Calator in Bascheti

Tu cand ai fost acasa?
Tu cand ai fost acasa?

Cea mai frumoasa vacanta este… acasa!

Da, sunt din Bucovina, si iubesc locul asta mai mult decat orice. Am batut lumea-n lung si-n lat, din Brazilia pana-n China si inapoi, si mai am multe de vazut, caci harta e mare, dar un singur loc pot sa-l numesc, cu adevarat, acasa: acolo, sus, in nord, unde se agata harta in cui, printre colinele vesnic verzi din Moldovita, printre muntii scuturati de zapada din Vatra Dornei, pe varful Rarau, langa manastirile pictate din vale si cetatea lui Stefan.

E copilaria mea si e bucata de amintire care s-a agatat de suflet. Si acolo va ramane.

Nu conteaza cat de departe te duce viata, pentru mine, un nume va fi, mereu, acasa: Bucovina. Cand eram copil, turistii nu prea se inghesuiau ca acum. Era o raritate sa vina vreun domn de la Bucuresti si sa vrea sa vada taramul asta cu miros de fag, de brad. Si cand veneau se minunau, in continuu, de viata noastra linistita si aerisita, calma, chiar pe modul „slow”.

Si ce sa le placa aici, ma gandeam eu? Traditionala noastra mamaliga cu barabule, ca malai mult nu prea era, tocineii bucovineni fripti in ulei si garnisiti din belsug cu prea multa smantana scursa pe margini,  scrajelele coapte pe plita sau ciulamaua de hribi?

Ori, poate, le placea aerul tare, de munte, cu multe minusuri in termometre, de raceam de trei ori pe luna. Sa nu mai zic de troienele de zapada ca trebuia sa ne facem carare cu ghiozdanele pana la scoala? Sau poate i-a fermecat graiul nostru presarat cu expresii ucrainene, ori de neinteles. Stiti ce e aia “garnisa” sau “fandila”? Va zic eu, draperie si tigaie. Pentru mine, erau lucruri obisnuite, pentru ei, nu. Si-mi dau seama, acum, ca era acea Romanie curata, pura, cu oameni buni de pus pe rana.

Ansamblul Obcina Stanisoarei si maestrul olar, Dumitru Pascaniuc.

Iar eu, ma gandeam, copil fiind, dar ce oare le face Bucurestiul astora? Ca eu, in Bucuresti, vreau sa ajung. Si am ajuns. Aveam sa aflu peste ani, ca, da, Bucurestiul te zapaceste si nu mai esti tu, acel om pur, care ai plecat de acasa. Dar exista scaparea: cand vrei o gura de aer, te duci acasa! De oriunde ai fi: din Ardeal, Banat, Dobrogea, Oltenia, Transilvania, Moldova, Maramures, Bucuresti… Acasa e “where the heart is”.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *