Mănăstirea Voroneț –  minunea albastră a Bucovinei pe care trebuie neapărat să o vezi
Mănăstirea Voroneț –  minunea albastră a Bucovinei pe care trebuie neapărat să o vezi

Despre mănăstirea Voroneț îmi amintesc cu drag din anii, când copil fiind în Bucovina, mergeam în excursii cu clasa la mănăstire. Era parte din noi, din viața de bucovinean, era firescul meu din copilărie: să mergi la Voroneț.

Măicuțele ne explicau cu voce caldă semnificația picturilor, ne povesteau atât de frumos despre Ștefan cel Mare, despre anii de luptă cu turcii, despre cum a fost ridicată mănăstirea, în numai trei luni. Era o lecție de istorie vie, ieșită din cărți, acolo, pe lespezile de piatră, față în față cu mică bisericuță. Te copleșea.

Te gândeai oare cum au putut oamenii din acele vremuri să zugrăvească asemenea minunății, care au rezistat timpului aproape neatinse? Oare cum au pictat îngerii, porumbeii, sfinții astfel încât vremurile să nu le șteargă? Mi-a rămas în minte albastrul cu reflexe verzui, pur, irepetabil, și felul cum se reflectă în jur. Este ca și cum te-ar transpune, acolo, în poveste, printre figurile biblice.

Scena Judecății de Apoi, pictată pe peretele de vest, și păstrată cel mai bine, este impresionantă. Este dominată de râul de foc, unde ajung păcătoșii. Chipurile sfinților sunt firești și vii, iar măiestria artiștilor populari constă în faptul că au inserat în scenele biblice și motive populare specifice zonei: oamenii sunt îmbrăcați în costume populare, Eva toarce, Adam ară cu plugul, iar arhanghelii suflă în buciume.

Pictura datează din timpul lui Petru Rareș, fiind considerată capodoperă artei feudale românești.

CARE ESTE SECRETUL ALBASTRULUI DE VORONEȚ?

Secretul rezistenței “albastrului de Voroneț” nu a fost nici până acum bine deslușit: unii experți spun că la baza culorii s-ar afla piatra de azurit, găsită în mine din China și Franța, amestecată cu o substanță care se găsește în brânză, cazeinat, alții merg mai departe și susțin că meșterii ar fi pus țuică în culori și că s-ar fi găsit în vopsea urme de alcool.

Am revenit la Voroneț, de mai multe ori, de-a lungul anilor. Evident, că locul este mult mai turistic decât în copilăria mea. Lipsește acea liniște pe care o știam, care s-a transformat, acum, într-un zumzet de turiști de toate națiile, care se înghesuie să viziteze mănăstirea. Ca să evitați aglomerația, vă recomand să veniți aici în timpul săptămânii.

DE ȘTIUT!

Mănăstirea Voroneț este supranumită Capela Sixtină a Estului și face parte din patrimonial cultural UNESCO. A fost ridicată din porunca lui Ștefan cel Mare, în 1488, în numai 3 luni și 3 săptămâni, după ce a câștigat bătălia de la Războieni. Legendele spun că mănăstirea ar fi fost construită, după ce Ștefan cel Mare s-ar fi sfătuit cu Daniil Sihastrul înaintea bătăliei. Domnitorul i-ar fi promis că, dacă va câștiga lupta, va ridica o biserică și i-o va încredința să o conducă. De altfel, mormântul lui Daniil Sihastrul se află în interiorul mănăstirii.

CUM AJUNGI?

Mănăstirea se află la 36 km de Suceava și la 4 km de Gura Humorului, pe valea râului Voroneț.

UNDE TE CAZEZI?

Vă recomand o pensiune frumoasă, chiar aproape, de mănăstire: “La conac în Bucovina”. Este un loc tare fain, cu gazde primitoare, și bucate bune, de-ale locului. Merită o vizită! Mai multe aici.

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii prieten cu noi pe Facebook