Vacanță la castel: 8 castele de poveste din România, unde poți să te cazezi
Vacanță la castel: 8 castele de poveste din România, unde poți să te cazezi

Cum ar fi să petreceți câteva nopți de poveste într-un castel, unde să vă simțiți aerul aristocrat și unde să vă răsfățați așa cum se cuvine, ca nobilii de altădată? V-am pregătit, mai jos, câteva locuri de vis unde vă puteți caza și unde veți putea savura aerul vremurilor demult apuse.

1.PALATUL BRUKENTHAL

Unde? Avrig, jud. Sibiu – la 36 km de Sibiu, la 295 km de București.

La poalele munților Făgăraș, într-un decor de vis, găsim o bijuterie arhitecturală, cu o istorie fascinantă, pe care trebuie neapărat să o vedeți, dacă nu ați făcut-o până acum. Palatul Brukenthal a fost reședința baronului Samuel von Brukenthal și a fost restaurat, minuțios, în 2011, respectându-se ideile și viziunea fostului proprietar. Vă puteți caza aici, în cel mai romantic loc din România, spunem noi, în mijlocul parcului baroc. Sunt cinci camere duble, opt camere VIP și un apartament spațios, puse la dispoziția turiștilor unde veți trăi, cu siguranță, momente unice.

Pentru disponibilitate și prețuri vezi AICI!

2. CASTELUL CANTACUZINO

Unde? Castelul Cantacuzino este situat în Bușteni, pe strada Zamorei, nr.1.

Un alt loc tare frumos și încărcat de istorie este Castelul Cantacuzino din Bușteni. A fost construit, în 1911, în stil neoromânesc, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, numit și Nababul, fost ministru al României. Domeniul se întinde pe mai bine de 3000 de metri pătrați și este înconjurat de un parc impresionant. Castelul este înconjurat de cascade, grote și fântâni arteziene și este o minune a arhitecturii românești. Interiorul nu dezminte nici el. Este o dovadă de măiestrie: plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn sau fier forjat, șeminee, toate îi dau un aer romantic. Interesant de văzut este colecția de heraldică reprezentând blazoanele familiilor de boieri înrudiți cu boierii Cantacuzini. Vă puteți caza în vila de lângă castel.

Pentru disponibilitate și prețuri vezi AICI!

3. PALATUL SUTER

Unde? Suter Palace, Aleea Suter, nr. 23-25, București.

Suter Palace este un hotel boutique fascinant, de cinci stel,e situat aproape de Parcul Carol din Capitală. De cum i-am trecut pragul, am intrat, parcă, într-o altă lume: eleganță, ospitalitate fină și un şarm aparte, venit din alte timpuri. Parcă nu-ți vine să crezi că ești în mijlocul Bucureștiului, ci ai aterizat direct în vremurile rafinate ale secolului trecut. Se înțelege deja de ce aici au ales să stea vedetele lumii care au ajuns în România: celebra cântăreață Beyonce, Julio Iglesias, Samantha Fox, dar și președinți de state sau prinți. Este luxul la superlativ: scara monumentală este din marmură din Venezuela, băile sunt placate cu porțelan Laura Biagiotti, draperiile din catifea de mătase și brocart prețios, iar perdelele din mătase brodate. Sunt 17 camere şi apartamente diferite atât ca arhitectură, dar şi ca stil.

Pentru disponibilitate și prețuri vezi AICI!

4. CASTELUL DANIEL DE LA TĂLIȘOARA

Am nimerit, din întâmplare, la Castelul Daniel, construit, pe la 1600, de familia nobiliară cu același nume din satul vecin, Vârghiș. Clădirea impunătoare și arhitectura renascentistă mi-au atras atenția, de la stradă, și am zis: ,,hai să-l vizitez”. Am fost uimită să văd fresce vechi de sute de ani, bine conservate și restaurate, care descriu evenimentele acelor vremuri: un turnir, o nuntă, etc.

Castelul a rezistat până în anii 1945, când nobilii au fost nevoiți să fugă din țară și l-au vândut pe nimic unor vecini. A urmat, apoi, distrugerea din vremea comuniștilor. În 2008, un cuplu de bucureșteni a avut inspirația să-l cumpere și să-l transforme în hotel-conac. Camerele sunt fabuloase, cu mobilier și decorațiuni făcute din lemn vechi, într-o abordare modernă. Mâncarea este pregătită atent, pentru gusturi nobile.

Vezi cât costă AICI!

5. CASTELUL PELEȘ – COMPLEX ,,LA TUNURI’’

Unde? Sinaia – la 140 km de București.

Vizităm acum și celebrul Castel Peleș, a cărui piatră de temelie a fost pusă în august 1875 și inaugurat în 1883. Regele Carol I a gândit construcția acestui castel ca fiind ca o legătură simbolică între familia regală şi poporul român. Ei, acum, imaginați-vă pentru o clipă cum ar fi să vă treziți dimineața într-un loc de vis, aproape de Castelul Pelișor? Da, vă puteți caza aici. Pe vremea regelui, complexul “La Tunuri-Vila Economat” purta numele de Corpul de Gardă, fiind destinată ofițerilor de pază. Acest corp a fost construit în aceeaşi perioadă cu Castelul Peleş, între anii 1880-1883, iar astăzi, după renovare, clădirea își așteaptă oaspeții în 16 camere confortabile, de unde veți putea admira în voie priveliștea de vis.

Pentru disponibilitate și prețuri vezi AICI!

6. CASTELUL STURDZA

Unde? Satul Miclauseni este situat la o distanță de 20 kilometri de orașul Român și 65 de kilometri de Iași. Mănăstirea Miclauseni este situată aproape de Lunca Siretului, pe partea stânga a drumului european E 583 dinspre Iași spre Bacău, la o distanţa de 18 km de Târgu Frumos și 21 km de Roman.

Este o adevărată bijuterie arhitectonică, monument de artă gotică. Ar putea fi comparat, cumva, cu frumosul castel al Albei că Zăpadă, nu-i așa? Castelul Sturdza de la Miclăușeni a fost ridicat între anii 1880 – 1904, de către George Sturza și, soția sa, Maria. Domeniul cuprinde Castelul, Mănăstirea Miclăușeni și un parc dendrologic cu o mare varietate de arbori, printre care și ornamentali (ginko biloba, salcâm japonez). Cel mai bătrân arbore din parc este un stejar, care are o vârstă de aproape 400 de ani.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Castelul Sturdza a fost abandonat, pentru că frontul era foarte aproape. Clădirea a fost devastată: mobila și bunurile furate, iar cărțile au fost puse pe foc de soldații ruși. O mare parte din mobilă, uși și ferestre erau sculptate în lemn de trandafir. Pentru scară centrală, marmură a fost adusă din Dalmația, iar, la sobe, s-a folosit teracotă pictată. În anul 2001, castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Vă puteți caza aici într-o clădire istorică, situată în apropierea Castelului Sturdza.

Pentru disponibilitate și prețuri vezi AICI!

7. CASTELUL ȘTIRBEY

Unde? Unde? Sinaia – la 140 km de București.

Și tot la Sinaia, găsim Castelul Știrbey, o clădire istorică, ridicată în 1875, cu un farmec aparte și care poartă încă parfumul epocii de altădată. A fost resedința de vară a Alinei Știrbey și a generalului Emanuel Florescu și este, acum, considerată cea mai veche clădire civilă din orașul Sinaia. Castelul Știrbey a fost realizat de arhitectul olandez Josef Jacob Schieffleers și găzduiește, astăzi, Muzeul orașului Sinaia, alcătuit din 13 săli tematice. Și dacă vreți să înnoptați aici, castelul pune la dispoziția turiștilor 6 camere amenajate în stil Art Deco, care pot primi 14 oaspeți. Livingul comun este dotat cu o bucătărie utilată complet și cu loc de luat masa.

Pentru disponibilitate și prețuri vezi AICI!

8. CASTELUL HALLER

Unde? Este situat la 22 de kilometri de orașul Târgu Mureș, pe malul râului Mureș, aproape de drumul european E60 și la 9 km de Aeroportul Internațional Târgu Mureș.

Chiar în inima Transilvaniei, din Ogra, Mureș, se află pensiunea Castel Haller – o clădire în stil post baroc, ridicată în secolul al XVII-lea, renovată recent. Că și alte conace ale vremii, a avut de pătimit din cauza comuniștilor. Clădirea a fost naționalizata în anul 1949 și transformată în școală, internat și sfat popular. Castelul a fost restituit familiei Haller și, apoi, vândut familiei Foriș din Târgu Mureș.

Din 2011, castelul funcționeaza că pensiune, restaurant și cramă cu 100 de locuri. În plus, are și un centru de recreere cu apă termala sărată obținută chiar din curtea castelului. Va puteți relaxa în jaccuzi, în saună finlandeză sau în camera de salină. Are și bazin pentru copii și ciubăr exterior cu apă sărată. În incinta castelului, sunt 14 camere toate amenajate cu mobilier în stil vechi. Camerele au fost reconstruite cu atenție, ca să redea, întocmai, tabloul vieții nobilimii acelor vremuri.

Pentru disponibilitate și prețuri vezi AICI!

Pentru disponibilitate și prețuri vezi AICI!

De reținut:
***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și gestionarea pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *