mai puțin turistic, inedit și cu mult farmec.
Unde te cazezi?
Dacă vrei să vizitezi satul din Cluj-Napoca, îți recomandăm Ateneea Luxury Rooms, un apart-hotel cochet, situat chiar în inima orașului, un loc boem, cu aer modern, care te va transpune într-o altă epocă. De cum intri, te va întâmpina un interior cald, rafinat, decorat cu obiecte de artă și mobilier atent ales, care par desprinse din alte vremuri. Locația este primitoare și elegantă și te va transpune într-o poveste care începe cu… ,,a fost odată”.
La Gherla, te poți caza la pensiunea Meander, un loc făcut cu suflet, cu oameni primitori, care îți dau sentimentul că ești acasă, printre prieteni. Ne-au plăcut stilul rustic, cu accente moderne, care nu știrbește nicio secundă autenticitatea locului, dar, mai ales, centrul wellness, cu o piscină interioară, construită din nisip și piatră.
O altă cazare superbă, pe care trebuie să o încercați, este SunGarden Golf and Spa Resort. Se află aproape de Cluj Napoca, la Baciu, în mijlocul naturii, pe un domeniu impresionant. Este un sanctuar al liniștii și al rafinamentului, unde te poți bucura de diferite activități: de la golf până la centrul spa ori tratamente de înfrumusețare și relaxare. Serviciile sunt premium, iar camerele spațioase și luxoase.
Avantajos este faptul că, în toate aceste locații, poți plăti cu cardul de vacanță Pluxee Turist. Sunt mii de unități de cazare superbe din toată țara, pe care le găsești, ușor, în aplicația Pluxee România. Dacă ai primit cardul Pluxee Turist, descarcă aplicația Pluxee, gratuit, din AppStore sau Google Play, pe IOS sau pe Android, selectează categoria ,,Turist’’, caută zona unde vrei să mergi și vezi cu un singur click harta unităților de cazare, unde poți plăti cu cardul de vacanță Pluxee Turist. Vezi mai multe detalii aici!
Pont: Nu uita să verifici și secțiunea promoții și poți avea ,,cea mai bună fiecare vacanță cu Pluxee Turist’’! Poți plăti online sau la locație cu cardul fizic sau cu telefonul mobil prin Google Pay sau Apple Pay, iar cu aplicația Pluxee Cashback, poți primi până la 5 la sută cashback, la plata vacanțelor, în funcție de ofertele disponibile. Vezi mai multe aici!
Scurtă istorie a satului Chidea
Satul a fost atestat documentar în anul 1332. Este un loc străvechi, unde poți să vii să te plimbi pe ulițele-i idilice. Este acel colț de rai neștiut, rămas neschimbat, parcă, de secole. Deși așezarea este destul de mică, în sat, sunt patru biserici care pot fi vizitate: Biserica Reformată-Calvină (secolul al XIII-lea), Biserica Romano-Catolică „Sf. Ioan Nepomuk” (1766), Biserica Unitariană (1902), Biserica de lemn (1764) cu hramul „Sfântul Gheorghe”. Locul are un farmec aparte. Oamenii sunt calzi și primitori, nerăbdători să-ți povestească istoria locului. Intră în vorbă cu tine atunci când văd străini pe ulițe, mândri de așezarea lor.
Ce poți să faci aici? Să te plimbi pe ulițe și să admiri casele, să faci drumeții în natură, pentru că satul este situat într-o zonă pitorească de dealuri, cu aer curat și natură pură. Este ca o întoarcere în copilărie, la bunici. După Revoluție, s-a amenajat aici un muzeu al satului, care, acum, este închis, dar localnicii ne-au zis că se va deschide curând.
Cum ajungi. Din Cluj, urmezi drumul spre Apahida-Răscruci-Borșa-Ciumăfaia. Ultimii kilometri sunt neasfaltați, dar practicabili. Nici în sat nu este asfalt. Îți recomandăm să îți lași mașina la intrare în localitate. Apoi, ia la pas străduțele pitorești, unde fiecare piatră spune o poveste.
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.