Vrei să faci o drumeție de poveste, în care să admiri măreția naturii? Îți propunem un traseu superb, pe cărări de munte, care te va duce spre o cascadă superbă, cea mai frumoasă din județul Hunedoara: Cascada Lolaia. Hai să o descoperim împreună!
Cascada Lolaia – minunea naturii din Retezat
Unde? La 1.050 de metri altitudine, în Parcul Național Retezat, în Valea Nucșoara.
Două șuvoaie de apă gălăgioase se prăvălesc de la 13 metri înălțime peste stânci enorme și creează o perdea de aburi idilică. Peisajul este unul de poveste. Poți veni aici și să zăbovești minute-n șir și nu te mai saturi să admiri măreția creată de natură. Cascada Lolaia se află pe pârâul Nucșoara, care aduce apele din patru văi glaciare din Parcul Național Retezat: Stânișoara, Pietrele, Valea Rea și Galeșu. Apei îi ia foarte puțin să ajungă din zona alpină a lacurilor glaciare până aici, unde formează cascada. Vezi aici o cazare superbă, în zonă!
Accesul la cascada Lolaia a fost amenajat cu trepte, un podeț și balustrade din lemn, dar unele dintre ele sunt mai șubrede. Pe aici, trece principalul drum de acces spre Lacul Bucura și Cabana Pietrele din Parcul Național Retezat.
Legenda Cascadei Lolaia
În jurul Cascadei Lolaia s-au țesut legende și mituri. Se spune că la începutul veacurilor, într-un sfârșit de vară, Lolaia, o frumoasă ciobăniță din zonă, cobora cu oile din Munții Retezat spre satul ei, Nucșoara. Numai că, pe drum, s-a întâlnit cu o creatură fioroasă, care i-ar fi mâncat toate oile. Înțepenită de frică, fata a albit și s-a aruncat în vale. În locul unde s-a prăbușit, s-a făcut o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a format o cascadă. Se spune că cele două șuvoaie de apă ar fi cosițele despletite ale fetei. Vezi aici o cazare superbă, în zonă!
Cum ajungi? Trebuie să ajungi în satul Cârnic, unde îți poți lăsa mașina și urmezi drumul spre cascadă. Este un urcuș relativ ușor, doar prima porțiune este puțin mai abruptă, dacă vrei să scurtezi traseul prin pădure, în rest, este un traseu ușor de făcut, chiar și pentru copii. Cascada este situată pe partea stângă a drumului.
Unde te cazezi? Dacă vrei să explorezi zona, o cazare frumoasă și la preț decent, de tip A Frame, este Dor de Hațeg. Vezi aici cât costă o noapte de cazare!
Obiective turistice, în județul Hunedoara
Județul Hunedoara este, poate, unul dintre cele mai interesante locuri din România, unde ca turist poți explora o multitudine de obiective uimitoare: de la castele și cetăți dacice până la peisaje incredibil de frumoase. Îți spunem, mai jos, doar câteva dintre acestea.
Castelul Corvinilor, Muzeul Trenulețelor din Hunedoara, Fundătura Ponorului, Sarmizegetusa Regia, Ulpia Traiana Sarmisegetusa, Rezervația de zimbri Hațeg-Silvuț, Parcul Național Retezat, Munții Parâng, Cetatea Deva, Mănăstirea Prislop, Biserica din Densuș, Arsenal Park, Muzeul Aurului din Brad, Cetatea Orăștiei, Stațiunea Straja, Geoagiu-Băi, Vața-Băi, Via Transilvanica din Hunedoara, I Giardini di Zoe, Geoparcul Internațional Unesco Țara Hațegului.
Călătorii inspirate vă dorim!
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.
***Acest articol conține linkuri afiliate. Pentru o decizie care să se alinieze cu preferințele voastre, consultați toate review-urile din online.