Calator in Bascheti

10 locuri superbe din România, despre care puțini știu, de văzut în 2024
10 locuri superbe din România, despre care puțini știu, de văzut în 2024

Dacă tot este început de an, ne-am gândit să facem o listă cu locuri mai puțin știute din România, pentru vacanța ta din 2024. Sunt perlele ascunse de la noi, pe care trebuie să le vizitezi anul acesta. Evident, că avem multe de descoperit și de văzut, însă noi am ales doar 10 dintre comorile ascunse de la noi, care merită să fie puse pe lista de călătorii. (partea 1)

1. Capul Doloșman și orașul antic Argamum, secretele bine ascunse ale Dobrogei

Unde? Comuna Jurilovca, județul Tulcea.

Aproape de comuna Jurilovca, în Rezervația Naturală a Biosferei Delta Dunării, se află un loc spectaculos, sălbatic, mai puțin știut și mai puțin vizitat de turiști: Capul Doloșman, care cuprinde și orașul antic Argamum sau Orgame. Malul impunător de stâncă, format din calcar și gresii, acum peste 25 de milioane de ani, în Miocen, este singura faleză stâncoasă de pe tot litoralul românesc. Se întinde pe mai bine de trei kilometri și are o înălțime maximă de 29 de metri. De aici, de sus, peisajele sunt încântătoare, poți vedea Lacul Razelm, Marea Neagră și dealurile pitorești ale Dobrogei.

Unde te cazezi în Jurilovca, vezi aici!

Numele Doloșman vine din limba turcă și înseamnă ,,cap rău’’. Zona este protejată, pentru că aici sunt numeroase specii rare de animale și plante: călifarul alb, bufnița mare, pietrarul negru, dihorul pătat, șarpele de apă și șarpele rău, dar și albăstrița și măslinul dobrogean – care s-au adaptat la vegetația de stepă, extrem de uscată. Tot aici există și o mică plajă, plaja Jurilovca, unde poți ajunge ușor pe jos, pe o cărare de pământ.

Unde te cazezi în Jurilovca, vezi aici!

Cetatea Argamum-Orgame este considerată cea mai veche așezare de pe teritoriul românesc atestată încă începutul secolului al VI-lea, înainte de Hristos. A fost ridicată de coloniștii greci veniți din Asia Mică și era în antichitate important port la Marea Neagră.

Unde te cazezi în Jurilovca, vezi aici!

Cum ajungi? Poți ajunge aici de lângă comuna Jurilovca, pe un drum pe câmp. Capul Doloșman se află la 6 kilometri distanță, pe DJ229P.

De reținut: Locul este sălbatic, nu este amenajat pentru turiști.

Protejează natura, ai grijă de ea și las-o curată. Susținem și promovăm turismul responsabil, durabil, călătoriile sustenabile, cât mai aproape de natură!

Alte obiective turistice din zonă:
• Biserica din satul Jurilovca
• Situl arheologic grecesc din satul Sălcioara
• Situl arheologic de la Vișina
• Marea Neagră
• Gura Portiței
• Cetatea Enisala

Unde te cazezi?

Sunt multe locuri de cazare frumoase în Jurilovca, de la pensiuni tradiționale lipovenești până la locații de lux.

Unde te cazezi în Jurilovca, vezi aici!

2. Platoul Meledic – comoara naturală, mai puțin știută din Buzău

Unde? Mânzălești, Valea Slănicului, la 56 de kilometri de Buzău, în Ținutul Buzăului,  introdus, anul trecut, în patrimoniul UNESCO.

Am pornit, recent, într-o incursiune de câteva zile prin Buzău, tocmai ca să descoperim locuri de o frumusețe rară, ascunse și nu atât de mult promovate. Spre suprinderea noastră, am găsit ceea ce căutam: natură, frumusețe, peisaj, sălbăticie și o drumeție de poveste. Toate le puteți vedea și voi dacă ajungeți pe Platoul Meledic, pe Valea Slănicului, la Mânzălești.

