
Călătorim spre Apuseni, în inima munților. Vă arătăm un colț de rai din România Magică, de care noi ne-am îndrăgostit. Sunt locuri uimitoare, despre care n-ai crede că sunt la noi, dar care ne arată că și în România se poate face turism de calitate. Haideți cu noi într-o călătorie de poveste!
1. ȘURA LUI VICTOR
Groși, Bihor – la 46 de km de Băile Felix, la 549 de km de București
Dacă ar fi să existe o casă a visurilor, aceea s-ar putea numi, cu siguranță, complexul de case tradiționale Șura lui Victor. Cu atât de mult bun gust și ingeniozitate și-au amenajat Florin Leuchiș și soția lui propriul colț de rai. Și nu îl țin doar pentru ei, ci îl împart cu oaspeții lor oferindu-le o experiență de vacanță unică. Practic, cei doi au salvat câteva case tradiţionale vechi şi le-au transformat într-o pensiune unică, ce merită să fie pusă pe lista „must-see”, pentru 2019.
CÂT COSTĂ?
Costul unei nopți de cazare pornește de la 195 de lei, potrivit Airbnb.
2. CASA GLOD
Glod, Alba – la 25 de km de Cetatea Alba Carolina, la 48 de km de Parcul Național Cheile Caprei
Casa Glod este situată în comuna Almașul Mare, în Munții Apuseni. E un loc original, autentic țărănesc, unde orașul cu al lui zgomot este lăsat, jos, în vale. Doi tineri din Brăila, care au muncit în Italia, au adus la viață trei case vechi de peste o sută de ani, în munți, între Alba și Hunedoara, în apropiere de Cheile Glodului.
Le-au strămutat, bucată cu bucată, tocmai din Maramureșul tradițional și au făcut mai multe locuri de cazare pentru turistul prea sătul de atâtea betoane. Este ca o întoarcere în timp, spre natură, spre romanismul pur. Fotografiile vorbesc de la sine. Nu le mai descriu eu. Tip: veți dormi pe saltele umplute cu fân și lavandă. Suna bine, nu?
CÂT COSTĂ?
Află mai multe aici.
3. APUSENI WILD
Remeti, Bihor – la 87 km de Oradea și la 100 km de Cluj
Așezată la poalele muntelui, în apropierea satului Negreni (15 km), unde se organizează celebrul târg vintage care atrage turiști din toată lumea „Apuseni Wild” te va uimi atât cu frumusețea lui, cât și cu sălbăticia, fiind, din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai pitorești locuri din Apuseni.
Terasa, dar și camerele oferă o panoramă splendidă asupra Văii Iadului. Ceea ce uimește aici e piscina, săpată chiar lângă o stâncă. Printre serviciile suplimentare, pe care le oferă pensiunea, sunt câteva drumeții pe munte, sală cu biliard și tenis de masă, un centru spa cu saună, dar și excursii off road.
CÂT COSTĂ?
Află mai multe aici.
4. RAVEN’S NEST
Sălciua de sus, Alba – la 37 de km de Rimetea, satul cu căsuțe albe, propus pentru a intra în patrimoniul UNESCO
Raven’s Nest este locul care vă oferă o alternativă, atunci când plănuiți evadarea din orașul haotic. Pensiunea este în Sălciua de Jos, în inima Transilvaniei, un sătuc ascuns în sălbăticie, între munți. Turistul se poate bucura de zona naturală fabuloasă, poate privi un apus de soare pe pontonul special amenajat, și, evident, se poate delecta cu preparate tradiționale arhaice, gătite după rețete străvechi. Se fac rezervări din luna mai până în octombrie.
Proprietatea poate primi până la 29 de oaspeți, în trei case tradiționale, renovate, care datează din secolul al 19-lea și începutul secolului 20.
CÂT COSTĂ?
Află mai multe aici.
Prânzul, cu trei feluri de mâncare, costă 17 euro de persoană, iar cina 20 de euro.
5. VILLA DIVA
Budureasa, Bihor – la 30 de km de Parcul Național Apuseni
Departe de orice zgomot, în apropierea unei păduri, chiar în mijlocul naturii veți găsi una dintre cele mai stilate cabane în care noi am ajuns vreodată. Pensiunea își merită pe deplin numele și asta pentru că designul cabanei e unul sofisticat, cu mult bun gust, dar fără să se îndepărteze prea mult de la firesc și tradițional. Pentru cei care vor liniște și relaxare e locul perfect, pensiunea având și un mini-spa.
De reținut: Villa Diva este o pensiune „child friendly”, copiii de până la 6 ani având gratuit paturi extensibile.
CÂT COSTĂ?
Află mai multe aici.
6. PENSIUNEA ROȘIA
Roșia, Bihor – La 100m de Peștera cu Cristale, la 2 km de Moara cu Apa, la 7 km de Păstrăvăria Șoimuș, 40 de km până la Peștera Urșilor.
Pensiunea Roșia se află în cel mai frumos și tradițional sat din Bihor, răsfirat pe zeci de kilometri pătrați. Fiecare cameră are propria terasă, de unde priveliștea este una grozavă. Dacă ajungeți aici, cereți să degustați produsele locale. Aici am mâncat cea mai bună zacuscă, dar și cea mai gustoasă telemea de vacă.
CÂT COSTĂ?
Află mai multe aici.
7. CASA MARIA
Călățele Pădure, Cluj – la 5 km de lacul Beliș
Ne mutăm, acum, în Cluj, într-un dintre cele mai frumoase case tradiționale de munte din România. Casa Maria e situată chiar în inima Apusenilor, într-un peisaj de poveste. Ceea ce ne-a plăcut aici cel mai mult sunt ferestrele mari, cu vedere la munte, fiecare dintre ele fiind, parcă, un tablou în sine.
Nu este pentru cei care caută distracții cotidiene. E, mai degrabă, un loc zen, potrivit pentru yoga și meditație. Cei care caută liniște se vor simți aici ca în rai.
CÂT COSTĂ?
Prețul unei nopți de cazare este de 333 de lei, potrivit Airbnb, pentru 4 persoane.
8. PENSIUNEA IARA
Arieșeni, Alba – la 122 de km de Cetatea Alba, la 475 de km de București, la 196 de km de Sibiu
Celor cărora le place să se plimbe și sunt pasionați de drumețiile montane le recomandăm Pensiunea Iara. Este situată în stațiunea montană Arieșeni, din Alba, și e potrivită pentru cei care vor să descopere frumusețile naturii, dar fără să fie privați de confortul de zi cu zi. Ne-a impresionat, în mod deosebit, designul futurist al cabanei, o combinație extrem de rafinată între lemn, piatră și sticlă, ale cărei geamuri oferă un view superb spre munte.
Tip: Noi am mâncat aici foarte bine. Mâncarea e tradițională, preparată, în mare parte, din produse locale.
CÂT COSTĂ?
Află mai multe aici.
9. STONE GARDEN
Vidolm, Alba – la 29 km de Turda și la 60 km de Cluj
Vreți să aveți parte de o experiență unică, cum nicăieri în altă parte nu veți mai găsi? Atunci, Stone Garden poate fi alegerea potrivită. Este o pensiune inedită, extravagantă, construită exclusiv din piatră (până și robinetele sunt tot din piatră) și acoperită cu stuf. Un alt punct forte al pensiunii este piscina cu cascadă. Te va uimi tot ce vei găsi aici. E o altă lume și merită să o descoperi măcar o dată în viață.
CÂT COSTĂ?
De la 140 de lei pe noapte, potrivit Booking.com.
10. CASA MARIA
Boga, Bihor – la 22 de km de Peștera Urșilor, la 82 de km de Băile Felix, la 123 de km de Cluj-Napoca
Chiar în inima Parcului Național Padiș, într-un dintre dintre cele mai spectaculoase zone din Apuseni, pe o stradă fără asfalt, într-un cadru superb de care noi ne-am îndrăgostit, veți găsi Casa Maria. E o cabană cochetă cu o poveste extrem de interesantă.
A fost transportată aici, acum aproape 50 de ani, chiar din Maramureșul istoric, din Săpânța. Parterul a rămas intact, dar restul încăperii a fost amenajat în spiritul locului, fiind un mix perfect între cabanele tradiționale și cele pe care le găsiți în Elveția sau Austria.
CÂT COSTĂ?
Prețul unei camere triple este de 200 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus.
11. FLOAREA DE COLȚ
Poiana Gâldei, Alba – la 29 km de Alba Iulia, 97 km de Cluj-Napoca, 104 km de Sibiu şi 379 km de Bucureşti
Într-o zonă splendidă, unde floarea de colț creşte la cea mai joasă altitudine din Europa, la aproximativ 600 metri altitudine, veți găsi pensiunea cu același nume, „Floarea de colț”. De sus, îți dai seama cel mai bine ce are special acest loc. Chiar dacă pensiunea e aproape de drumul de acces, în spatele ei, peisajele care ți se arată sunt de poveste.
Dar dincolo de natura sălbatică, aici te va surprinde cel mai mult ospitalitatea gazdelor. Veți mânca cele mai bune plăcinte moțești și vă veți răcori cu cele mai bune cocktailuri, preparate cu siropuri naturale, culese chiar de gazde.Traseele turistice aflate în apropiere fac din sejur o vacanţă completă. Noi am avut parte de puțină adrenalină off-road, însă aici vă puteți bucura și de căţărari pe stânci sau excursii la cramele din zonă.
CÂT COSTĂ?
209 lei, camera dublă cu mic dejun inclus, potrivit Booking.com.
12. LA SACA 42
Saca, Bihor – la 53 de kilometri de Parcul Național Padiș.
La Saca 42 este genul de loc unde nu găseșți doar cazare, ci și experiențe unice, cum în puține locuri mai sunt. Situată într-unul dintre cele mai frumoase sate din Bihor, La Saca 42 este mixul perfect dintre finețea conacelor nobile, cabanele de munte austriece și gospodăriile clasice bihorene.
Cu alte cuvinte, este o oază de liniște, unde vă veți încărca bateriile. Organic este cuvântul care descrie cel mai bine acest loc special. Dincolo de designul interior superb, grădina, livada și poneiul Frida sunt alte puncte forte ale locului.
CÂT COSTĂ?
219 lei, camera dublă, cu un mic dejun cu preparate organice inclus, potrivit Booking.com.