Calator in Bascheti

Descoperă cele mai frumoase plaje ale lumii: Railay, Vama Veche exotică a Thailandei
Descoperă cele mai frumoase plaje ale lumii: Railay, Vama Veche exotică a Thailandei

Cu Vama Veche a noastră, avem o relație de prietenie mai veche. Ne-am cunoscut acum mulți ani și a fost dragoste la prima vedere. Ne-a lăsat să facem ce vrem, să fim noi. Acum, nu se supără dacă nu o vizităm prea des, dar și când ajungem la ea ne dă sentimentul acela fain de libertate, cât să ne ajungă pentru niște ani. N-am fi crezut că vom mai găsi în lumea asta un loc asemănător, care să ne facă să avem aceleași trăiri. L-am descoperit, întâmplător, în Railay, în Thailanda. Nu e despre culoarea apei, nici despre locul de pe hartă, ci despre acel feeling unic de libertate.

 RAILAY – LIBERTATE ȘI FUN

Chiar aveam nevoie de un loc unde să mai uităm nebunia de peste an, când zilele agitate de muncă te lasă fără vlagă, iar puținele zile de vacanță se transformă, fără să vrei, într-o alergătură haotică, de ici-colo, ca să poți să vezi cât mai mult – să nu irosești nicio secundă ca într-o cursă contra cronometru, o bătălie cu tine și cu obiectivele turistice. M-am tot întrebat: dar noi când ne luăm timp pentru noi și unde mergem într-o vacanță relaxantă? Să fie un loc aparte, unde să stăm și să ne bucurăm de natură, de plajă, de soare și de lucruri faine.

Am fost uimiți să descoperim o Vamă Veche ca a noastră, tocmai în Thailanda, în Railay sau Rai Leh, cum i se mai spune . Suntem fani Thailanda, recunoaștem, iar locul acesta chiar are ceva special. Este o lume tare cool pe care trebuie să o vezi măcar o dată-n viață. Citisem mult despre Railay, înainte să ajung și tot vedeam fotografiile superbe cu plaje de poveste, cu stânci impresionante, cu apusurile de vis și pub-urile hipsterești. Și am zis, aici e de noi! (foto: Livia Graur).

Railay este o peninsulă de pe coasta sudică a Thailandei, situată între între Krabi și Ao Nang, unde se poate ajunge doar pe apă, cu barca. Izolarea a păstrat-o așa cum este: un paradis tropical, scăldat de apele Mării Andaman, cu stânci de calcar uriașe, cu junglă deasă și multe maimuțe haioase. Ar fi fost perfect, dacă n-ar fi fost atât de mulți turiști. Dar, deh, așa-i în Thailanda. Nu ești doar tu.

Este locul potrivit pentru cei care se pot relaxa cu greu, căci o dată ajunși aici am simțit vibe-ul acela bun și sentimentul că nu trebuie să faci nimic deosebit, ci doar să stai și să simți natura. Cum sună să bei o bere rece, să zaci într-un hamac, să vezi marea și să-l asculți pe Bob Marley? Așa e Railay. Zen gen!

Am descoperit locul la pas. Ne-am lăsat pierduți desculț, pe străduțele-i înguste și nisipoase și am căutat o plajă pustie. Și, spre surprinderea noastră, am găsit un petec de nisip pe care nu era picior de turist. În Railay, nu există mașini, poluare, zgomotul orașului, nu sunt nici drumuri, ci doar poteci, ici colo asfaltate și bărci colorate. Este pentru seri faine și zile zen.

CE POȚI SĂ FACI ÎN RAILAY?

Railay are patru plaje considerate printre cele mai frumoase din lume: Railay Vest, Phra Nang, Railay Est și Tonsai. Nouă ne-a plăcut foarte tare Phra Nang. Este plaja iconică a Thailandei, cea pe care o tot vedeți în pliantele turistice ale Siamului. Și nu are cum să nu-ți placă: te impresionează decorul de poveste, apa limpede și stâncile mari, care par că ies din mare.

La capătul plajei Phra Nang se află Peștera Prințesei Shiva sau Tham Phra Nang Nok, un loc straniu, plin de obiecte falice din lemn si ghirlande aduse de pescarii locali ca ofrandă zeiței fertilității.

Merită să vizitați și Peștera de Diamant aflată în nordul plajei Railay Est. Dacă sunteți amatori de escaladă, stâncile din jur vă oferă posibilitatea de a vă cățara pe ele. Un alt obiectiv deloc de neglijat, dar unde se ajunge destul de greu este Sa Phra Nang sau Piscina Sfintei Prințese. Trebuie să ai condiție fizică să vezi locul, pentru că trebuie să urci pe poteci alunecoase, pline de noroi.

CÂND SĂ VIZITEZI RAILAY?

Cel mai bine ar fi să ajungeți aici în sezonul uscat, adică din lunile decembrie până în aprilie. Vremea este perfectă. Singurul inconvenient este că va fi aglomerat.

UNDE TE CAZEZI?

Din Krabi poți lua o excursie de o zi în Railay sau poți chiar să te cazezi aici. Sunt hoteluri și hosteluri pentru toate buzunarele. Cazarea pornește de la 77 de lei pe noapte la hostel și poate ajunge până la peste 500 de lei pe noapte la hotelurile cu pretenții. Cel mai ușor se ajunge din zonele Ao Nang, Nopparat Thare și Ao Nam Mao, cu bărcile long tail. O călătorie durează în jur de 15 minute și costă cam 3 euro.

Vedeți mai multe opțiuni de cazare AICI.

De reținut:
***Recomandările Călător în Bascheți sunt niște review-uri și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.

 

 

 

 

Distribuie articolul prietenilor tai

Citeste si...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *