8 plaje, ireal de frumoase, aproape de România, pentru vara aceasta
8 plaje, ireal de frumoase, aproape de România, pentru vara aceasta

Că tot e vară, ce-ați spune să ne urcăm în mașină și să ne oprim pe un mal de mare? Întrebarea este: unde mergem? Pe care plajă? Parcă, am vrea altceva față de anii trecuți, nu? Sunt locuri tare faine, numai bune de descoperit vara aceasta.

1. PORTO KATSIKI, GRECIA

CEA MAI FRUMOASĂ PLAJĂ DIN LUME

Doamne, ce plajă! Porto Katsiki din Lefkada este locul exotic al Greciei, unde sunt peisaje de poveste, apusuri de colecție și plaje idilice. Porto Katsiki a fost numită, de multe ori, în anii trecuți, destinaţia turistică numărul unu a Europei și una dintre cele mai frumoase din lume. Și nu degeaba! Ceea ce am văzut noi aici, este greu de descris în cuvinte.

Când ajungi pe coastă, când vezi apa turcoaz a mării și stânca enormă rămâi puțin nedumerit de atâta frumusețe. Nouă ne-au cam dat lacrimile când am ajuns la Porto Katsiki. Ai sentimentul că mai frumos de atât nu se poate. Se poate oare? Ca să ajungi la apă, trebuie să cobori vreo 100 de trepte. Este un efort minuscul, în comparație cu cei vei vedea jos. Este un mic golf, care ascunde o plajă naturală, pavată cu pietricele albe și e mult turcoaz!!!

CUM AJUNGI? Plaja este situată la 40 de kilometri de orașul Lefkada. Din București sunt cam 1200 de kilometri și se parcurg în aproximativ 14 ore, depinde cât de îndemânatici sunteți ca șoferi.

TRASEU: București – Ruse – Veliko Tarnovo – Sofia – Kulata – Salonic – autostrada către Atena – Egnatia Oros (E90) – Ioannina – Preveza – Lefkada. La Ioannina, veți trece sub un tunel sub mare.

VEZI AICI UNDE TE CAZEZI!

Tip: Drumul fiind de 14 ore, puteți face un popas de o noapte, pe drum. Cel mai indicat ar fi într-un orășel din Grecia. Noi am poposit în Salonic, unde am plătit 50 de euro pentru cazare. Drumul din Lefkada până la plaja Porto Kastiki este spectaculos, mărginit de măslini și de lămâi. Este îngust, două mașini nu au loc una lângă alta, dar pentru plaja aceasta faină nimic nu este prea mult sau prea greu. (foto: mamaverde.ro)

2. KRAPETS, BULGARIA

PLAJA DE LINIȘTE

Să vă povestim, acum, despre o plajă tare cool, aflată după granița cu Bulgaria. Este atât de aproape încât drumul cu mașina nu va obosi deloc. Și cât ai zice „Krapets”, ești pe o plaja nesfârșită, la aceeași Mare Neagră, dar ceva mai pustie, mai idilică.

Nu multă lume știe de ea și, uneori, ai senzația că este chiar limba ta de nisip privată, unde poți să faci ce vrei. Noi am pornit spre Vama Veche și am ajuns întâmplător aici, atunci când nu am găsit cazare. Locul chiar ne-a plăcut. Sunt bărci de pescari și multă liniște. Vei auzi doar marea și te vei relaxa cât pentru 10 vieți. Merită încercat! Ce spuneți?

Tip: La Yanizta Resort, au mâncare tare bună, iar chelnerii vorbesc limba română. Puteți plăți și în lei, dacă nu aveți schimbat leva, evident, la un curs ceva mai mare.

CUM AJUNGI? Krapets este un sătuc situat la 40 de kilometri de Vama Veche. Se ajunge ușor cu mașina, iar vama este doar o formalitate. Plaja este la vreo trei kilometri distanță de sat, așa că mașina vă va fi prietenul cel mai bun, care vă va duce pe nisipul fierbinte.

TRASEU: București – Constanța – Vama Veche – Durankulak – Vaklino, după ce treceți de Vaklino, în doar câțiva kilometri, se face un drum la stânga și ajungeți ușor în Krapets. Drumul nu durează mai mult de 25 de minute.

VEZI AICI UNDE TE CAZEZI!

3. BUNA BEACH, BULGARIA

 PLAJA FAINĂ DIN NESSEBAR

Chiar weekendul trecut, am dat o fugă, rapid, până în istoricul orășel Nessebar, în Bulgaria, pentru că auzisem că aici ar fi una dintre cele mai frumoase plaje de pe tot litoralul bulgăresc și am zis să-i facem un review. Buna Beach este situată, spre Sunny Beach, în partea de vest a orașului. Ce am găsit aici? O limbă cu nisip fin și alb, nu foarte mare, cu umbreluțe albe și foarte puțini turiști. Deși este plin sezon, nu ne-a deranjat nimeni și ne-am simțit tare bine. Este curat, intrarea în apă se face lin și ai tot confortul pentru o zi de plajă pe cinste. Nici nu ai zice că ești la aceeași Mare Neagră. Cool, nu?

CUM AJUNGI? Orașul Nessebar este situat cam la 100 de kilometri de Varna, la 5 kilometri de celebra statiune Sunny Beach și la 325 de kilometri de Bucuresti. Drumul este foarte bun, ba chiar ai parte și de o porțiune de autostradă unde, deși poate vă tentează să apăsați mai tare pedala de accelerație, vă recomandăm să nu mergeți cu viteză, pentru ca poliția bulgară stă la pândă și e nemiloasă.

TRASEU: București – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Sumen – Varna – Sunny Beach – Nessebar. Drumul se parcurge cam în cinci ore, pentru că, după ce ieși din Varna, urmează un drum de vreo 80 de kilometri destul de anevoios. Sunt serpentine multe și se circulă încet.

VEZI AICI UNDE TE CAZEZI!

4. KSAMIL, ALBANIA

PERLA ASCUNSĂ A EUROPEI

Albania? Da, Albania e țara-minune care a devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai căutată de turiști: perla ascunsă a Europei. Noi am ajuns aici cu mașina, în căutare de ceva nou, o provocare și, evident, o plajă făină. Am ales să mergem la Ksamil, un sătuc din sudul țării, aflat la Marea Ionică, cu plaje înguste, ce-i drept, dar tare frumoase: cu nisip alb, fin și apă limpede și curată.

Ne-au cam lăsat cu gură căscată. Nu ne așteptăm să găsim așa ceva la albanezi, pentru că ai sentimentul că ești, undeva, prin Maldive, nicidecum prin Europa. E un aer tropical… fix aproape de România. Unde ai pui că totul pus la punct și e safe!

TIP: Este ieftin, în medie, cazarea pentru o noapte la un hotel de trei stele costă în jur de 20 de euro.

CUM AJUNGI? Sunt cam 1000 de kilometri între București și Ksamil. Trebuie să ai nițică răbdare la volan și, dacă simți că nu mai poți, fă o pauză la greci. Drumul este relativ bun și durează cam 14 ore.

UNDE TE CAZEZI VEZI AICI!

TRASEU: București – Giurgiu – Ruse – Pleven – Sofia – Kulata – Promachonas – Salonic – autostrada către Atena – autostrada Egnatia Odos – Veria – Kozani – Ioannina – Ksamil.

5. MILOS, GRECIA

PLAJA DINTRE MUNȚI

Plaja Milos este unul dintre secretele bine păstrate ale Lefkadei. Este bine ascunsă după stânci imense. Ne-a luat ceva timp și efort ca să o găsim și să ajungem acolo, pentru că petecul de pământ cu nisip fin și apă cristalină nu se dă dezvăluit chiar așa, cu una cu două. Nu ne-am dat bătuți. Dacă tot am fost cu mașina, am vrut să descoperim și alte locuri cool. Am lăsat-o în sat, în Agios Nikitas, și am pornit spre plajă, pe o cărare de munte abruptă. Și ce urcuș a fost! Drumul nu este pentru cei slabi de inimă. Sunt vreo 400 de trepte de urcat și de coborât. Să nu mai zic de pantele care te lasă fără aer. Dar și când ajungi jos: e paradissss!

CUM AJUNGI? Plaja Milos este situată la 13 kilometri sud vest de orașul Lefkada, între satul Agios Nikitas și plaja Kathisma. Poți lua și o barcă din portul Agios Nikitas. Călătoria durează 15 minute și costă 5 euro, dar parcă tot mai frumos este să treci muntele.

TRASEU: București – Ruse – Veliko Tarnovo – Sofia – Kulata – Salonic – autostrada către Atena –Egnatia Oros (E90) – Ioannina – Preveza – Lefkada.

TIP: Să vă luați apă și mâncare, căci plaja e sălbatică și, cumva, izolată de restul insulei.

VEZI AICI UNDE TE CAZEZI!

6. GIALOS, GRECIA

PLAJA DE LINIȘTE ȘI SOARE

Gialos este locul acela unde ai impresia că Dumnezeu a luat o pensulă și s-a apucat de pictat cerul și pământul. Cel puțin așa am avut noi senzația, când, într-o singură zi, bine, era foarte senin și cald, am văzut nuanțe diferite și subtile de albastru, turcoaz și verde. Nu prea ne-a deranjat multă lume și cred că, tocmai de aceea, ne-a plăcut atât tare! Să vă spunem despre nisip: sunt pietricele fine și scoici. Atenție însă la intrarea în mare! Vă trebuie neapărat încălțări speciale, căci mai sunt pietre. În rest, e un colț de paradis.

CUM AJUNGI? Plaja este situată la vreo 35 de kilometri de orașul Lefkada, în vestul insulei și este ușor accesibilă cu mașina pe drum bun, dar destul de îngust din sătucul Athani.

TRASEU: București – Ruse – Veliko Tarnovo – Sofia – Kulata – Salonic – autostrada către Atena – Egnatia Oros (E90) – Ioannina – Preveza – Lefkada.

VEZI AICI UNDE TE CAZEZI!

7. PLAJA ADA BOJANA, MUNTENEGRU

PLAJA LIBERTĂȚII

Am ajuns cu bascheții și pe o plajă cool și sălbatică din Muntenegru: Ada Bojana, de fapt, o insulă de nisip, în formă de triunghi, creată de delta râului Bojana, la Marea Adriatică. Sunt întinderi de nisip fin cât vezi cu ochii, apusuri de-ți taie respirația și, în ciuda aparențelor, că este un loc doar pentru nudiști, plaja Ada Bojana are ceva de oferit pentru fiecare călător, oricât de mofturos ar fi: de la sporturi acvatice, plimbări cu caii pe plajă până la liniștea de care ai nevoie după un an de muncă.

Noi am simțit că este un loc hipsteresc, fain, sinonim cu libertatea din Vama Veche, aceea pe care o știam, în anii din urmă. Sunt trei kilometri de plajă la care se ajunge ușor, cu mașina, și chiar există și o parcare în apropiere.

CUM AJUNGI? Ada Bojana este situată lângă orășelul Ulcinj, aproape de granița cu Albania. Sunt 1000 de kilometri până aici, care se parcurg în 16-17 ore.

TRASEU: București – Pitești – Craiova –Calafat – Zaicear – Niș – Novi Pazar – Rozaje – Berane – Podgorica – Ulcinj – Ada Bojana.

VEZI AICI UNDE TE CAZEZI

8. EZERETS, BULGARIA

 VAMA VECHE DE ALTĂDATĂ

Rămânem tot în Bulgaria, nu departe de Krapets, în sătucul vecin, Ezerets, la vreo 28 kilometri de România. Aici, am descoperit o minune de plajă, locul la care am visat un an întreg: să fie pustiu, sălbatic, să fie mare și soare. Și bonus, ai lângă nisip, o pădure de pini tare mișto.

Nu-ți trebuie mai mult, ca să te vindeci de modernitatea, uneori, prea stresantă. Cu ce ne-a vrăjit această plajă? Că ești tu cu tine și cam atât. Nu mulți știu de locul acesta “wild and free”, așa că: sssttt, nu mai spune! Du-te acolo și vezi cum e! Prietenii ne-au certat când le-am spus că vrem să scriem despre Ezerets. Ne-au zis de la obraz: “de ce trebuie să știe toată lumea ca să vină peste noi?” Pentru că e tare fain! Nah!

Tip: Aduceți-vă provizii, un cort sau o rulotă, pentru că aici nu există pensiuni și nici hoteluri. E “wild stuff!”.

CUM AJUNGI?

Drumul este bun, când ajungi în Ezerets, se face la stânga, pe o porțiune de pământ. Fiți fără grijă că nu vă trebuie chiar 4×4, pentru că, din loc în loc, mai sunt și pietre ca să nu vă afundați în nisip. Țineți drumul drept printre câmpurile localnicilor și, voila, în câteva minute sunteți pe plajă!

TRASEU:

București – Constanța – Vama Veche – Durankulak – Vaklino, Krapets, Ezerets.

VEZI AICI UNDE TE CAZEZI!

Călătorii inspirate vă dorim!

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.
***Calatorinbascheti.ro este un proiect independent. Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *