Aproape de România, cu un sistem all inclusive de calitate si servicii premium, Antalya poate fi destinatia perfectã pentru vara 2019.
Nu sunt genul de turist care sa ma trantesc intr-un resort si sa nu mai ies de acolo o saptamana, asa ca, a fost o adevarata provocare sa petrec un concediu in Antalya, iarna, mai ales, cu atatea ispite culinare, dar am rezistat si am reusit sa vizitez locul.
SA NU RATATI:
- Hamamm-ul – rasfat si relaxare
In primul rand, cine ajunge in Turcia, nu are cum sa se intoarca, acasa, fara sa experimenteze hammam-ul, spa-ul turcesc, un simbol al traditiilor si obiceiurilor otomane. Ritualul include: sauna uscata si umeda, jacuzzi, pealing si un masaj de relaxare cu spuma.
Cine doreste sa se rasfete si mai mult poate continua cu diverse masti pentru fata sau masaje. Preturile pornesc de la 20 de euro de persoana si urca in functie de dorintele si pretentiile fiecaruia. Nu uitati sa negociati!
- Cascadele Düden – un „must see”
Daca ati ajuns in Antalya, nu aveti cum sa ratati cascada “Düden”. Asağı Düden Selalesi, este in apropiere de Coasta Larei, la 8 km de Antalya. Apa cade de la 50 de metri inaltime in mare. Este mult mai spectaculoasa, daca este vazuta de pe mare, iar cei care doresc, pot sa opteze pentru plimbarile cu vaporasul. Am vazut-o ziua, de pe uscat, si noaptea, de pe mare. Este superba.
- Teatrul Aspendos – lectia de istorie
Localizat la 45 de kilometri de Antalya, orasul antic, Aspendos, este faimos pentru amfiteatrul construit in secolul al II-lea D.H, sub conducerea lui Marcus Aurelius. Teatrul are o capacitate de 5.000 de persoane si este folosit si in zilele noastre pentru festivaluri si show-uri artistice.
Deasupra teatrului, se afla acropola, cu o priveliste minunata asupra raului, unde puteti vedea ruinele unei basilici, a unei piete (agora), un „nymphaeum” si un „bouleuterion” (consiliu). Incarcatura locului e greu de descris in cuvinte. Nu exagerez, cu nimic, cand spun ca este unul dintre locurile in catre trebuie sa ajungi odata in viata.
- Bazarurile turcesti – rabdare si iar rabdare!
Centrul orașului Antalya merita luat la pas. Incet, cu rabdare. Este curat, cu oameni primitori, tarabe colorate si arhitectura specifica. Din peisaj, nu au cum sa lipseasca renumitele bazaruri turcesti. Gasiti reproduceri dupa toti designerii celebri, important este sa aveti bani si nervi sa negociati.
Ca sfat, v-as recomanda sa mergeti in bazar cu lire turcesti. Aaa, sa nu va intoarceti fara rahat turcesc. E demential! (cel cu fistic e preferatul meu).
- O zi in largul Mediteranei
Un obicei de care incerc sa ma tin atunci cand ajung la mal mare este ca, intr-o zi, sa plutesc. Imi pun o rochita vesela, o palarie, si pornesc pe mare sa ma bucur de senzatie, peisaj, atmosfera. In Antalya, am fost rasfatata cu o plimbare cu yachtul, pe Insula Sobolanilor, sau Insula Broaştei Ţestoase, cum i se mai spune (o insula care are forma unei reptile). O croaziera costa intre 15 si 20 de euro.
Inchei cu un citat al lui Ahmet Davutoglu, unul dintre fostii premieri ai Turciei : ,, Turcia este o tara Europeana, o tara Asiatica, o tara din Orientul Mijlociu, tara Balcanica, tara Caucaziana, vecina cu Africa, tara scaldata de Mediterana si Marea Caspica, si indraznesc sa completez eu: Turcia este locul in care o armata de oameni se lupta, ca eu, tu, si altii sa poata pleca multumiti.
by CLAUDIA BONCHIS