
România are locuri superbe, inedite, care l-ar face pe orice străin să se îndrăgostească de țara noastră. Vă arătăm doar 10 dintre acestea, greu de ales pentru noi, pentru că avem adevărate colțuri de rai, care merită scoase la iveală și arătate lumii întregi.
1.Delta Dunării
Unde? Delta Dunării, Dobrogea, cea mai bine conservată dintre Deltele Europei, 3446 de kilometri pătrați. Este în patrimoniul mondial UNESCO din 1991 și este considerată rezervație a biosferei.
Este un loc superb, răsfirat printre canale, cu natură pură, cu pelicani, lebede și apusuri sau răsărituri, care îți taie respirația, cu oameni simpli, care îți gătesc bucate tare gustoase din ceea ce le oferă Dunărea. Pe noi Delta Dunării ne-a fascinat și tot ne-am întors aici pentru liniștea și relaxarea pe care ți le oferă acest tărâm magic, unic în Europa.
Delta Dunării este acea bucată de Românie rămasă autentică, ca și cum ar fi încremenită în timp. Te va fascina din prima clipă când vei ajunge aici, între canale și stufăriș. Nu va veni să crezi că există atâta frumusețe în simplitatea peisajelor naturii. Fie că te duci la Jurilovca, la Mila 23, Sfântu Gheorghe, Sulina sau Crișan, pământul acesta fermecat dintre ape îți va oferi relaxare și o vacanță atipică, la noi, acasă.
Locuri de cazare de vis în Delta Dunării, vezi AICI!
Vei avea multe activități de făcut și multe lucruri interesante de descoperit: de la plaje – Gura Portiței sau Sulina – până la plimbări cu barca pe canale, observare de păsări, pescuit ori pagini de istorie. Delta are o biodiversitate incredibilă, sunt aici peste 5 500 de specii, dintre care 1839 de plante. Sunt multe excursii și trasee în Deltă, pe care le poți lua de la proprietarii de pensiuni și de la localnici.
2. Transfăgărășanul
Unde? Munții Făgăraș: la 207 km de București, la 338 km de Cluj, la 434 km de Timișoara, la 634 km de Iași. Drumul începe în comuna Bascov, județul Argeș, și se termină în apropierea comunei Cârțișoara.
Transfăgărășanul este drumul de poveste al României, faimos în întreaga lume, pe care trebuie să-l vezi măcar o dată-n viață. Să ajungi pe munte, sus, la 2.000 de metri altitudine este o experiență incredibilă, pe care ai vrea s-o repeți la nesfârșit. Este considerat de mulți drept unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume și a fost inclus în mai multe clasamente internaționale în topul celor mai frumoase șosele din lume. Și, pe bună dreptate, spunem și noi pentru că dacă vii aici vei fi uimit de peisajele de vis, care îți taie respirația.
Șoseaua, care măsoară 151 de kilometri, a devenit celebră, mai ales, după ce britanicii de la Top Gear, cea mai urmărită emisiune de automobilism din lume, au dedicat o ediție întreagă acestui traseu, pe care l-au numit ,,circuitul de Formula 1 creat de Dumnezeu”. Tot atunci, fostul prezentator, Jeremy Clarkson, a spus despre Transfăgărășan că este cel mai frumos drum din lume. Dincolo de clasamente și de superlative, experiența în sine, de ajunge, sus, la 2042 metri altitudine, trebuie trăită cel puțin o dată în viață.
Vezi aici te cazezi aproape de Transfăgărășan.
3. Cascada Bigăr și Cheile Nerei
Unde? Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, județul Caraș-Severin, Munții Aninei, Valea Minișului, pe DN57B, între Anina și Bozovici, la 12 kilometri de Bozovici. Pe aici trece și Paralela 45, la jumătatea distanței dintre Polul Nord și Ecuator.
Este un loc superb, de la noi, care a atras atenția întregii lumi și care a fost vizitat de mii de oameni, după ce a luat un binemeritat loc 1, în 2013, în topul cascadelor unice, realizat de The World Geography. Da, ați ghicit, povestim despre Cascada Bigăr, care, chiar dacă în anii din urmă, o parte din ea s-a prăbușit, azi, pare să-și revină la frumusețea de odinioară. Natura este surprinzătoare și nu încetează să ne uimească.



Unde? Jurilovca, la 50 de kilometri de Tulcea.
Delta Dunării este acel tărâm fascinant, care te va cuceri de cum ajungi aici și orice ai vizita. Fie că te plimbi pe canale ca să vezi păsările, fie că faci o drumeție prin Pădurea Caraorman sau Letea, este colțul de rai, cu o energie aparte, cate te va face să tot revii. Așa este și la Gura Portiței, locul unde Dunărea se întâlnește cu Marea Neagră și creează un tablou uimitor al naturii: o fâșie îngustă de pământ și nisip. Pe o parte, ai valurile mării, iar, pe cealaltă, canalele Deltei Dunării. Este un loc cu multă liniște și tihnă, sălbatic, potrivit doar pentru cei care caută o evadare din haosul cotidian. Plaja este amenajată cu umbreluțe și sezlonguri. Zona a fost descoperită în 1736, fiind, inițial, un sat pescăresc.
Cum ajungi și cât costă?
Prima dată, trebuie să ajungi la Jurilovca, pe drumul Constanța-Tulcea, iar, de aici, la Jurilovca în port, unde sunt trei bărci pe zi: la ora 10.30, la 14.00 și la 18.00, care te vor duce la Gura Portiței, în jumătate de oră cât traversează Lacul Golovița. Mașina o puteți lăsa în parcarea cu plată din Jurilovca. Înapoi, Gura Portiței – Jurilovca, sunt ambarcațiuni la orele 12:00,16:00, 18:00. O călătorie costă 30 de lei de persoană, iar pentru că intrați în Rezervația Biosferei Deltei Dunării se plătește permisul de acces în Deltă, care costă 10 lei de persoană, când ajungeți la Gura Portiței.
Se poate ajunge și pe uscat, din Vadu, Constanța, însă este un drum doar pentru cei aventuroși: nu sunt indicatoare și vă trebuie mașină 4×4. Ultimii kilometri trebuie parcurși pe jos.
Protejează natura, ai grijă de ea și las-o curată! Susținem și promovăm turismul responsabil, durabil, călătoriile sustenabile, cât mai aproape de natură.
Unde te cazezi?
Te poți caza aici în Satul de Vacanță – Complexul Turistic Eden. Există cazare atât pe insulă, cât și la malul mării sau la cele câteva pensiuni din zonă.
7. Lacul Roșu și Cheile Bicazului
Unde? Lacul Roșu, în partea centrală a Munților Hășmașului, la 983 de metri altitudine, pe Valea Bicazului.
Lacul Roșu s-a format, în 1837, în urma unui cutremur puternic, de 6,8 grade, care a antrenat alunecarea grohotișului de pe versanții Munților Ghilcoș și a blocat Valea Verescheului, creând astfel un baraj natural. Și astăzi se mai poate observa, pe oglinda apei, fosta pădure de brazi, care a fost măturată de aluviuni.
Lacul Roșu se întinde pe o suprafață de 12,6 hectare, are 2,6 kilometri lungime și 100-200 de metri lățime. Lacul are două brațe: cel dinspre Valea Oii, de 900 de metri lungime și cel din Valea Suhardului de 438 de metri lungime. Întinderea de apă are forma literei L.
Mai multe cazări de poveste, în zonă, vezi aici!
Temperatura media anuală aici este de 8 grade Celsius, cu două grade mai mult decât în depresiunile intramontane, ceea ce îi conferă un climat plăcut și benefic pentru tratarea insomniilor și a externuării psihice.
Obiective turistice în zonă:
Poți face numeroase drumeții montane care pleacă din zona Lacului Roșu. Sunt peste 15 trasee turistice marcate, dintre acestea amintim: circuitul Lacului Roșu, Cheile Bicazului, Vârful Suhardu Mic, Vârful Suhardu Mare, Vârful Ucigașu.
Stațiunea Lacu Roșu;
Cheile Bicazului – Despre Cheile Bicazului, am scris aici!
Lacul Sfânta Ana;
Cheile Vârghișului;
Poiana Narciselor de la Vlăhița.
8. Salina Turda
Unde? La 30 de kilometri de Cluj-Napoca.
Salina Turda este locul pe care trebuie să-l vezi măcar o dată-n viață. Locația a fost reamenajată, în anul 1992, și cuprinde Muzeul Mineritului și un parc de distracții, aflat la 42 de metri adâncime. Fosta mină de sare, cu o istorie de peste 2.000 de ani, îți oferă ocazia de a explora galeriile subterane spectaculoase, un lac sărat, unde se poate face plimbări cu barca și chiar un parc de distracții subteran.
De știut: Este atât de multă sare în din Salina Turda încât ar putea asigura necesarul pentru toată Planeta, timp de 60 de ani. Vezi aici unde te cazezi în zonă.
Ce poți să vizitezi: Mina Ghizela, Sala de Apel, Mina Terezia, Mina Rudolf, Sala Puțului de Extracție, Sala Crivacului, Mina Iosif sau Sala Ecourilor, Galeria Franz Iosef.
Beneficii pentru sănătate
Salina Turda are un microclimat, care ajută în diferite afecțiuni interne, dar și profilactic, pentru că temperatura constantă a aerului, între 11-12 grade Celsius, permite aclimatizarea organismului.
Are efecte benefice asupra căilor respiratorii, pentru că, în subteran, nu există niciun alergen sau germen, în mediul salin. Poate ameliora afecțiuni, precum:
– rinita alergică, rinosinuzita cronică;
– hipertrofie amigdaliană, polipi;
– infecții respiratorii (angine, faringite, traheo-bronșite, pneumonii);
– astm bronşic;
– bronşita cronică alergică sau obstructivă;
– afecţiuni cutanate: eczeme, dermatite atopice.
Program de vizitare:
Salina Turda este deschisă zilnic, de luni până duminică: 9:00 – 17:00. Ultima intrare este permisă la ora 16:00, pentru a asigura suficient timp pentru explorare.
Vă sfătuim să vă planificați vizita, în prima parte a zilei, pentru a evita aglomerația, mai ales, în timpul sezonului de vârf sau în weekenduri. Cel mai bine este să ajungi aici dimineața, în cursul săptămânii, altfel vei sta la cozi imense la lifturile de acces. Vezi aici unde te cazezi în zonă.
Cât costă: Adulți: 50 de lei în timpul săptămânii, 60 de lei în weekend, elevi, studenți (cu legitimație valabilă): 35 de lei, pensionari: 40 de lei, copiii sub 3 ani au gratuitate.
9. Castelul Corvinilor
Unde? Hunedoara, strada Curtea Corvineștilor 1-3, județul Hunedoara.
Este un castel de o frumusețe aparte, despre care s-au țesut, de-a lungul timpului, legende și povești fermecătoare. Dacă îl privești din exterior, te duce cu gândul la celebrul Castel Neuschwanstein din Germania. Prima piatră de temelie a fost pusă în secolul al XIV-lea. După anul 1440, Iancu de Hunedoara a transformat vechea cetate într-un castel impunător, cu turnuri de apărare.
În secolul al XVII-lea, principele Gabriel Bethlen aduce modificări și construiește un alt corp de clădire numit Palatul Mare, dar și Turnul Alb și Terasa de Artilerie. Castelul Corvinilor, așa cum îl vedem astăzi, a fost restaurat în 2007. Legendele spun că fântâna din interior ar fi fost săpată timp de 15 ani de trei prizonieri turci, cărora Ioan de Hunedoara le-ar fi promis că îi va elibera atunci când vor găsi apă. Însă, după moartea sa, soția lui Ioan, nu se ține de promisiune și decide ca prizonierii să fie uciși, deși terminaseră fântâna. Turcii au avut o ultimă dorință, să lase o inscripție pe cheile fântânii. Au scris: ,,apă ai, inimă nu’’. Vezi aici locuri de cazare în zonă.
Cât costă? Adulți: 45 de lei, elevi și studenți: 11 lei pensionari: 50 de lei, tururile ghidate în limba română: 80 de lei, tururile ghidate în limba engleză: 70 de lei.
Program de vizitare: luni: 12-20, marți-duminică: 9-20.
Unde te cazezi? Un loc superb, de unde poți admira castelul este hotelul Werk&Spa, situat chiar vis-a-vis. Vezi aici cât costă o noapte de cazare.
10. Munții Apuseni (Peștera Scărișoara, Rădeasa, Padiș, Masivul Vlădeasa)
Apusenii sunt munții noștri de poveste, cu peisaje ireal de frumoase, mai puțin promovați și mai puțin vizitați. Poți veni aici pentru a cunoaște un crâmpei din viața autentică a moților, unde tradițiile sunt încă vii, poți face numeroase trasee turistice pe vârful Vlădeasa ori în Padiș ori poți vedea peșteri interesante: Scărișoara sau Rădeasa. Colțul acesta de țară are să-i ofere turistului de toate: de la mâncare bună, cazări inedite până la liniște și relaxare. Vezi aici un loc superb de cazare în Apuseni!
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.
***Acest articol conține linkuri afiliate. Pentru o decizie care să se alinieze cu preferințele voastre, consultați toate review-urile din online.