Calator in Bascheti

10 locuri idilice din România, mai puțin știute, unde vei regăsi gustul copilăriei
10 locuri idilice din România, mai puțin știute, unde vei regăsi gustul copilăriei

Acasă, serviciu. Serviciu, acasă. Viața pe repede-nainte! Telefoane, trafic, mâncat pe fugă, pe un colț de birou și mult stres. Este scenariul care se derulează aproape, în fiecare zi, în viețile noastre. Ce ați zice să spuneți stop și să rescrieți povestea, chiar și pentru un weekend? Să lasați în urmă haosul orașului și să fugiți de lume într-un colț de rai, în mijlocul naturii. Vă propunem, astăzi, câteva locuri superbe, mai puțin știute, unde să vă încărcați bateriile. 

1. PĂSTRĂVĂRIA BRĂTIOARA

Cîndești, Argeș – la 185 de km de București, la 41 de km de Mănăstirea Slănic, la 27 de km de Barajul Râușor.

E suficient să petreci chiar și câteva ore, la Brătioara, ca să simți acest colț de rai. Așa s-ar putea descrie, în câteva cuvinte, ceea ce am găsit, la poalele munților Iezer. Aflată într-un peisaj, care îți taie respirația, Păstrăvăria Brătioara este acea oază de liniște, în care aerul proaspăt nu e un lux. Fie că alegi să stai pe terasa complexului, să citești o carte într-un hamac sau să te plimbi, pe o potecă, în natura sălbatică, aici, te vei relaxa cu adevărat.

Veți găsi o altă lume, fără să fiți privați de confortul cu care sunteți obișnuiți. Ce aveți de făcut aici? Destul de multe și, cu siguranță, nu vă veți plictisi nici voi, nici cei mici, pentru că locul este “child friendly”. Puteți pescui, juca tenis, fotbal, să vă plimbați cu trăsura sau vă puteți arăta curajul pe tiroliană.

Bucatele sunt delicioase, organice, și vă vor aminti de gustul copilăriei. Complexul are  15 camere, pentru cei care vor să se cazeze aici.

Cazare găsești aici.

2. CĂMARA DE LA MUNTE – CABANA MOȚILOR

Mărișel, Cluj – la 12 km de Lacul Belis, 50 de km de Parcul Național Apuseni

Din Argeș, ajungem în muntii Apuseni, la Mărișel, în cea mai mare comună ca suprafață locuită din lume. Priveliștea pe care o ai de pe terasa cabanei, unde îți vei savura, dimineața, cafeaua te va face să simți că ești, la propriu, deasupra lumii. Interiorul este un mix între cabanale de lux austriece și casele tradiționale moțești.

Eu l-am descoperit, pentru prima dată, acum cinci ani. A fost și momentul când m-am îndrăgosit de acest loc de poveste și am tot revenit. Ceea ce mi-a plăcut au fost  ferestrele generoase, fără perdele, din cabană, astfel încât oriunde te uiți, vezi tabloul minunat zugrăvit de natură. Să nu uit, bineînțeles,… mâncarea.

Veți servi cele mai bune plăcinte moțești din Apuseni, iar dacă ajungeți aici e musai să încercați un sirop sută la sută natural din Cămara de la Munte, brandul bio gândit de Sebi și Ela, proprietarii cabanei.

CÂT COSTĂ?

Află mai multe aici.

3. PĂSTRĂVĂRIA ȘOIMUȘ

ROȘIA, BIHOR – la 7 km de Peștera cu Cristale, la 9 km de Moara cu Apă, la 47 km de Peștera Urșilor

Păstrăvăria Șoimuș sau o viață în mijlocul sălbăticiei. Așa a ales să trăiască, de 13 ani, familia Cutuș, izolați și rupți de lume, iar asta se observă cel mai bine din fotografiile surprinse cu drona.

Asta și-au dorit și de asta au parte acum. Până să ajungă aici, însă, au avut joburi la oraș, ca noi toți, până într-o zi, când au decis să spună stop. Au făcut sacrificii imense, au dormit câțiva ani într-un container, dar, acum, sunt fericiți. Trăiesc liber și au una dintre cele mai frumoase păstrăvării din țară.

Pozele nu pot descrie, cu adevărat, experiența unică pe care o ai în vârf de munte. Eu am văzut locul acum un an. Vremea nu a fost prea prietenoasă, dar asta nu a știrbit deloc bucuria de a fi, efectiv, în inima munților. La păstrăvărie, se ajunge din satul Roșia, pe un drum neasfaltat, dar accesibil și cu o mașină mică.

Am mâncat cel mai bun păstrăv la grătar cu sos de usturoi. Poate cel mai bun din viața mea. Și nu e de mirare, pentru că locul este atât de sălbatic, încât peștii trăiesc în bazine aproape de mediul lor natural. La întoarcere, am descoperit și câteva cascade, care au apărut, imediat, după ploaie.

4. FISH 4 LIFE

Hărman, Brașov – la 172 de km de București, la 33 de km de Predeal, la 13 km de Brașov

La ieșirea din comuna Hărman, în drum spre Lunca Câlnicului, veți descoperi paradisul de la Fish 4 life. Ferma din apropierea Brașovului ar putea fi numită, fără nicio problemă, Delta din Carpați. E un loc care, deși frecventat de foarte multă lume, și-a păstrat, cumva, sălbăticia pe care vrei să o găsești atunci când vrei să fugi de betoanele orașului.

Chiar dacă împrejumurile par sălbatice, interiorul restaurantului este cât se poate de modern. Eu am mâncat aici un păstrăv în sos de roșii delicios. Am ales să vă lăsăm să visați, așa că am selectat doar pozele care descriu perfect view-ul pe care îl aveți atunci când savurați un preparat bio sau un pahar de vin.

Bine de știut: să vă faceți rezervare înainte să ajungeți, locul fiind destul de aglomerat în weekenduri!

5. CABANA PLAIUL FOII

Brașov, la 13 km de Zărnești.

Dacă orașul vă obosește și vreți să vă retrageți într-un loc mai izolat, puteți alege Cabana Plaiul Foii. Aici, puteți petrece câteva zile, într-un decor idilic, la poalele Masivului Piatra Craiului, chiar aproape de Parcul Național Piatra Craiului. Zona este sălbatică, sunt doar câteva cabane de vacanță în jur, iar accesul se face pe un drum pietruit.

Sunt 15 camere rustice, care promit turistului relaxarea fără pic de zgomot. Se mănâncă bine, bucătarul cabanei vă propune un meniu divers: de la preparate vânătorești ori tradiționale până la cele din bucătăria internațională.

De la cabană, iubitorii de drumeții pot vizita atracțiile zonei: Grota Stanciului, Peştera Dâmbovicioara sau Marele Grohotiş.

CÂT COSTĂ?

Află mai multe aici.

6. HANU` BRĂTCUȚEI

Bratca, Bihor – la 93 de kilometri de Cluj Napoca, la 67 de kilometri de Oradea și la 5 kilometri de Cascada Boiului.

În Bihor, pe malul văii Brătcuței, găsiți locul numai bun pentru “o porție” zdravănă de liniște, pentru că pensiunea este înconjurată de păduri și de izvoare, care trec chiar prin curtea hanului.

Turiștii care vor să aibă parte de aventură pot explora zona cu bicicletele, pot descoperi frumoasa cascadă a Boiului și pot gusta un crâmpei din vacanța rustică, de la țară.

Dacă sunteți amatori de pește proaspăt, vă puteți răsfăța cu păstrăv, dar și cu produse locale bio. Vă puteți caza tot aici, în 6 camere matrimoniale și 4 apartamente.

CÂT COSTĂ?

170 de lei camera, pentru o noapte de cazare.

7. DELTA ROYAL

Tulcea, la 8 km de Cetatea Enisala și la 39 de kilometri de Tulcea

Ajungem și în Delta Dunării, unde descoperim un complex de excepție pe malurile lacului Razim, în satul Sabangia. Este un colt de rai, ascuns, printre canalele Deltei. Căsuțele de stuf sunt, parcă, desprinse din povești. Sunt 10 locuri de cazare, așezate aproape de apă, lângă un canal. Nu cred că mai este nevoie să spunem despre liniște și relaxare.

Se înțelege din fotografii că locul este cel nimerit să-ți resetezi mintea și să te delectezi cu bucate “ca la bunica acasă”.

Mâncarea servită oaspeților este din propria gospodărie, au și pește, evident, locația având o fermă piscicolă, certificată ecologic.

8. MUMA CODRULUI

Colești, Bihor, la 93 de km de Oradea

Pe George și Larisa Hoțopan i-am cunoscut în Colești, anul trecut, iar povestea lor m-a impresionat. Nu și-au dorit să se izoleze, ci să facă tot ce le stă în putință ca un sat din munții Apuseni să nu moară. Așa a apărut Muma Codrului, un proiect de antreprenoriat social unic în țară, prin care cei doi tineri au reușit să reînvie un loc demult uitat sub umbra marilor orașe. Așa i-au determinat pe ultimii oameni rămași în sat, să nu plece și ei, convingându-i că pot trăi decent, doar valorificând ce au în gospodărie.

Practic, tinerii cumpără tot ce sătenii produc. Ulterior, produsele lor ajung pe mesele celor care vin în restaurantul din sat și care își doresc o experiență culinară unică: gastronomie de cinci stele, însă, preparată numai cu produse locale. Pe lângă restaurant, în cabana tradițională construită aici pentru proiect funcționează și o mini făbricuță, unde se procesează tot ce produc sătenii în grădinile lor.

CÂT COSTĂ?

Un prânz sau o cină, cu desert și un pahar de vin costă 50 de lei. Cei care vor să rămână și peste noapte vor plăti 100 de lei, pentru o cameră dublă.

9. PĂSTRĂVĂRIA RIN, BISTRIȚA

La 35 de kilometri de Borșa, la 60 de kilometri de Bistrița și la 65 de kilometri de Sângeorz Băi.

În satul Romuli din Bistrița, aproape de impunătorul munte Pietrosul Rodnei, se află păstrăvăria și restaurantul Rin, cunoscut drept locul unde se mănâncă cel mai bine din zonă. Maestră în ale bucătăriei este Nina Rus, chef-ul specializat în preparatele de pește, care i-a uimit până și pe cei mai faimoși bucătari, atunci când a participat la mai multe emisiuni culinare.

Păstrăvaria livrează peste tot în țară pește și preparate din peste: icre, zacuscă cu păstrav, chiftele de pește. În restaurant, pestele gătit costa 6 lei suta de grame. Dacă doriți să vă cazați în zonă, Nina va inaugura, în curând, 6 căsuțe de oaspeți, făcute din lemn, în tradiția zonei.

10. HANU’ LU’ COBÂLĂ

La 26 km de Baia Mare, la 6 kilometri de Ocna Șugatag și la 10 kilometri de satul Valea Izei si Mănăstirea Bârsana.

Vă spun, acum, despre un han tradițional din Maramuresul istoric. Hanu’ lu’ Cobâlă este asezat, pe malul râului Cosău, în satul Budești, la poalele munților Gutâi. Clădirea a fost ridicată de același arhitect care a construit și Mănăstirea Bârsana. E un loc minunat, cu aer curat și multă liniște.

Gazdă este doamna Rodica, maramureșeancă aprigă, care te va întâmpina cu “papa bun ca-n maramu”, slănină, ceapă, cârnați și horincă. La loc de cinste, pe masă, stă peștele proaspăt, crescut în propria păstrăvărie. Aici, am mâncat cea mai bună mămăligă cu cârnați de casă și slănină afumată. Dacă vreți să rămâneți peste noapte, în zonă, aveți la dispoziție 8 camere, cu restaurant și cramă.

CÂT COSTĂ?

Află mai multe aici.

 

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *