Calator in Bascheti

Mai frumos ca în Elveția? Satul-tablou al României, de văzut o dată-n viață
Mai frumos ca în Elveția? Satul-tablou al României, de văzut o dată-n viață

Sunt locuri la noi, în România, unde, dacă ajungi, nu-ți vine să crezi ce frumuseți incredibile a pictat natura. Așa este satul Rimetea din județul Alba. Este simplu, autentic, tradițional, cu case albe și priveliști de vis.  Este cel mai bine conservat sat tradițional din România, unde se spune că soarele răsare de două ori. Hai să-l descoperim împreună! Este destinația pe care trebuie să o pui pe lista de călătorii, mai ales, iarna, când nu este atât de aglomerat. 


Satul este așezat la poalele Munților Trascău, sub spectaculoasa Piatră a Secuiului. Când am ajuns la Rimetea, am avut senzația, pentru câteva clipe, că ne aflăm într-un sat de munte din Elveția.  Este tablou perfect al naturii din care nu-ți mai vine să pleci. Am stat minute bune, în mijlocul drumului, cu ochii spre cer admirând impunătorul munte, care pare că se prăvălește peste sat.

Peisajul natural, de poveste, este completat de căsuțele tradiționale, vopsite în alb și verde, rămase, exact, ca acum o sută de ani. Cea mai veche locuință, care s-a păstrat în condiții bune, are peste 200 de ani vechime și se poate vizita. Ne-a plăcut faptul că toate locuințele din Rimetea sunt îngrijite și că își păstrează unicitatea.

Rimetea este singurul sat din țară distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural. Premiul a fost oferit în anul 1999, după ce localnicii au restaurat 138 de case tradiţionale secuieşti.

RIMETEA, LOCUL UNDE SOARELE RĂSARE DE DOUĂ ORI

Se spune, că aici este locul unde soarele răsare de două ori într-o zi. Ne-am trezit dimineața la răsărit. Primele raze au apărut timid și au umplut valea cu o lumină difuză, ca apoi, soarele să se ascundă, rapid, după creste și să apară, iar, peste o oră de partea cealaltă a muntelui. Este fabulos! Și este grozav să vezi satul, la prima oră, cum se trezește încet, cum vacile merg spre câmp și cum lumina cade peste casele albe.

UNDE TE CAZEZI?

Sunt multe pensiuni în zonă. Noi vă recomandăm, mai jos, trei pensiuni tare frumoase.

1.CASA BOTAR – Sunt multe cazări, cu priveliște frumoasă în Rimetea. Noi am stat la Casa Botar , unde ne-am bucurat și de un ciubăr și de o saună cu super priveliște.

Vezi cât costă o noapte de cazare, aici! 

2. CONACUL SECUIESC din Colțești, locul unde vă veți simți ca altădată, cu tot confortul de astăzi. Sunt 23 de camere spectaculoase. Mobila vă va impresiona, cu siguranță, pentru că este pictată manual de meșterii din sat. Să nu mai zic de bucate. Nu ratați gulașul specific zonei!

Cât costă, vedeți AICI!

2. PENSIUNEA KIRALY VENDEGHAZ – Nouă ne-a plăcut tare și la pensiunea Kiraly Vendeghaz,  un loc liniștit, fain, care are chiar și ciubar pentru relaxare. View-ul de aici e unul de poveste.

Prețuri. Ne-au surprins plăcut prețurile. Găsești cazare de la 100 de lei/noapte/ persoană. Prețul mediu pentru o noapte de cazare este de 350-400 lei/noapte/camera.

Vezi alte cazări de poveste la Rimetea, aici! 

CE POȚI FACE ÎN RIMETEA?

Să urci pe Piatra Secuiului. Urcușul este abrupt și durează vreo două ore, dar de sus, de la 1128 de metri, priveliștea de vis asupra văii merită tot efortul depus.

Cetatea Trascăului –  Cetatea este ridicată în secolul al 13-lea de Voievodul Thorotzkay. De aici, amatorii de senzații tari pot zbura cu parapanta, pot face alpinism, speologie și escaladă.

Muzeul Etnografic are o colecție de peste 11.000 de piese vestimentare țărănești din zonă, unelte de minerit, de prelucrare a lemnului, dar și mobilă veche pictată.

Cetatea Coltești – Cetatea este, sus, pe deal, în satul vecin, Coltești. Fortăreața a fost construită în 1296, ca turn de apărare împotriva invaziilor tătarilor. Prin anii 1700, a devenit reședința familiei nobiliare Toroczkay. Cetatea a fost distrusă în 1713, la ordinul Casei de Habsburg, pentru că localnicii s-au opus anexării Transilvaniei. În zonă, mai poți vizita  fosta mănăstire franciscană și biserica româno-catolică.

Cheile Vălișoarei, aflate la 10 kilometri distanță de Rimetea.

Acest articol face parte din campania independentă ,,Călătorește cu inima”, realizată de Călător în Bascheți pentru un turism responsabil, sustenabil și de durată. Protejează natura, ai grijă de ea și las-o curată! 

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE prin butonul de share Facebook de mai jos.

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *