Mergem într-o călătorie aparte, în inima Bucovinei, la Vatra Dornei, pentru a descoperi magia unui colț de rai autentic, care are atât de multe să ofere turistului însetat peisajele ireal de frumoase ale naturii, de drumeții, de gastronomie locală sau de tradiții străvechi. Bine ai venit, în Țara Dornelor, locul unde dacă ajungi măcar o dată, vei dori să revii, pentru că acest loc binecuvântat îți va intra în suflet și nu va mai vrea să plece!
Redescoperă Țara Dornelor – locul care îți va bucura sufletul
Unde? Țara Dornelor cuprinde orașul Vatra Dornei și 9 comune – Ciocănești, Cârlibaba, Iacobeni, Dorna Arini, Șaru Dornei, Panaci, Dorna Candrenilor, Coșna și Poiana Stampei, situată între pitoreștii munții ai Giumalăului, Călimani, Suhard și Bistriței, traversată de râul Bistrița Aurie.
Țara Dornelor este locul unde noi ne întoarcem, mereu, cu drag, pentru că aici am crescut, aici ne-a fost copilăria și aici ne sunt părinții. Vatra Dornei este pentru noi acasă. Oriunde ne-ar purta pașii prin lume, din Asia până în America, un singur loc putem să-l numim, cu adevărat, acasă: acolo, sus, în nord, printre colinele veșnic verzi din Vatra Dornei, printre munții scuturați de zăpadă și satele încremenite în timp, ce par desprinse din povești.
Orașul a renăscut și l-am găsit altfel față de anii din urmă, când totul părea prăbușit. Străzile din centru sunt pietruite, s-a renovat Cazinoul Băilor, unele clădiri și, bineînțeles că mai sunt multe de făcut, dar schimbarea se vede deja. Vezi mai multe despre Țara Dornelor, aici!
De neratat: Vizitează Cazinoul Băilor și vei fi uimit cât de frumos a fost restaurat! Vei găsi aici expoziții de artă temporare, precum și o istorie ilustrată a clădirii emblem a orașului.
Obiective turistice din Vatra Dornei: Primăria din Vatra Dornei, Muzeul de Etnografie, Cazinoul Băilor, Muzeul de Științe ale Naturii și Cinegetică, Gara, Izvorul Sentinela, Parcul și Pavilionul Municipal, pârtia de schi, telescaunul.
Ce mai poți face în Țara Dornelor?
Dorna Candrenilor – Dacă tot ești la Vatra Dornei, merită să dai o fugă chiar lângă oraș, pe drumul care duce spre Bistrița, după satul Roșu, ca să descoperi o comună tare frumoasă: Dorna Candrenilor, cu case tipic bucovinene, din lemn, decorate la exterior cu motive tradiționale și cu oameni care încă mai poartă costumul popular. Ceea ce te va impresiona aici va fi, cu siguranță, peisajul de poveste, pentru că localitatea este aflată chiar la poalele Oușorului, dar, mai ales, felul exemplar în care arată comuna. Totul este pus la punct de la clădiri până la străzi și, surpriză, vara trecută, s-a inaugurat aici un spa superb, care a pus localitatea pe harta stațiunilor balneare. Dacă îi calci pragul, vei rămâne uimit de facilitățile de top, de cele 4 bazinele generoase, de saune și de locurile de relaxare.
Pont: la doar 5 kilometri, se mănâncă tare bine la Pensiunea Poiana din Poiana Negri.
Șaru Dornei – Ai auzit de acest loc magic, care, deși este aproape de Vatra Dornei, este acea Bucovină tradițională pe care trebuie să o vezi și tu? Sunt peisaje de poveste atât iarna, cât și vara, care îți vor rămâne mult timp în minte, întinderi nesfârșite de brazi și fânețe pitorești. De aici, poți porni spre Parcul Național Călimani, spre Tinovul Mic, spre Megaliții de la Gura Haitii, spre Rezervația 12 Apostoli și Rezervația de jnepeniș Pinus Cembra.
Broșteni – cine nu a auzit de Broșteni? Este localitatea făcută celebră de Ion Creangă în ,,Amintiri din copilărie’’, când Nică a Petrei a prăvălit un bolovan peste casa Irinucăi. În locul unde s-a întâmplat pățania, pe marginea drumului, există o piatră simbolică. Poți vizita și bisericuța de lemn Sf. Nicolae, unde Creangă a învățat și unde a prins muște cu ceaslovul.
Mai mult, știai că Broșteniul este cel mai mare oraș ca întindere din România? Este un loc pitoresc, situat în mijlocul unor întinse păduri, cu peisaje numai bune de pus în ramă. De aici, poți porni în drumeții montane, îți recomandăm un traseu superb, spre vârful Grințieș sau poți ajunge la crescătoria de cerbi de la Dârmoxa. Poți să vezi în zonă și Casa Administratorilor Domeniilor Coroanei, cuptorul de ars var din Dârmoxa și inscripții runice.
Dârmoxa este cătunul neștiut din inima Bucovinei, care îți va umple sufletul de frumos. Este aer curat, verde crud, natură cât cuprinde, peisaje de poveste și locul unde poți admira cerbi în mediul lor natural. Este un colț de rai, făcut cu multă trudă de familia Păcuraru, cei care au pus acest tărâm fermecat pe harta locurilor de neratat din România.
Poiana Stampei – Fiecare comună și sat din bazinul Dornelor îți va spune o poveste și îți va da o stare de liniște, așa cum sunt și oamenii de aici, pe care Dumnezeu i-a binecuvântat cu peisaje ireal de frumoase. Așa este și la Poiana Stampei, o minune de loc așezată la poalele Munților Bârgău și Călimani. Poți veni aici pentru liniște, pentru aer curat și pentru centrul spa sau activități sportive la Sala Sporturilor.
Dorna Arini – Un alt sat de poveste, care poate fi considerat printre perlele Bucovinei, este Dorna Arini, aflat în bazinul Țării Dornelor, pe malul Bistriței, într-un cadru natural, care îți va oferi acea relaxare de care ai nevoie, dacă îndrăznești să te aventurezi în drumeții sau să faci escaladă. De sus, de pe coline, se pot vedea, în depărtare, Munții Suhard, Călimani, Giumalău și Pietrosul Bistriței.
Ciocănești – satul muzeu – situat pe Valea Bistriței, între Vatra Dornei și Botoș, considerat unul dintre cele mai frumoase sate din țară. Pe lângă zona de poveste, cu peisaje superbe, Ciocăneștiul este unic în țară prin felul în care localnicii au știut să-și păstreze tradițiile. Încă din anii ’50, când o localnică și-a decorat casa cu motive tradiționale bucovinene, meșteșugul a fost dus mai departe, iar, astăzi, poți admira peste 600 de case colorate, unice în România. Până și postul rural de poliție și școala sunt împodobite cu flori și forme geometrice colorate. Încearcă ciorba ciocăneșteană – cu hribi și păstrăv afumat, la Gabimar, este un deliciu.
Crucea – este localitatea unde natura s-a întrecut pe sine și a creat peisaje de vis între Pietrosu Bistriței, Munții Stânișoarei și masivele Giumalău și Rarău. Vino aici ca să descoperi Rezervația Rarău-Todirescu, Pietrele Doamnei și Cheile Zugrenilor!
Iacobeni – După pitorescul pas Mestecăniș, intri în Iacobeni, în anii din urmă, o mare localitate minieră, acum una dintre cele mai frumoase așezări din Țara Dornelor, de pe malul Bistriței. Ce poți face aici: Pasul Mestecăniș, Munții Suhard și Giumalău, Rezervația de pini Puciosu.
Panaci – Nu în ultimul rând, mergem la Panaci, superba comună din Depresiunea Dornelor, unde poți admira Arborele Zmeu, unul dintre cele trei exemplare unice în România, despre care se spune că ar fi fost adus de Badea Cârțan de la Roma, dar și roua cerului, planta carnivore rară.
Vezi mai multe despre Țara Dornelor, aici!
De văzut: Parcul Național Călimani, Iezerul Călimanilor, Pasul Păltiniș, Depozitul fosilier Glodu, Arborele Zmeu, 17 izvoare cu apă minerală.
Natură și aventură, în Țara Dornelor
Țara Dornelor se numără printre destinațiile ecoturistice ale României, care oferă o diversitate de activități în aer liber. Parcul Național Călimani, cu peisajele sale vulcanice spectaculoase și flora rară, este un adevărat paradis pentru iubitorii de drumeții și de fotografie. Dacă ajungi aici, nu rata o drumeție până la „12 Apostoli”, un ansamblu de stânci inedite, în jurul cărora s-au țesut numeroase legende sau leagănul instagramabil, recent, instalat aici.
Poți face și rafting pe râul Bistrița, schi pe pârtiile din Vatra Dornei sau trasee pitorești de mountain bike din satul Crucea sau birdwatching, pentru că, în Țara Dornelor, există numeroase trasee și habitate naturale deosebite.
Pont: Dacă ajungi aici și vrei să închiriezi o bicicletă, poți veni pe strada Dornelor, nr. 6, la Bucovina Bike Shop, la Cătălin Apetroaei, care te va îndruma să găsești cele mai frumoase trasee.
Nu rata o plimbare superbă cu telescaunul de pe strada Negrești, care te va duce, în jumătate de oră, la 1300 de metri, de unde vei putea admira în voie, într-o panoramă de 360 de grade, aproape întreaga Țară a Dornelor. Un drum costă 30 de lei. Dacă tot ești aici, încearcă o ciorbă fierbinte cu hribi, la restaurantul din vârf de munte.
În Poiana Stampei, te va uimi Rezervația Naturală Tinovul Mare, unică în Europa, o arie protejată de interes național. Este cea mai mare rezervație de turbă (mlaștini), întinsă pe mai bine de 640 de hectare, pe care trebuie să o vedeți. Este frumusețe, natură pură, mister și veți face, cu siguranță, zeci de fotografii unice, dacă te vei plimba pe podețul de lemn, amenajat printre printre mușchi, ferigi și tufe de merișoare.
Poți cunoaște cultura și tradițiile locale
Pe lângă frumusețea naturii, Țara Dornelor este locul unde tradițiile încă mai dăinuie. Portul popular, cusăturile manuale și meșteșugurile din lemn sunt păstrate, cu sfințenie, de localnici. În sate precum Poiana Stampei, Ciocănești, Panaci sau Dorna-Arini, timpul pare că a stat pe loc. Gospodăriile tradiționale au și azi șindrilă pe acoperișuri, grădini pline de flori, cu oameni blânzi și ospitalieri cu cei care le trec pragul.
Ce mănânci în Țara Dornelor?
Dacă vii în Țara Dornelor, trebuie să guști brânzeturile artizanale, păstrăvul proaspăt, ciorbele de hribi, plăcintele „poale-n brâu”, tocinei, stropite cu puțină afinată sau țuică de casă.
Unde te cazezi?
Sunt numeroase posibilități de cazare în Țara Dornelor, în Vatra Dornei, îți recomandăm hotelul Kaban, cu condiții excelente și mâncare tare bună, Hotel Carol, cu o terasă superbă și bucate tradiționale gustoase. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.