Îți arătăm cel mai frumos sat al Italiei! Nu o spunem noi, ci italienii, care l-au ales, în 2021, cel mai frumos sat din peninsulă, în cadrul competiției Satul Satelor. Bine ai venit la Tropea sau Caraibele Italiei, cum i se mai spune! Și pe bună dreptate, dacă iei în considerare culoarea incredibilă a mării cu note de albastru, verde închis și mult turcoaz, plajele aurii fiind spălate de apele Mării Tireniene.
Satul de poveste din sudul Italiei, de neratat
Unde? Tropea, regiunea Calabria, în provincia Vibo Valentia, Coasta Zeilor, Italia.
Tropea este comoara ascunsă din inima Calabriei. Micul sat cu aer medieval, ridicat pe o stâncă, are multe minunății să-i ofere turistului în căutare de destinații atipice. Străduțe înguste, colorate, priveliști de poveste și apusuri de senzație, ca să nu mai zicem de mâncarea tare bună, unde ceapa roșie este vedeta din farfurii. O găsești peste tot pe străzi, pe pizza, în sosul de paste sau în burggeri. Încearcă și nduja, o pastă de ardei iute cu carne, specifică zonei. Și încă ceva: este o destinație relativ ieftină în comparație cu celelalte regiuni ale Italiei. Vezi aici mai multe căzări superbe din Tropea.
Oriunde te-ai afla, fie pe coastă, fie sus, în satul săpat efectiv în stâncă, priveliștea este uimitoare. Într-o zi cu cer senin, de pe balconul principal al satului, poți admira apusul peste vulcanul activ și azi, Stromboli.
Este exact genul de loc despre care nu știi prea multe, de la care nici nu ai așteptări prea mari, dar care te va cuceri de cum ajungi. E un fel de Cinque Terre, mai puțin turistic, mai puțin cosmetizat, dar unde vei simți adevăratul spirit italian. Vezi aici mai multe căzări superbe din Tropea.
Ce poți să vezi la Tropea? Piața Ercole, Corso Vittorio Emanuelle, Sanctuarul Santa Maria dell’Isola, plajele Rotonda, Cannone, ‘A Linguata, Marina dell’Isola, Convento, Passo Cavalieri și L’Occhiale, dar și Grotta del Palombaro și Capo Vaticano, aflat de 20 de minute de mers cu mașina de Tropea.
Unde mănânci? Marina Yacht Club, Ambrosia.
Legenda uimitoare a Tropeei
Un aspect interesant este faptul că ocrotitoarea satului ar fi chiar… Fecioara Maria din România. Practic, în interiorul Catedralei Santa Maria dell’ Isola din centrul stațiunii, veți găsi imaginea Fecioarei Maria. Este o icoană bizantină, despre care se spune că ar fi salvat, de mai multe ori, Tropea. (sursa foto: www.lapiazzatropea.it)
Legenda spune că, după o furtună puternică, o barcă venită din România ar fi naufragiat în portul Tropea. După repararea daunelor, căpitanul ar fi încercat să plece, dar nava în care s-ar fi aflat și o icoană a Fecioarei Maria, nu a putut fi scoasă din port. În aceeași noapte, episcopul orașului ar fi visat-o pe Fecioara Maria, cerându-i ca pictura să rămână în Tropea. Visul s-a repetat, mai multe nopți, până când episcopul a mers în port, iar, imediat, după ce icoana a fost recuperată, nava a putut pleca. Vezi aici mai multe căzări superbe din Tropea.
Se spune că Fecioara Maria i-ar fi promis episcopului că va apăra orașul de ciumă, de cutremure și războaie, iar multe dintre evenimentele care au avut loc de atunci par să ateste acest lucru. Localnicii au trecut cu bine peste mai multe cutremure, iar asta a întărit devotamentul lor față de Fecioara Maria din România, fiind considerată protectoarea Tropeei. Este sărbătorită, în fiecare an, pe 9 septembrie.
Unde te cazezi? Noi am preferat să nu ne cazăm în stațiune și am ales un conac autentic, superb, Villino Eleonora, la doar șase kilometri de Tropea, în Parghelia. Experiența a fost unică și asta pentru că, de pe terasa conacului, am avut parte de o priveliște ireală spre mare, spre Tropea și spre vulcanul Stromboli. Plaja sălbatică din Parghelia, unde am găsit doar vreo 10 persoane, este superbă și merită văzută. Vezi aici mai multe căzări superbe din Tropea.
Cum ajungi? Noi am ajuns cu zbor prin Napoli, iar de acolo cu o mașina, 5-6 ore de mers. De anul viitor, vor fi curse directe din București spre Lamezia Terme cu Ryanair.
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.
***Acest articol conține linkuri afiliate. Pentru o decizie care să se alinieze cu preferințele voastre, consultați toate review-urile din online.