Calator in Bascheti

Top 5 locuri uimitoare, despre care nu ai crede că sunt în România, pentru un roadtrip cu familia
Top 5 locuri uimitoare, despre care nu ai crede că sunt în România, pentru un roadtrip cu familia

Vă arătăm cinci locuri de poveste de la noi care să vă îmbie pe loc să vă faceți bagajele și vă urcați iute în mașină. Haideți să le descoperim împreună!

1. PORUMBACU DE SUS – SATUL CU POVEȘTI

Unde? Porumbacu de Sus, Sibiu, 40 de km de Sibiu, 42 de km de Sâmbăta de Sus și la 280 de km de București

Dacă vara aceasta vreți să vă simțiți ca într-un basm, urcați-vă în mașină și puneți pe aplicație destinația: Porumbacu de Sus. Este locul cu adevărat “child friendly” din România, pentru că aici, în ultimii ani, au apărut mai multe proiecte îndrăznețe, preferatele familiilor cu copii. Dacă ar fi să recomandăm, sincer, un loc unui străin pe care să-l viziteze pentru prima dată în România, aceasta ar fi satul sibian, pentru că, pe lângă pensiunile desprinse, parcă, din povești, priveliștea cu munții Făgăraș în fundal îl va impresiona cu siguranță. Dar haideți să le luăm pe rând!

UNDE TE CAZEZI?

DEALUL VERDE

Știți, cu siguranță, poveștile lui J.R.R. Tolkien, în care hobiții trăiau în căsuțe mici, îngropate sub pământ? Ei bine, fix ca-n “Stăpânul Inelelor”, așa arată pensiunea Dealul Verde din Porumbacu de Sus. Proprietarii au vrut, de fapt, să recreeze vechile bordeie românești și să le dea o utilitate modernă. Este un loc unic, de un farmec aparte, care te va duce într-o lume cu povești. Pensiunea are opt camere duble, fiecare fiind amenajată diferit, cu intrare și terasă proprie. Vă puteți caza, de exemplu, în camera Artistului ori în camera Agricultorului sau a Țesătoarei, fiecare încăpere având specificul unui meșteșug românesc. (foto main)

TREEHOUSE PORUMBACU

Să vizităm, acum, tot în Porumbacu, și Tree House, un loc pentru care copiii vă vor mulțumi, cu siguranță. Cine nu a visat în copilărie să doarmă într-o căsuță în copac? Este ca o reîntoarcere la autentic, la viața simplă, iar priveliștea incredibilă asupra munților cerniți de zăpadă chiar și în lunile de vară, completează și mai mult senzația de basm. Cele două căsuțe în copac din Porumbacu de Sus sunt, de fapt, parte integrantă a unui complex autentic: o veche șură tradițională a fost transformată în pensiune, unde poți experimenta viața simplă de la țară, ca acum 100 de ani.

CE AI DE FĂCUT LA PORUMBACU DE SUS?

– Poți vizita Castelul Zânelor, care în sezonul acesta a îmbrăcat haine noi. S-au amenajat mai multe locuri de relaxare, pe pături sau pe malul râului, dar și un restaurant unde se mănâncă tare bine.
– Canoe pe râul Porumbacu, unde poți să admiri cel mai spectaculos canion din sudul Transilvaniei.
– Plimbări prin natură pe jos sau călare și chiar cu mașina
– Poți vizita ansamblul unei foste mănăstiri cisterciene
– Cu mașina poți vizita și cascada Bâlea, Păstrăvăria Albota, orașul Sibiu, Parcul de Aventură de la Drăguș.

CUM AJUNGI CU MAȘINA LA PORUMBACU DE SUS?

Este ușor să ajungi la Porumbacu de Sus. Dacă vii dinspre Sibiu, satul este pe drumul care duce spre Bâlea și Transfăgărășan, din șoseaua principală faci dreapta la Porumbacu de Jos și mergi cam nouă kilometri, pe un drum bun. Dacă vii dinspre București, drumul te poartă prin Valea Oltului, Tălmaciu, Avrig până la Porumbacu.

2. ALMA VII – NOUL VISCRI AL ROMÂNIEI

Unde? Alma Vii, la 55 de km de Sibiu, la 326 de km de București, la 139 de km de Cluj, la 280 de km de Craiova

Alma Vii este comoara neștiută a Transilvaniei – un sătuc săsesc încântător, încărcat de istorie, atestat încă din 1289. Drumurile în zonă sunt destul de retrase, deci numai bune de descoperit într-o incursiune prin țară cu mașina, situat pe drumul dintre Sibiu și Sighișoara. Și de ce ai petrece o vacanță aici? Îți spunem noi: este un loc pitoresc, unde încă se mai păstrează tradiții vechi de sute de ani, iar casele colorate, tipice zonei, cu țiglă roșiatică și cu acel un aer vechi, îți vor încânta privirea și nu te vei mai sătura să faci fotografii.

Te vei simți ca-n vacanța de vară la bunici: cu bucate bune, oameni blânzi și viața care se scurge domol. Nu te va deranja nimic aici. Ba dimpotrivă! Ti se va părea că este prea multă liniște, spartă doar de mugetul ciurdei care se întoarce, la apus, de la câmp sau de cotcodăcitul găinilor din vecini. Este viața curată de la țară, pe care trebuie să o vezi și, mai ales, să o arăți și copiilor.

UNDE TE CAZEZI?

ALMA VIA GUESTHOUSE

Sunt mai multe pensiuni în zonă, dar nouă ne-a plăcut tare mult la Alma Via Guesthouse. Locul te va impresiona de cum pui piciorul în curte. Dintr-un fost hambar, proprietarii au ridicat aproape de la zero o pensiune cu iz vechi, cu elemente autentice, dar cu tot confortul zilelor noastre. Punctul forte este o fostă sură, devenită, acum, loc de servit masa, iar la etaj este un lounge unde te poți relaxa, cu fațada toată din sticlă.

CE AI DE FĂCUT LA ALMA VII?

– Biserica Fortificată din Alma Vii
– Biserica Fortificată din Moșna
– Cimitirul săsesc din Alma Vii
– Te poți plimba pe pajiștile din jurul satului
– Poți face trasee cu bicicleta sau poți explora cu mașina și celelalte sate din zonă Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri.
– Poți vizita Sighișoara și Mediașul

CUM AJUNGI CU MAȘINA LA ALMA VII?

Dacă vii de la București, sunt 326 de kilometri. Puteți alege două trasee ori pe Valea Prahovei -Făgăraș – Voila- Agnita – Alma Vii ori pe Valea Oltului până la Sibiu – Agnita – Alma Vii.

3. MĂGURA – ELVEȚIA ROMÂNIEI

Unde? Măgura, Brașov – 196 de km de București, 328 de km de Cluj, 425 de km de Timișoara

Când vrei să lași orașul în urmă cu ale lui clipe sufocante și când vrei să ai momentul tău de respiro, urcă-te în mașină cu ai tăi și fugi într-un colț de Românie autentică, acolo unde nu e rost nici de îndoială, nici de prea multe întrebări. Măgura este bucata de rai, de o frumusețe ireală, aproape inițiatică, ca o pictură a naturii, care îți va oferi răgazul binemeritat, departe de lumea agitată.

De ce ne place la Măgura? Este sătucul idilic de unde nu ai mai vrea să pleci, numit, de mai multe ori, pe bună dreptate, Elveția României. Crestele munților desenate ca niște ferestraie pe cer, acoperite, uneori, de zăpadă și vara, casele răsfirate, pe culmea dealurilor, îți conturează România aceea de poveste, de care nu ai cum să nu te îndrăgostești. De aceea, spunem noi,  Măgura este unul dintre locurile cele mai pitorești din România, de pus pe lista: “de văzut o dată în viață”.

UNDE TE CAZEZI?

SAMEDRU GUEST HOUSE
În zonă, sunt multe pensiuni și cabane de închiriat în regim hotelier, cu prețuri bune. Un loc tare fain cu o priveliște de vis asupra Masivului Pietrei Craiului și a Bucegilor este Samedru Guesthouse. Imaginați-vă cum ar fi să vă savurați cafeaua, dimineața, aici, în aer tare de munte, cu o asemenea priveliște.

CE AI DE FĂCUT LA MĂGURA?

– De aici, există câteva trasee montane, unele accesibile și cu bicicleta, pentru toate nivelurile de experiență. Vă recomandăm să întrebați localnicii care dintre ele vi se potrivește. Cel mai cunoscut este până la Cabana Curmătura.
– Din satul Măgura, se poate ajunge ușor în satele Fundata, Peștera, Șîrnea și Dâmbovicioara.
– Prăpăstiile Zărneștiului, un mic canion extrem de pitoresc.

CUM AJUNGI CU MAȘINA LA MĂGURA?

Satul Măgura este situat la 1000 de metri altitudine, la poalele munților Piatra Craiului și Bucegi, în comuna Moeciu din Brașov. Spre Măgura se urcă din Zărnești, aproximativ 8 kilometri. Drumul este asfaltat până la Fântâna lui Botorog și, apoi, câțiva kilometri, veți da de un drum pietruit. Se poate ajunge ușor și cu o mașină mică, însă în sat nu puteți circula cu mașina peste tot. În jurul lui, există mai multe trasee numai bune pentru un roadtrip.

4. RIMETEA – AUSTRIA ROMÂNIEI

Unde? Rimetea, Alba: la 281 km de Timișoara, la 59 km de Cluj, la 406 km București

Ne mutăm acum în Alba, într-un sătuc de poveste, care pe noi chiar ne-a impresionat. Bine ați venit la Rimetea, satul minune al Transilvaniei, unde cine ajunge va fi uimit să descopere un loc superb, cu peisaje care-ți taie respirația, cu case pictate cu alb și verde, cu muscate în ferestre și cu oameni săritori și faini, și cât despre mâncare… este numai bună să aline pofta călătorului obosit de la atâta drum. Ce ai putea să vrei mai mult de la o vacanță hai hui, cu mașina, prin România? Dacă nu ai ști unde te afli ai putea spune cu mână pe inimă că ai aterizat în vreun sătuc idilic din Austria.

Este un loc simplu, ca-n copilărie la țară, cu ulițe autentice și mult verde, numai bun de explorat de copiii mari și mici. Și tot aici soarele răsare de două ori într-o zi. Da, nu este vreo glumă. Primele raze apar dimineața după creasta muntelui, ca apoi soarele să se ascundă, rapid, și să apară, din nou, cam peste o oră de partea cealaltă a muntelui. Cel mai bine se observă acest fenomen între 3 și 6 iulie. Rimetea l-a fermecat și pe actorul britanic Jeremy Irons, care a făcut un tur cu motocicleta în zonă.

UNDE TE CAZEZI?

CASA KIRALY
Dacă ar fi să alegi o cazare, noi îți recomandăm Pensiunea Casa Kiraly, un loc liniștit, fain, care are chiar și ciubăr pentru relaxare. View-ul de pe terasă de aici e unul de poveste.

CE AI DE FĂCUT ÎN RIMETEA?

– Te poți plimba pe străduțe și poți fotografia casele superbe.

– Te poți duce la capătul satului de unde ai o priveliște superbă asupra întregii așezări.

– Poți urca pe Piatra Secuiului. Urcușul este abrupt și durează vreo două ore, dar de sus, de la 1128 de metri, priveliștea de vis asupra văii merită tot efortul.

Cetatea Colțești – poți vizita cetatea din satul vecin, Colțești. Fortăreața a fost construită în 1296, ca turn de apărare împotriva invaziilor tătarilor.

CUM AJUNGI CU MAȘINA LA RIMETEA?

Rimetea este în Alba, la granița cu județul Cluj. Se ajunge prin Turda sau dinspre Alba Iulia sau din Târgu Mureș, prin Aiud.

5. GLOD – SATUL CARE ATINGE CERUL

Unde? Glod este la 411 km de București, la 47 km de Păltiniș și la 50 km de Cetatea Alba Iulia

Haideți cu noi și la Glod, în munții Apuseni! Este lumea aceea pură și neîntinată din munți unde tu și copilul tău veți avea libertatea să vă simțiți din nou liberi, departe de betoanele orașului și de zgomotul lui infernal. La Glod se ajunge ușor cu mașina, chiar dacă vă gândiți că este în Apuseni. Glodul este o comună mare, răsfirată pe dealuri, în munți, între județele Alba și Hunedoara, cu acces bun la drum. Este colțul de rai, unde să stai și să nu faci nimic, să admiri doar natura și să-ți tragi un pic sufletul după anul acesta nebun.

UNDE TE CAZEZI?

CASA GLOD

Aici, veți descoperi Casa Glod – proiectul inedit pentru care au muncit ani buni în străinătate Alin și Dora. Cei doi au luat trei case vechi de peste 100 de ani și le-au adus bucată cu bucată din Maramureșul autentic și le-au transformat în camere unde-și primesc oaspeții tradițional, ca pe vremuri, la o poveste și o pălincă. Veți avea ocazia să experimentați viața trăită încet, în miros de lavandă, sub cerul înstelat, pe o pajiște imensă, doar a ta. Vei avea parte de vara perfectă la noi, acasă, în România. Ce-ți poți dori mai mult?

CE AI DE FĂCUT ÎN GLOD?

Puteți vizita Cheile Glodului, Cheile Caprei, Peștera Feciorilor, Gaura Fără Fund, dar și Mănăstirile Cheile Cibului și Negraia-Pătrângeni. (TIP: La Negraia, doar cinci maici au ridicat o mănăstire – colț de rai – pe care musai trebuie să o vedeți).

CUM AJUNGI CU MAȘINA LA GLOD?

Drumul până în sat, este perfect, iar mașina urcă ușor pantele până pe dealul de la Casa Glod. Din București, se fac maxim șase ore, din Cluj ajungi în două ore și jumătate, iar din Timișoara trei ore și jumătate.

 (Foto main: Ștefan Constantin Photography)

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.

***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *