Biletele de avion. Sunt cuvintele care dor, mereu, pentru un călător înrăit. Companiile aeriene fac prețurile în funcție de algoritmii interni, pe care noi doar îi putem ghici: cât de cerută este destinația respectivă, dacă este sau nu sezon, dacă este sau nu vreun meci de fotbal, câte locuri au mai rămas neocupate spre Londra, Paris sau Dubai, dar și de cererea de pe piață. Sunt însă mici trucuri la care noi apelăm atunci când căutam să ne rezervăm o vacanță în străinătate.
1. Fii flexibil! Este important să fii flexibil cu datele de călătorie. Dacă te încăpătânezi să găsești un bilet de avion, să zicem, doar de joi până joi, și nu accepți o călătorie de sâmbată până miercuri, s-ar putea să plătești dublu. Un zbor până la Napoli, pe care, în mod normal, îl găsești și sub 100 de euro, ne-a usturat la buzunar, pentru că am ales să vizităm Italia de Paște. Am plătit cam 400 de euro de persoană.
2. Fă-ți singur configurări de zbor pe site-urile companiilor low cost, dar și pe cele ale marilor companii aeriene, încercând mai multe date! Multe dintre prețurile mici nu sunt anunțate și nu pot fi găsite nici pe motoarele de căutare tot timpul. Noi căutăm, uneori, manual, și am avut surpriza să găsim bilete la prețuri incredibil de mici.
3. Caută incognito! Când căutați pe google, este indicat să căutați în modul incognito, ca nu cumva să vă treziți că azi ați obținut un preț, iar mâine este dublu. Fiind o lume a marketingului, prețurile explodează în secunda în care te-au văzut că ai dat click spre o anumită destinație. Și tot pe google, caută pe google flights, pune doar datele fără destinație și vei vedea harta lumii și unde poți găsi bilete de avion ieftine.
4. Alege bine destinația! Pune pe lista de travel mai multe destinatii, nu doar una, și analizează care ar fi cea mai ieftină și mai potrivită pentru tine. Dacă ții morțiș să ajungi la vară doar în Antalya, poți scoate din buzunar mai mulți bani decât dacă ai accepta un bilet mai avantajos spre Tenerife. Sunt site-uri care vă arată unde în lume sunt prețuri bune, de exemplu, Kiwi.com.
5. Prețul corect! Informează-te înainte cam care ar fi prețul corect pentru ruta aleasă ca să știi cam care este suma pe care trebuie să o plătești pentru bilet. Compară prețurile biletelor de avion. Cum faci acest lucru? Folosește-te de motoarele specializate: Skyscanner, Google flights, Momondo, Jet Radar, Kayak, Opodo, Expedia, Opodo, Vola, Airfare Watchdog, Kiwi etc.
6. Ai răbdare! Încă din luna ianuarie, fă-ți timp să te uiți, dimineața și seara, măcar 10 minute, pe site-urile marilor companii aeriene, pe cele low-cost, dar și pe site-urile cu dealuri bune: Flight Deals și Holidays Pirates.
7. Abonează-te la newslettere, alerte pe email, ca să fii informat și să nu ratezi vreun discount important! Dă like paginilor de Facebook și de Instagram, ca să fii primul care află ofertele lor promoționale. Chiar dacă anunță discount-uri, fiecare companie are doar câteva locuri la preț redus și orice minut de întârziere poate să însemne o șansă ratată. Asigură-te că ai o rezervă de minim 500 de lei pe card, ca să îți poți cumpăra biletul pe loc!
8. Nu zbura direct pe distanțe lungi! Zborurile directe sunt mai scumpe decât cele cu escală. Dacă mai ai o escală sau două, costul biletului de avion poate scădea simțitor. Așa am zburat noi de Crăciun, cu o companie low cost, cu 1200 de lei, dus-întors, în trei destinații: am stat 3 zile în Barcelona, 9 în Palma de Mallorca și 3 în Berlin. Sau puteți căuta care este cel mai apropiat aeroport de destinația dvs. și să combinați zborul cu o călătorie cu trenul sau autobuzul, dacă prețul este bun. De exemplu, zbori direct până la Lisabona și, de acolo, iei trenul spre Faro, ca să eviți un alt zbor costisitor.
9. Zboară ieftin cu puncte sau mile! Toate companiile vor să te fidelizeze. Companiile de linie îți oferă puncte la fiecare zbor, care aduc reduceri ulterior. Cele low-cost îți dau posibilitatea să îți cumperi carduri de fidelitate și astfel și bilete de avion mai ieftine. Așa că nu le ignorați.
10. Nu călători în sezon și nici când sunt sărbători sau evenimente culturale! „Fă vara sanie și iarna car!”. Cam așa este și pe partea de travel. De exemplu, dacă te duci în Indonezia, în luna august, biletul de avion sare de o mie de euro de persoană, însă dacă te duci off season, chiar dacă mai plouă, poți obține o ofertă bună: 500-600 de euro biletul de avion.
11. Când cumperi? Căutați biletele de avion, după miezul nopții sau dimineața devreme, când nu este prea multă lume online, iar prețurile sunt scăzute. Din experiența mea personală, a rezerva un bilet de avion cu cel puțin 8 luni înainte este doar un mit. Plătești la fel de mult, nu ai nicio reducere. Ideal, ar fi să vă cumpărați bilet de avion cu cel puțin 3 luni înainte pentru o destinație unde este sezon și cu 6 săptămâni înainte pentru o destinație off sezon.
12. Zbor de noapte! Alegeți zborurile de noapte pentru că sunt mult mai ieftine și mai puțin aglomerate decât cele de dimineață.
Pont: cele mai bune zile de zburat la preț mic sunt marți, miercuri, joi.
Călătorii inspirate să aveți!