Platoul Meledic este, de fapt, un munte imens de sare, aflat la 600 de metri altitudine. I se mai spune și Canionul de Sare și vei găsi aici munți, peșteri, un lac și peisaje care vă vor uimi. Verdele crud al ierbii înnobilat cu flori de câmp de toate culorile și sunetul neîncetat al greierilor dau acestui loc o energie aparte. Este multă liniște și poți sta aici să-ți aduni gândurile și să mai uiți de orașul sufocant.

Vezi mai multe cazări de vis din Buzău, AICI!

,,Meledic’’ în limba greacă înseamnă loc de odihnă, iar zona este atestată documentar încă din 1522, din vremea domnitorului Radu de la Afumaţi, care i-a dat fratelui său, Vlad Vintilă Voievod, o parte din pâmânturile Meledicului. Legendele spun că lacul din mijlocul platoului nu ar avea fund, iar cine se scaldă aici nu va mai ieși vreodată la suprafață.

Cum ajungi. Pune pe GPS: “Platoul Meledic” și vei ajunge ușor la obiectiv. De la drum, ai de mers 4-5 minute pe jos, spre munte.

Alte obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi în Ținutul Buzăului: Vulcanii Noroioși, Focurile Vii, Grunjul de la Mânzălești (aproape de Platoul Meledic), Trovanții de la Bozioru, Vestigiile Rupestre din Munții Buzăului, Cascada Cașoca.

3. Satul Rimetea

Unde? Județul Alba

Sunt locuri la noi, în România, unde, dacă ajungi, nu-ți vine să crezi ce frumuseți incredibile a pictat natura. Așa este satul Rimetea din județul Alba. Este simplu, autentic, tradițional, cu case albe și priveliști de vis.  Este cel mai bine conservat sat tradițional din România, unde se spune că soarele răsare de două ori. Este destinația pe care trebuie să o pui pe lista de călătorii, mai ales, iarna, când nu este atât de aglomerat.

Satul este așezat la poalele Munților Trascău, sub spectaculoasa Piatră a Secuiului. Când am ajuns la Rimetea, am avut senzația, pentru câteva clipe, că ne aflăm într-un sat de munte din Elveția.  Este tablou perfect al naturii din care nu-ți mai vine să pleci. Am stat minute bune, în mijlocul drumului, cu ochii spre cer admirând impunătorul munte, care pare că se prăvălește peste sat.

Peisajul natural, de poveste, este completat de căsuțele tradiționale, vopsite în alb și verde, rămase, exact, ca acum o sută de ani. Cea mai veche locuință, care s-a păstrat în condiții bune, are peste 200 de ani vechime și se poate vizita. Ne-a plăcut faptul că toate locuințele din Rimetea sunt îngrijite și că își păstrează unicitatea.

Rimetea este singurul sat din țară distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural. Premiul a fost oferit în anul 1999, după ce localnicii au restaurat 138 de case tradiţionale secuieşti.

Unde te cazezi?

1.CASA BOTAR – Sunt multe cazări, cu priveliște frumoasă în Rimetea. Noi am stat la Casa Botar , unde ne-am bucurat și de un ciubăr și de o saună cu super priveliște.

Vezi cât costă o noapte de cazare, aici! 

2. CONACUL SECUIESC din Colțești, locul unde vă veți simți ca altădată, cu tot confortul de astăzi. Sunt 23 de camere spectaculoase. Mobila vă va impresiona, cu siguranță, pentru că este pictată manual de meșterii din sat. Să nu mai zic de bucate. Nu ratați gulașul specific zonei!

Cât costă, vedeți AICI!

2. PENSIUNEA KIRALY VENDEGHAZ – Nouă ne-a plăcut tare și la pensiunea Kiraly Vendeghaz,  un loc liniștit, fain, care are chiar și ciubar pentru relaxare. View-ul de aici e unul de poveste.

Vezi alte cazări de poveste la Rimetea, aici! 

CE POȚI FACE ÎN RIMETEA?

Să urci pe Piatra Secuiului. Urcușul este abrupt și durează vreo două ore, dar de sus, de la 1128 de metri, priveliștea de vis asupra văii merită tot efortul depus.

Cetatea Trascăului –  Cetatea este ridicată în secolul al 13-lea de Voievodul Thorotzkay. De aici, amatorii de senzații tari pot zbura cu parapanta, pot face alpinism, speologie și escaladă.

