Calator in Bascheti

Obiective turistice din Jibou. 7 lucruri incredibile, de neratat la Jibou
Obiective turistice din Jibou. 7 lucruri incredibile, de neratat la Jibou

Băi cu piscine, rezervații naturale, ape termale sărate, cea mai frumoasă Grădină Botanică… dar și activități interesante pentru turiștii activi. Recunoașteți locul? E Jibou. Am străbătut țara-n lung și-n lat ca să-i descoperim comorile ascunse și locurile mai puțin știute unde ca turist trebuie neapărat să ajungi pentru că te vor uimi, te vor încânta și îți vor oferi tot ce ți-ai putea dori ca și călător însetat de istorie, gastronomie sau de natură.

O astfel de piatră rară este orașul Jibou, care încet, încet începe să iasă din anonimat și atrage din ce în ce mai mulți vizitatori. Ne veți întreba, poate, de ce Jibou, merită o vacanță la Jibou? Noi vă răspundem, sincer, da. Am petrecut câteva zile pline de farmec în orașul de pe malul Someșului și vă provocăm și pe voi să ajungeți aici și să-i cunoașteți secretele. Este un loc potrivit pentru familiile cu copii, așa că nu ezitați să-i aduceți și pe cei mici pentru că vor avea multe activități interesante de făcut.

Cazări de vis în zonă, vezi AICI! 

DESCOPERĂ MINUNILE TURISTICE PE CARE ȚI LE OFERĂ JIBOUL

Unde? Jibou, județul Sălaj

Jiboul are potențial, îți oferă locuri și experiențe care merită să fie puse la loc de cinste pe lista de călătorii de făcut în România. Dacă până acum orașul a stat în anonimat și în umbra altor destinații populare, Jiboul începe să atragă din ce în ce mai mulți vizitatori care știu să iasă din tipare și pornească pe cărări mai puțin bătătorite ca să descopere frumusețile ascunse ale României.

Îți vom arăta, mai jos, pas cu pas, ce ai de văzut, de făcut în Jibou, unde mănânci, unde te cazezi la Jibou. Așa că țineți minte sau salvați lista obiectivelor turistice din Jibou, pentru că vă vor fi de ajutor vara aceasta, dacă vreți să explorați România de poveste. Nouă ghid ne-a fost Eduard Farcaș, jurnalist, omul care știe toate locurile secrete ale Jiboului.

Cazări de vis în zonă, vezi AICI! 

CE POȚI FACE LA JIBOU?

1.GRĂDINA BOTANICĂ ,,VASILE FATI’’

Dacă spui Jibou, spui, fără îndoială, Grădina Botanică ,,Vasile Fati”, cunoscută drept una dintre cele mai frumoase și mai mari grădini botanice din România. Pe noi ne-a impresionat, am petrecut aici ore bune și nu ne mai dădeam duși. Am făcut zeci de fotografii și am admirat plantele atent îngrijite.

Este o explozie de culoare și de frumusețe. Ia-ți câteva ore bune ca să o poți vizita și vei fi uimit de diversitate plantelor și animalelor de aici! Sunt mai multe sectoare, organizate tematic, un complex de sere cu plante din toate colțurile lumii, un acvariu, un parc zoologic, cu cerbi și voliere cu păsări.

Să nu ratați grădina japoneză și rozariumul! Trebuie să știți că Grădina Botanică din Jibou a fost fondată, în anul 1968, de către profesorul Vasile Fati de la liceul din localitate în scop educativ și din dragoste față de natură, iar, de atunci, s-a extins și s-a îmbogățit cu o varietate mare de plante prin efortul cercetătorilor de aici.
Intrarea costă 10 lei.

2. GRĂDINA ZMEILOR

Ați auzit de Grădina Zmeilor? Este un loc fabulos de văzut o dată-n viață pentru peisajul de poveste, cu stânci imense, care te duc cu gândul la celebra Meteoră a Greciei. Locul se află în satul Gălgău Almașului, aflat la câteva minute de Jibou, este bine amenajat și puteți veni și cu cei mici.

Când am ajuns aici, am avut senzația că ne aflăm într-o poveste cu uriași care te privesc din orice colț. Este un sentiment unic și tare frumos să te plimbi pe potecile pietruite, să faci fotografii și să te simți ca un pitic în Țara lui Gulliver. Sunt două trasee prin pădure, pe care le puteți face: primul vă va purta spre o priveliște panoramică asupra stâncilor, iar, cel de-al doilea, coboară spre giganți și spre o peșteră, o fostă mină. Formațiunile au chiar și nume: Horea, Cloșca și Crișan, Zmeul și Zmeoaica, Eva, Dorobanțul și Sfinxul, etc.

Cazări de vis în zonă, vezi AICI! 

3. VÂRFUL PISCUI

Și dacă tot ați ajuns la Jibou, trebuie neapărat să mergeți într-o drumeție spre Vârful Piscuiul Ronei, cel care domină orașul de la înălțimea de 438 de metri. Este un traseu solicitant, dar atunci când ajungi în vârf merită tot efortul. De jos, arată ca o piramidă naturală, iar, de sus, veți fi uimit să vedeți superba panorama orașului și râul Someș.

În vârf, se află o cruce înaltă de 7 metri care poate fi observată cu ochiul liber din oraș. Ghizi până-n vârf ne-au fost cu Doru Meseșan și Vlad Man – tinerii care fac parte din grupul de reconstituire istorică ”Geto-Dacii Ansamensi” din Jibou. Traseul îl puteți face de la Grădina Botanică și durează aproximativ o oră.

4. CALCARELE DE LA RONA

Aproape de Jibou, pe malul Someșului, puteți vizita și pereții de calcar de la Rona, declarați rezervație naturală. Sunt, de fapt, depozite lacustre formate din calcare albe-cenușii și bej-ruginii care formează un peisaj interesant și ciudat. Merită să veniți aici pentru fotografii de poveste.

5. CANOE PE SOMEȘ

Vreți aventură și adrenalină? Încercați la o tură de canoe pe Someș prin Rezervația Natura 2000, safari, tir cu arcul și puscă pneumatică, drumeții și vizite la obiectivele importante din zona Sălaj. Pe toate le găsiți la băieții de la Someș Canoe. Traseul include instructaj, echipament adecvat, o gustare, iar, la final, primești o atestare de inițiere în canoe.

6. GASTRONOMIE LOCALĂ

Să nu lăsăm, totuși, mâncarea pe ultimul loc. Am testat mai multe locații și am gustat diferite preparate locale care ne-au uimit. Dacă vreți să încercați mâncarea locală cel mai bun loc este la ,,Curtea Veche’’, restaurant amenajat în stil medieval, aflat în centrul orașului, unde, neapărat, să comandați plăcintă sălăjeană cu cartofi, pită picurată. Pentru o cafea bună vă recomandăm ,,The Pub’’, iar la ,,Casa Alex’’ plăcinta irlandeză și coastele sunt bunătățile musai de gustat dacă ajungeți la Jibou. Sunt atât de bune încât am mai fi mâncat dimineața, prânz și seara.

7. MEȘTEȘUGURI LOCALE

La Jibou, tradițiile încă dăinuie și sunt vii. În satul Var, mai există mulți meștesugari care împletesc coșuri sau diferite alte forme din nuiele pe care îi poți vedea aproape la fiecare casă. Petru Teglaș este unul dintre păstrătorii meșteșugului care este bucuros să arate și celor tineri migăloasa artă a împletitului.

UNDE TE CAZEZI?

Sunt multe pensiuni tare frumoase în oraș și în împrejurimi. Noi vă recomandăm Cabana Casa Alex, recent deschisă. Sunt 4 camere duble, cu facilități premium: ciubăr, piscină, o curte generoasă, loc de grătar, aflată chiar în apropierea Grădinii Botanice din Jibou.


Pensiunea Eden – este o cazare superbă, cu piscină generoasă deschisă în timpul sezonului estival. Tot aici aveți parte și de tratamente cu ape termale sărate, iar locația are spații de cazare pentru toate gusturile și buzunarele. Pont: prețurile sunt foarte bune aici, iar la piscină se acceptă turiști din exterior.

Alte cazări de vis în zonă, vezi AICI! 

ALTE OBIECTIVE TURISTICE DE NERATAT LA JIBOU

• Castelul Wesselényi (1796)
• Castelul Béldy (1903)
• Primăria (1907)
• Biserica Reformată (secolul al XIII-lea)
• Biserica Catolică (secolul al XIII-lea)
• Muzeul orășenesc din Casa de Cultură, unde puteți vedea o colecție inedită de obiecte străvechi, tradiționale, dar și din perioada comunismului.


• Cripta Wesselényi (secolul al XVIII-lea).

Călătorii inspirate vă dorim! 

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *