Îți arătăm un loc de poveste, aproape de București, pe care trebuie să-l descoperi în călătoriile tale prin România. Are o istorie fascinantă și ascunde multe legende interesante: Biserica Corbii de Piatră, lăcaș de cult săpat în stâncă, cea mai veche mănăstire rupestră din România (sec. al XIV-lea) și cea mai veche biserică pictată, construită în stâncă.
Biserica rupestră Corbii de Piatră
Unde? Comuna Corbi, sat Jgheaburi, Argeș, la 400 de metri de centru, pe malul râului Doamnei, la o distanță aproximativ egală de București, Sibiu și Brașov. Aproximativ două ore și jumătate de condus.
Mănăstirea Corbii de Piatră este una dintre puținele biserici rupestre din România, săpată într-un perete vertical de stâncă (gresie) de 30 de metri înălțime și de 14 metri lungime. Este specială pentru faptul că include două altare, fiind una dintre puținele biserici ortodoxe din lume cu această caracteristică.
Nu se știe, cu exactitate, când a fost construit ansamblul rupestru de la Corbii de Piatră, însă locul este atestat documentar abia în 1512. Se spune că ar fi fost făcută de geți, ca templul de închinăciune pentru marele Zamolxe. De altfel, pe platoul de deasupra stâncii, s-a descoperit o veche cetate getică, posibil Geridava, cetatea de scaun a lui Dromichete, căpetenia geților. Locul ascunde multe enigma nedescifrate încă. Legendele spun că numele mănăstirii ar veni de la călugării care erau îmbrăcați în straie negre și pe care localnicii îi numeau corbi. De asemenea, tot legendele vorbesc de uriași pietrificați aici. Vezi aici locuri de cazare în zonă!
Mănăstirea Corbii de Piatră a fost reînființată de Magdalina, fiică și soție de boier, în timpul domniei lui Neagoe Basarab, care ar fi folosit acest loc pentru a face judecăți publice. Este prima mănăstire de călugărițe atestată documentar la noi în țară și are hramul Adormirea Maicii Domnului. Vezi aici locuri de cazare în zonă!
Biserica are o valoare deosebită și prin pictura interioară, de factură bizantină, care datează din secolul al XIV-lea sau chiar mai devreme și se înrudește cu grupul de biserici rupestre din Cappadocia. Dacă vrei să admiri de la înălțime locul, poți face o drumeție aparte, în partea stângă a bisericii sunt 107 trepte, care te vor duce spre un platou cu priveliști superbe asupra satului. Mănăstirea a fost redeschisă în 2003 și se fac, acum, slujbe zilnice după rânduiala monahală. Vezi aici locuri de cazare în zonă!
Cum ajungi la Mănăstirea Corbii de Piatră: accesul este ușor de la drum.
Ce mai poți vedea în zonă? Lacul Învârtita, cel mai mare lac carstic format pe gips din România, Transfăgărășanul, Lacul Vidraru, Vârful Moldoveanu, Stâna lui Burnei, Căsuța Albastră, cu o vechime de peste o sută de ani.
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.
***Acest articol conține linkuri afiliate. Pentru o decizie care să se alinieze cu preferințele voastre, consultați toate review-urile din online.