Muzeul Etnografic are o colecție de peste 11.000 de piese vestimentare țărănești din zonă, unelte de minerit, de prelucrare a lemnului, dar și mobilă veche pictată.

4. Satul Roșia

Unde? Județul Bihor.

Pe lângă Oradea, Bihorul ascunde și alte comori nebănuite care îl va face pe turist să se tot întoarcă aici. Trebuie să ai ochi, inimă deschisă și dor de tradiții ca să descoperi autenticul pur românesc. Comuna Roșia, una dintre cele mai mari comune din lume ca suprafață locuită, este un loc tare drag nouă, pentru că este una dintre cele mai frumoase și mai autentice sate de munte din România. Așezarea este răsfirată pe mai multe coline, de o frumusețe uimitoare, unde sunt peste 400 de peșteri, cea mai cunoscută fiind Peștera cu Cristale, unică în Europa.

Vezi aici cazări de poveste din Roșia

De sus, îți dai seama cel mai ușor că aici Dumnezeu a fost darnic cu locul, cu oamenii. Este un colț de rai, neatins încă de modernitate, care nouă ne-a arătat o altă perspectivă de a vedea vacanțele: reîntoarcerea la origini, la viața simplă, de la țară, pe care am uitat-o. Este liniștea de care te vei minuna, este țârâit de greieri, scârțâit de podea și miros de gutui. Este acea simplitate de care te vei îndrăgosti și care îți va da sentimentul că te-ai întors în timp, în copilăria lipsită de griji.

Vezi aici cazări de poveste din Roșia

Ce mai poți face în zonă?

-Moara de apă din Roșia, încă funcțională;
– Peștera cu Cristale;
– Cătunul Runcuri, cu case de paie;
– Păstrăvăria Șoimuș.

Cum ajungi?

Comuna Roșia se află la 127 de kilometri distanță de Cluj și la 66 de kilometri de Oradea. Poți ajunge și cu trenul pe ruta Oradea-Cluj, dar și cu microbuzele din Oradea.

5. Geamăna, satul dispărut unde turiștii vin să vadă dezastrul ecologic

Unde? Comuna Lupșa, din județul Alba, pe Valea Arieșului.

Mulți turiști străini, dar și români vin aici curioși să vadă efectele devastatoare ale omului asupra naturii, să fotografieze turla bisericii, scufundată în nămol, singura care mai amintește de fosta așezare a moților. Da, ar trebui să vedem măcar o dată-n viață așa ceva, ca să ne dăm seama, dacă nu știam până acum, că suntem datori să avem grijă de tot ceea ce ne înconjoară, pentru că este casa noastră și a generațiilor care vin după noi.

Vezi aici locuri de vis, unde poți să te cazezi

Dacă ajungi la Geamăna, peisajul gri, imaginea tristă cu turla bisericii, care abia se mai vede de sub deșeurile de steril, și pământul pustiit, toate îți dau un sentiment de neputință și te gândești cum s-a putut întâmpla așa ceva.

Satul Geamăna era, în 1977, o așezare liniștită, în munți, unde trăiau peste o mie de moți, mai exact, 400 de familii până când Nicolae Ceaușescu a dat ordin ca satul să fie evacuat pentru a fi transformat într-un lac de decantare – Valea Șesii – pentru deșeurile toxice de la mina din Roșia Poieni, pe atunci cea mai mare din Europa. Aici, în zonă, se află cel mai mare zăcământ de cupru și de aur din România.

Vezi aici locuri de vis, unde poți să te cazezi

Oamenilor li s-au promis case noi, chiar în apropiere, la vreo 7 kilometri de sat, dar și despăgubiri generoase, însă au fost mutați la peste 100 de kilometri distanță și nu au primit prea mulți bani. Mulți au plecat din sat, cu tot ce au putut să-și mai ia din gospodării, doar câțiva locuitori au rămas în zonă și s-au stabilit pe dealurile din jur.

Ce mai poți face în zonă?

Zona Apusenilor este superbă și ai ce face și ce vedea aici. Poți face numeroase drumeții și vizita satele din zonă.

  • Rezervația Naturală Detunata Goală;
  • Rimetea, Albac, Horea, Gârda de Sus, Arieșeni;
  • Roșia Montană;
  • Rezervația Naturală Molhașurile Căpățânii.

Vă puteți caza în Arieșeni, sunt multe pensiuni tare frumoase, cu mâncare locală, iar de aici poți pleca spre multe obiective și trasee turistice din Apuseni.

Vezi aici locuri de vis, unde poți să te cazezi

6. Cascada Cheilor

Unde? Valea Cormaia, Sângeorz-Băi, Bistrița Năsăud.

Este un loc de poveste, mai puțin știut, de la noi, din România: Cascada Cheilor, aflată în apropiere de Sângeorz-Băi, din Bistrița Năsăud. Pe Valea Cormaia, natura a creat o salbă de cascade superbe, care izvorăsc din Munții Rodnei și creează un peisaj spectaculos. Traseul este amenajat cu scări și podețe, pe distanța de un kilometru, dar și are și porțiuni destul de dificile de parcurs. Aici, veți descoperi aici adevărata sălbăticie și frumusețe a naturii.

Cazări de poveste, în zonă, vezi AICI!

Cazări de poveste, în zonă, vezi AICI!

Cum ajungi? 

Cascada Cheilor este situată la 4 kilometri distanță de orașul Sângeorz-Băi, din județul Bistrița Năsăud.

7. Grădina Zmeilor – locul magic și fascinant din inima naturii

Unde? Gălgău Almașului, județul Sălaj, la 10 kilometri de Jibou, la 74 de kilometri de Cluj.

Ai auzit de Grădina Zmeilor? Dacă nu, poți pune locul pe lista ta de călătorii de vara aceasta. Este o zonă fabuloasă de văzut o dată-n viață pentru peisajul de poveste, cu stânci imense, înconjurate de păduri dese, care te duc cu gândul la celebra Meteoră a Greciei, dar evident, păstrând proporțiile. Vei fi uimit să descoperi un colț de rai, cu mistere și legende uimitoare, chiar lângă Jibou, în județul Sălaj.

Cazări de vis în zonă, vezi AICI! 

Locul se află în satul Gălgău Almașului, aflat la câteva minute de Jibou, este bine amenajat și puteți veni și cu cei mici pentru că traseul este ușor de parcurs.

Când am ajuns aici, am avut senzația că ne aflăm într-o poveste cu uriași care te privesc din orice colț. Este un sentiment unic și tare frumos să te plimbi pe potecile pietruite, să faci fotografii și să te simți ca un pitic în Țara lui Gulliver. Sunt două trasee prin pădure, pe care le puteți face: primul vă va purta spre o priveliște panoramică asupra stâncilor, iar, cel de-al doilea, coboară spre giganți și spre o peșteră, o fostă mină. Formațiunile au chiar și nume: Horea, Cloșca și Crișan, Zmeul și Zmeoaica, Eva, Dorobanțul și Sfinxul. Este ca și cum te-ai afla într-un ținut al giganților, misterios și de neînțeles.

Cazări de vis în zonă, vezi AICI! 

Obiective turistice din Jibou

Grădina Botanică ,,Vasile Fati’’;
Drumeție până în Vârful Piscuiul Ronei;
Calcarele de la Rona;
Canoe pe Someș;
Castelul Wesselenyi din Jibou (1779 – 1810).

Cum ajungi?

Grădina Zmeilor se află la 10 kilometri distanță de orașul Jibou.

8. Rezervația Tinovul Mare, minunea naturală a Bucovinei

Unde? Poiana Stampei, județul Suceava.

Rezervația Naturală ,,Tinovul Mare” din Poiana Stampei, din Suceava, este unică în Europa și arie protejată de interes național. Este cea mai mare rezervație de turbă (mlaștini), întinsă pe mai bine de 640 de hectare, pe care trebuie să o vedeți. Este frumusețe, natură pură, mister și veți face, cu siguranță, zeci de fotografii unice.

 Unde te cazezi? Vezi locuri de cazare superbe în zonă, AICI!

Cum ajungi?

Dinspre Vatra Dornei spre Bistrița, pe drumul E58, în comuna Poiana Stampei, faci stânga spre satul Dornișoara. Sunt cam patru kilometri pe un drum neasfaltat, iar, în dreptul unei intersecții, este un panou care îți indică drumul spre rezervație.

Obiective turistice în zonă

Ce mai poți face în zonă, vezi aici!

9. Cascada La Văioaga, locul de neratat din Cheile Nerei 

Unde? Valea Beiului, Munții Aninei, județul Caraș Severin.

Cascada La Văioaga este o minune a naturii, pe care nu trebuie să o ratați vara aceasta. Căderea de apă este formată pe râul Bei, afluent al Nerei, pe stânci calcaroase și pe mușchi, care îi dau un farmec aparte. Are 6 metri înălțime, iar, la bază, apa se strânge într-un lac turcoaz-albăstrui. Ca să poți să vezi mai bine spectaculoasa cădere a apei să vii aici după ploi abundente sau după ce se topesc zăpezile. Este natură pură, sălbăticie și frumusețe.

Cazări de poveste, în zonă, vezi AICI! 

Dacă nu ai ști unde te afli, ai putea spune că ești într-un loc îndepărtat, pentru că peisajul este de-a dreptul ireal. Căderea de apă se prăvălește, cu putere, peste stâncile calcaroase, printre vegetația abundentă și trunchiurile de copaci cu forme bizare, dând locului un farmec aparte, exotic, demn de Cartea Junglei.

Cum ajungi la Cascada La Văioaga și la cascadele din Cheile Nerei?

Punctul de pornire spre cascadele din Cheile Nerei este Podul Bei, care se bifurcă spre din satul Potoc, de la cantonul silvic, unde poți ajunge, prin pădure, la Lacul Ochiul Beiului și la Cascada Beușnița. Traseul este ușor spre mediu și vei face două ore dus-întors. De la pod, urmați drumul spre păstrăvărie și după doi kilometri de mers pe jos sau cu mașina, cascada La Văioaga se află pe partea dreaptă. Ai grijă să nu ratezi cascada, pentru că, de la drumul principal, există un semn care indică poteca spre căderea de apă, însă este plin de vegetație și s-ar putea să nu-l observi. Cobori, apoi, pe o potecă în jur de 20 de metri și poți admira de jos spectaculoasa cădere a apei.

Cazări de poveste, în zonă, vezi AICI! 

10. Drumul Apusenilor – șoseaua de poveste, cu peisaje de vis

Unde? Drumul începe din localitatea Valea Drăganului din județul Cluj și continuă 25 de kilometri până în județul Bihor. Face legătura între DN 1 și județul Bihor.

Drumul Apusenilor te va răsplăti cu peisaje bune de pus în ramă, la fiecare kilometru parcurs. Străbate o zonă muntoasă spectaculoasă, care îți va oferi priveliști de vis: este sălbăticie, natură pură și merită să vii aici vara aceasta pentru că șoseaua impecabilă care te va purta sus, spre munte, spre Barajul Drăgan sau Floroiu, cel mai mare lac de acumulare din județul Cluj și al doilea din țară, de unde vei putea admira întreaga zonă.

Vezi aici cazări de poveste în zonă!

Barajul are o înălțime de 120 de metri și lungimea coronamentului este de 424 de metri și a fost finalizat în 1987. Lacul de acumulare se întinde pe o suprafață de 292 de hectare și are 112 milioane mc de apă.

În zonă, sunt mai multe stațiuni turistice de renume: Stâna de Vale, Valea Iadului, Valea Drăganului – care aveau nevoie ca să fie scoase la lumină de un drum de acces pentru turiști, în plus, drumul conectează trei județe: Cluj, Bihor și Sălaj.

Drumul Apusenilor în cifre: 9 kilometri de trotuare, 80 de podețe și poduri modernizate, 7 stații de autobuz, 5 zone de parcare, 10,6 kilometri de parapeți metalici și 50 de intersecții reamenajate.

Vezi aici cazări de poveste în zonă!

Transalpina? Nu. Drumul neștiut, din România, de o frumusețe rară, deschis anul acesta

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un articol realizat de calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locurilor, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheți.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *