
Unde mergem anul acesta? Pe care plajă? Parcă, am vrea altceva față de anii trecuți, nu? Sunt locuri tare faine, numai bune de descoperit vara aceasta, aproape de România.
1.PLAJA NAVAGIO, GRECIA – CEA MAI FRUMOASĂ PLAJĂ DIN LUME
Eterna Grecie are locuri ireal de frumoase, unde vă veți simți ca-n insulele Oceanului Indian. Plaja Navagio din Zakynthos este locul exotic al Greciei, unde sunt peisaje de poveste, apusuri de colecție și nisip alb, totul adăpostit într-un golf izolat. Plaja Navagio a fost numită, în 2018, în urma unui sondaj făcut printre jurnaliști și profesioniști din turism, cea mai frumoasă din lume. Și pe bună dreptate! Ceea ce am văzut noi aici, este greu de descris în cuvinte.
Când ajungi, sus, pe coastă, când vezi apa turcoaz a mării și stânca enormă rămâi puțin nedumerit de peisajele de poveste create de natură. Ai sentimentul că mai frumos de atât nu se poate. Ca să vezi plaja, trebuie să îți rezervi din timp o excursie cu barca. Merită tot efortul. Vei ajunge într-un mic golf superb, care ascunde o plajă naturală, cu nisip alb și cu apa mării turcoaz. Aici, se află și epava navei Panagiotis, naufragiată aici în 1980, în timpul unei furtuni, care îi conferă locului o aură de mister.
CUM AJUNGI? Plaja este situată la aproximativ 30 de minute de condus de portul St. Nikolaos. Tot de aici poți lua și excursii cu barca spre Plaja Navagio. Pont: Mai bine să iei o excursie cu barca decât să te duci la observatorul de pe stâncă, pentru că, în plin sezon, este foarte aglomerat și vei sta la coadă mai bine de o oră.
TRASEU: Noi am ales să luăm avionul din București – Zakynthos, zborul durează o oră și 20 de minute; sunt curse de avion și din Iași și din Cluj. Poți ajunge și cu mașina până în Zakynthos până în portul Killini, iar de aici se ia feribotul.
UNDE TE CAZEZI?
În Zakynthos, cazarea trebuie să o rezervați din timp încă din lunile ianuarie sau februarie. Sunt multe vile de închiriat și hoteluri la prețuri bune, care pornesc de la 25 de euro pe noapte pentru o cameră.
2.PLAJA TROPEA, ITALIA – PERLA TURCOAZ A MĂRII TIRENIENE
Tropea sau ,,perla turcoaz a Mării Tireniene’’, cum i se mai spune, este comuna din sudul Italiei considerată de mulți Caraibele Italiei. Și asta, pe bună dreptate, dacă iei în considerare culoarea incredibilă a mării cu note de albastru, verde închis și turcoaz.
Oriunde te-ai afla, fie pe coastă, fie sus, în satul săpat, efectiv, în stâncă, priveliștea este uimitoare. Într-o zi cu cer senin, de pe balconul principal al satului sau chiar de pe plaja cu același nume poți admira apusul peste vulcanul activ și azi, Stromboli.
Este exact genul de loc despre care nu știi prea multe, de la care nici nu ai așteptări prea mari, dar care te va cuceri de cum ajungi. Este un fel de Cinque Terre, mai puțin turistic, mai puțin cosmetizat, dar unde vei simți adevăratul spirit italian. Plaja de aici este renumită pentru frumusețea sa, fiind inclusă în top 20 cele mai frumoase plaje din Europa.
CUM AJUNGI?
Din București, este zbor direct spre Lamezia Terme, apoi iei un autobuz până la gară – Lamezia Terme Centrale – iar, de aici, un tren șase stații.
UNDE TE CAZEZI?
Ne-am cazat în afara stațiunii, într-un conac autentic, superb, Villino Eleonora, la doar 6 kilometri de Tropea, în Parghelia. Experiența a fost unică și asta pentru că, de pe terasa conacului, am avut parte de o priveliște superbă spre mare, spre Tropea și spre Vulcanul Stromboli. Trebuie să vedeți și plaja sălbatică din Parghelia, este aproape pustie și tare frumoasă.
3. PLAJA DIN KSAMIL, ALBANIA – PERLA ASCUNSĂ A EUROPEI
Albania? Da, Albania este țara-minune care a devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai căutată de turiști: este perla ascunsă a Europei. Noi am ajuns aici cu mașina, în căutare de ceva nou, o provocare și, evident, o plajă frumoasă. Am ales să mergem la Ksamil, un sătuc din sudul țării, aflat la Marea Ionică, cu plaje înguste, ce-i drept, dar tare frumoase: cu nisip alb, fin și apă limpede și curată.
Ne-au cam lăsat cu gură căscată. Nu ne așteptăm să găsim așa ceva la albanezi, pentru că ai sentimentul că ești, undeva, prin Maldive, nicidecum prin Europa. Este un aer tropical, aproape de România. Unde mai pui că totul este pus la punct și te simți în siguranță.
UNDE TE CAZEZI?
Cazările sunt ieftine, în medie, o noapte la un hotel de trei stele costă în jur de 40 de euro.
CUM AJUNGI?
Sunt cam 1000 de kilometri între București și Ksamil. Trebuie să ai puțină răbdare la volan și, dacă simți că nu mai poți, fă o pauză la greci.
4. PLAJA BUNA BEACH, BULGARIA – PLAJA FAINĂ DIN NESSEBAR
În istoricul orășel Nessebar, în Bulgaria, am găsit una dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul bulgăresc. Buna Beach este situată, spre Sunny Beach, în partea de vest a orașului. Este o limbă de nisip fin și alb, nu foarte mare, cu umbreluțe albe și foarte puțini turiști. Deși era plin sezon, nu ne-a deranjat nimeni și ne-am simțit tare bine. Este curat, intrarea în apă se face lin și ai tot confortul pentru o zi de plajă pe cinste.

Noi am stat într-un apartament închiriat online, aproape de stațiunea Constantin și Elena, iar pentru șapte nopți am plătit 900 de lei.
CUM AJUNGI?
Orașul Nessebar este situat cam la 100 de kilometri de Varna, la 5 kilometri de celebra statiune Sunny Beach și la 325 de kilometri de București. Drumul este foarte bun, ba chiar ai parte și de o porțiune de autostradă.
TRASEU: București – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Sumen – Varna – Sunny Beach – Nessebar. Drumul se parcurge cam în cinci ore, pentru că, după ce ieși din Varna, urmează un drum de vreo 80 de kilometri destul de anevoios. Sunt serpentine multe și se circulă încet.
5. EZERETS, BULGARIA – VAMA VECHE DE ALTĂDATĂ
Rămânem tot în Bulgaria, nu departe de Krapets, în sătucul vecin, Ezerets, la vreo 28 kilometri de România. Aici, am descoperit o minune de plajă, locul la care am visat un an întreg: să fie pustiu, sălbatic, să fie mare și soare. Și, bonus, ai lângă nisip, o pădure de pini tare frumoasă.
Nu-ți trebuie mai mult, ca să te vindeci de modernitatea, uneori, prea stresantă. Cu ce ne-a vrăjit această plajă? Că ești tu cu tine și cam atât. Nu mulți știu de locul acesta sălbatic, așa că: ,,sssttt, nu mai spune!’’. Du-te acolo și vezi cum e! Prietenii ne-au certat când le-am spus că vrem să scriem despre Ezerets. Ne-au zis: “de ce trebuie să știe toată lumea ca să vină peste noi?”.
UNDE TE CAZEZI?
Pont: Este tipul de plajă potrivit pentru aventurierii care vor să doarmă la cort sub stele sau în rulotă. Aduceți-vă provizii, pentru că aici nu există restaurante sau taverne.
CUM AJUNGI?
Drumul este bun, când ajungi în Ezerets, se face la stânga, pe o porțiune de pământ. Fiți fără grijă că nu vă trebuie chiar 4×4, pentru că, din loc în loc, mai sunt și pietre ca să nu vă afundați în nisip. Țineți drumul drept printre câmpurile localnicilor și, voila, în câteva minute sunteți pe plajă!
TRASEU: București – Constanța – Vama Veche – Durankulak – Vaklino, Krapets, Ezerets.
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.