9 motive pentru care trebuie să ajungi în paradisul din Mauritius
9 motive pentru care trebuie să ajungi în paradisul din Mauritius

MAURITIUS – INSULA UNDE TE VEI SIMȚI CA ÎN PARADIS

Valuri turcoaz, plaje cu nisip alb, apusuri în culori vii, palmieri aplecați până-n valurile oceanului, fructe tropicale, munți, cascade, aromă de cafea, kite, snorkeling… Să zic mai multe? Bine ați venit în Mauritius!  Paradisul există și e… în Oceanul Indian. Mă tot întreb ce aș putea să mai văd în viața asta care să depășească “Île Maurice”? Bora Bora? Poate! Oare nu cumva Cel de Sus a vrut să-i dea insuliței acesteia totul? Vrei o vacanță, cu adevărat, exotică? Ei bine,  dacă alegi Mauritius, nu vei da greș. De ce? Vă spunem mai jos.

Am ajuns, pe insulă, în jurul prânzului, după un zbor de 10 ore prin Istanbul. Când avionul începe să coboare, din înălțimi, poți vedea deja paradisul: ape verzui și limpezi, ținute-n frâu de o barieră naturală de corali, bărci și căsuțe coloniale colorate, toate te zoresc să ajungi mai repede și să descoperi petecul asta de pământ, așezat puțin după Ecuator, aproape de Tropicul Capricornului, la 900 de kilometri distanță față de Madagascar.

Aerul e îmbibat cu mirosuri subtile de fructe și flori. Ici, miroase a lămâie, colo, a vanilie. Drumul șerpuiește lin printre palmieri, golfuri pustii sau este mărginit de lanuri de trestie de zahăr. Cazarea am rezervat-o la o vilă, în „La Gaulette”, un sătuc liniștit de pescari, din vestul insulei, aproape de celebra plajă „Le Morne”, pe care o vezi în toate ilustratele. Mai multe oferte de cazare găsești AICI.

Mi-au plăcut plajele. Sunt curate și muuuulteee…, vreo 330 de kilometri în jurul insulei, protejate de recifuri de corali, și pentru toate gusturile: sălbatice, unde ești doar tu și vântul, sau animate de localnicii veniți să ia prânzul la mal de mare.

1. SĂ STAI LA SOARE PE UNELE DINTRE CELE MAI FRUMOASE PLAJE DIN LUME

Celebrele plaje din nordul insulei –  Trou aux Biches, Grand Baie și Flic-en-Flac, dar și Belle Mare, din est – foste sate de pescari, au devenit, de-a lungul anilor, stațiuni turistice de top, cu hoteluri de cinci stele, adevărate oaze de răsfăț, unde milionarii lumii au la dispoziție de la terenuri de golf până la vile private, de închiriat, cu sute de euro, pe noapte. Este loc și pentru turistul de rând. Sunt hoteluri și pensiuni pentru toate buzunarele. Aceste plaje se bat, adesea, în topurile turistice anuale și au reușit să iasă de multe ori pe primul loc, în anii trecuți, drept cele mai frumoase din lume.

2. SĂ FACI KITE ȘI SURF – De-a lungul coastei, în lagune, se adună împătimiții de kite sau surf din toate colțurile lumii ca să găsească vântul și valul perfect.

3. SĂ FACI SCUFUNDĂRI SAU SNORKELING – Reciful de corali cu ale lui vietăți multicolore oferă imagini incredibile celor care vin, aici, să facă scufundări. (foto credit: Urtimud Production)

Nu doar apă, mare și soare are de oferit Mauritius, ci și un peisaj muntos aparte, vulcanic și spectaculos.

4. SĂ VIZITEZI  “TERRE DE 7 COLOURS” – este una dintre curiozitățile naturale ale insulei. Pământul de aici, cenușă vulcanică, are șapte nuanțe diferite – maro, ocru, roșu, verde, albastru, indigo și violet. Cel mai bine se vede panelul de culori în zilele însorite.

5.  SĂ VEZI CASCADA CHAMAREL – Tot în zonă este și Cascada Chamarel,  a cărui fir de apă se prăvălește de la peste 100 de metri, într-un peisaj de vis.

6. SĂ GUȘTI DIN ROMUL LOCAL. Nu este de ratat nici fabrica de rom, numită tot Chamarel, urcată pe o colină pitorească, printre plantații de ananas. Înveți câte puțin din ceea ce înseamnă trestia de zahăr pentru  Mauritius. Ți se arată, pas cu pas, procesul de fabricare al romului. Desigur, partea cea mai “gustată” și mai așteptată este finalul prezentării când se degusta mai multe tipuri de rom: cu vanilie, cu condimente, cu portocale, cafea, etc. O astfel de experiență costă cam 20 de euro de persoană.

7. SĂ TE AVENTUREZI ÎN PARCUL NAȚIONAL CASELA  –  Parcul Casela este principala atracție pentru familiile cu copii și nu numai. Poți face safari printre struți, zebre, păuni, iar turiștii neînfricați au parte de senzații tari: plimbări alături de lei dresați.

8. SĂ VIZITEZI PORT LOUIS – este capitala insulei, în statistici, cel mai bogat oraș din Africa, după Cape Town. Are doar vreo 150.000 de locuitori. Este un loc foarte aglomerat, un du-te vino de vânzători ambulanți, cerșetori, un adevărat bazar în aer liber. E un mix între Africa și Asia. Merită să vezi promenada din centrul orașului și piața de fructe.

Localnicii sunt liniștiți și îți împrumută și ție din calmul lor. Numai văzându-le chipurile senine, parcă te mai domolesti și tu. Și îți iei răgaz să simți natura. Încearcă-le, cu încredere, mâncarea creolă sau indiană, vândută pe străzi sau în mici taverne. Vei descoperi gusturi și arome noi.

9. SĂ VEZI UN APUS DE SOARE PE PLAJA “LE MORNE” – Plaja de lângă “Le Morne”, muntele simbol al abolirii sclaviei, mi-a plăcut cel mai mult. Le Morne Brabant este o peninsula în sud vestul insulei, cu un munte de bazalt înalt de 500 de metri, unde s-au adăpostit sclavii în 1800. 30 de ani mai târziu, când autoritățile au pornit într-o expediție ca să-i anunțe pe cei care se ascundeau în caverne că sunt liberi, inițiativa a fost prost înțeleasă, iar zeci de oameni au murit sărind în mare.

BINE DE ȘTIUT:

***Insula Mauritius are 1860 de kilometri și face parte din insulele Mascarene, alături de Reunion. A fost descoperită în 1507 de portughezul Pedro Mascarenhas. După ce a devenit colonie olandeză, a fost denumită Mauritius, după numele principelui Mauriciu de Orania.

***TIP:  ÎNCHIRIAZĂ O MAȘINĂ  – Este cel mai la îndemână mijloc de transport ca să vezi insula. O mașină de închiriat costă cam 30 de euro pe zi. Și, dacă nu ai chef să conduci, pe dreapta, poți lua și autobuzele localnicilor, cu mențiunea că ai ceva de așteptat în stație, vin cam rar.

***Nu ai nevoie de viză și nici de vaccin. La intrarea în țară, primești un permis de ședere valabil pentru o perioadă de 3 luni.

***Când să mergi în Mauritius? Cea mai caldă lună este februarie, cea mai răcoroasă, iulie. Temperaturile se mai domolesc în sezonul de iarnă, între mai și octombrie, lunile perfecte ca să-ți rezervi o vacanță în Mauritius. Temperatura medie anuală este de 23 de grade.

***Cât costă? Un bilet de avion București- Mauritius costă între 600 și 900 de euro, depinde ce noroc ai ca să prinzi o ofertă, iar cazarea pornește de la 50 de euro pe zi pentru o cameră la localnici.

Mai multe oferte de cazare vedeți AICI.

De reținut:
***Recomandările Călător în Bascheți sunt niște review-uri și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *