Calator in Bascheti

Acasă, în lumea lui Moromete, locul de poveste, subestimat de turiști
Acasă, în lumea lui Moromete, locul de poveste, subestimat de turiști

Sunt locuri tare faine în țara asta care merită scoase la lumină și puse în valoare. Un astfel de sătuc am descoperit noi la Talpa, în Teleorman, acolo unde s-au filmat Moromeții 1 și 2. Pe noi ne-a fascinat acest personaj al lui Marin Preda, Ilie Moromete, țăranul român inteligent, glumeț, dur și sensibil, deopotrivă. Așa am ajuns la Talpa, curioși să-i descoperim lumea.

Hai să vă zic ceva tare fain: pe 15-16 august, este brunch în curtea lui Moromete. Oricine este binevenit! Vine și actorul Horațiu Mălăele.

Este un sat care merită văzut: ai senzația că te întorci în copilărie când citeai romanul Moromeții și încercai să-ți imaginezi cum arată locul. Și da, îți depășește imaginația. E satul românesc autentic, pur, idilic, rămas încremenit în timp.

CE POȚI SĂ VIZITEZI?

Platourile de filmare sunt intacte: celebra casă a Moromeților, birtul din sat, casa surorii lui Ilie Moromete, etc. Am stat de vorbă și cu sătenii care au jucat în film. Sunt foarte haioși și îți povestesc cu drag ce replici au spus și cum au ajutat la realizarea filmului.

CE MĂNÂNCI?
Mâncarea gătită de femeile din sat este fabuloasă, folosesc doar produse din propria gospodărie. E gustul de neuitat de la țară. Am testat și noi bunătățile zonei: pâine la țest, mâncare de ștevie cu ou, plăcinte ca la mama acasă și să nu uităm de puiul la ceaun cu muult usturoi. Este wow!

CUM AJUNGI?
Comuna Talpa este situată la vreo 100 de kilometri distanță de București și la câțiva kilometri de satul natal al lui Marin Preda, Siliștea Gumești. Regizorul Stere Gulea a ales să filmeze la Talpa, pentru că satul este exact ca în roman, rustic, pitoresc, nestricat de vremuri.

UNDE TE CAZEZI?
Dacă doriți să rămâneți peste noapte, vă puteți caza la săteni. Sunt 20 de locuri. Pentru mai multe detalii, puteți consulta pagina de facebook Asociația Talpa, cei care organizeaza evenimentul.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *